Editura Evenimentul si Capital

Ce este PEGIDA, Mișcarea anti-Islam care a ÎNCINS Germania?

PEGIDA scoate Germania în stradă
Autor: | | 38 Comentarii | 4864 Vizualizari

Manifestația de luni, organizată de Pegida, a adunat peste 18.000 de oameni în estul Germaniei, un record de la începutul acestei mișcări.

Sloganul lor, „Noi suntem Poporul” („Wir sind das Volk”), a fost scandat în fiecare zi de luni, în fosta Republică Democrată Germană, înainte de căderea Zidului Berlinului. 18.000 de oameni au manifestat luni, 5 ianuarie, la Dresda, împotriva „islamizării societății” sub stindardul Pegida (acronim în germană pentru „Europenii patrioți contra islamizării Occidentului”), un record de participare. Născută în octombrie, mișcarea islamofobă continuă să ia amploare, mai ales în regiunea Saxa, în ciuda puternicei contra-mobilizări pe care a suscitat-o și a mesajelor politice din tot spectrul politic, începând cu Angela Merkel.

Mișcarea Pegida declară că refuză islamizarea societății germane. Țintele sale: Islamul, străinii, presa („toți mint”), elitele politice, multiculturalismul. Simpatizanții Pegida vor înăsprirea condițiilor de primire a cererilor de azil; înăsprirea legilor pentru imigranții delincvenți; puteri mai mari pentru poliție.

Unul din doi germani susține Pegida

La originea mișcării ar fi un anume Lutz Bachmann, de 41 de ani, implicat în furturi cu mâna armată. Saxa, landul în care Pegida este cea mai puternică, a fost multă vreme fieful partidului de extremă dreapta NPD, care însă a pierdut alegerile regionale din august. Dar nu toate ideile sale au murit: în Saxa a apărut un nou partid de dreapta, conservator și eurosceptic, AfD (Alternativa pentru Germania), cu mare priză la public. Președintele acestuia, Bernd Lucke, se declară de acord cu revendicările Pegida. Și alte grupuscule de extremă dreapta și neo-naziste și-au manifestat sprijinul.

Mișcarea a atras simpatizanți din toate vârstele. Potrivit unui sondaj publicat pe 15 decembrie de către Die Zeit, 49% dintre germani au simpatie față de Pegida, iar 30% o susțin în totalitate.

Mai recent, un sondaj Forsa pentru revista Stern arăta că 13% dintre germani sunt gata să participe la un marș împotriva musulmanilor, în caz că acesta s-ar organiza. 29% dintre intervievați afirmă că Islamul are o influență crescândă asupra vieții din Germania și că aceste marșuri sunt justificate.

Totuși, două treimi dintre germani cred că termenul de „islamizare” a Germaniei este exagerat. Poate pentru că musulmanii reprezintă doar 1% din populația Saxei.

Totuși, Germania a devenit în 2012 prima țară din punct de vedere al imigrației din Europa, și a doua după Statele Unite, din OCDE. Germania a primit în 2012 aproape 400.000 de imigranți, mai mult decât Marea Britanie (286.000), Franța (259.000), sau Italia (258.000).

Werner Patzelt, politolog la Universitatea din Dresda, explică creșterea surprinzătoare a Pegida:

„Este foarte surprinzător... Ca și cum ceva care nu aștepta decât asta a început să se cristalizeze. Pegida s-a născut din cauză că o parte importantă a populației se revoltă împotriva unei evoluții a evenimentelor asupra căreia nu a fost consultată și care nu a fost niciodată dezbătută: faptul că Germania devine un pământ al imigrației.”

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate