Editura Evenimentul si Capital

Ce face România dacă Rusia închide robinetul la gaze

Interconectarea între statele europene ar rezolva problema dominației rusești.
Autor: | | 13 Comentarii | 1890 Vizualizari

Gazprom taie 10% din exportul de gaze către România săptămâna aceasta, după ce a penalizat și alte state europene. UE ar trebui să folosească această situație pentru de a renegocia de pe poziții de forță cu vecinii de la est, spun specialiștii.

Și vineri, Gazprom a tăiat 5% din livrările destinate României. Anterior, gigantul rus a diminuat cu 45% gazul livrat Poloniei și cu 10% exporturile pentru Slovacia. „Rusia n-a făcut altceva decât să ne arate pisica, un avertisment pentru ce s-ar putea întâmpla la iarnă, atunci când consumul crește. România a fost destul de puțin penalizată. Vizate de Rusia au fost în special Polonia și Slovacia, care livrează gaze Ucrainei. Din iunie, aceasta nu mai primește gaze de la Rusia, ci numai prin Polonia, Slovacia și Ungaria, dar față de Ungaria nu s-a luat până acum nicio măsură”, a comentat pentru EVZ Otilia Nuțu, specialist în energie din cadrul Expert Forum.

România se pregătește de export

În contextul sancțiunilor rusești, România ocupă o poziție privilegiată. Studii realizate recent indicau că, în zonă, suntem țara care își poate asigura în cea mai mare parte consumul din producția internă. Potrivit ministrului pentru Energie, Răzvan Nicolescu, producția internă de gaze naturale este în aceste zile dublă față de nivelul consumului. Mai mult, România ar putea ajunge în poziția de a exporta gaze către Republica Moldova, cu care avem interconexiune. „În discuțiile avute cu vecinii noștri le-am comunicat că posibilitatea noastră de a-i ajuta este limitată, cu excepția unui mic ajutor prin conexiunea Iași Ungheni, cu Republica Moldova. Nu putem ajuta Serbia și Bulgaria”, a spus ministrul Nicolescu. Potrivit acestuia, România va ajunge la o rezervă de 2,8 miliarde de metri cubi de gaze, suficientă pentru a asigura consumul pe timpul iernii.

Strategie de urgență

Oficialii români discută de mai mulți ani strategia prin care România ar putea deveni independentă energetic, dar mai ales, ce poate face dacă importurile sunt sistate. De regulă, vara producem mai multe gaze decât consumul. Ceea ce se produce suplimentar se înmagazinează. Pe timp de iarnă, România consumă între 10 și 30% gaze din import. „În cazul în care se sistează importul de gaze, s-a lucrat la definirea unui consumator care ar putea primi mai puțin. De exemplu, combinatele chimice”, a spus Otilia Nuțu. În plus, CET-urile pot funcționa și cu alte tipuri de combustibili, cum ar fi păcura. În curând România ar putea avea însă noi resurse de gaze, cum sunt depozitele din Marea Neagră. „Până se ajunge la exploatare ar trebui însă liberalizate prețurile”, a mai spus specialistul citat.

Șansa de a reașeza relațiile cu Putin

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate