Ce beneficii au firmele din România și Moldova

Ce beneficii au firmele din România și Moldova

Pe de o parte, vor fi avantajați exportatorii români, iar pe de altă parte importatorii care aduceau produse similare cu cele „made in Moldova” din afara Uniunii Europene.

Produsele importate din Republica Moldova sunt scutite de taxe vamale începând cu 1 septembrie, conform prevederilor Acordului de asociere încheiat între Uniunea Europeană și moldoveni.

Alături de producătorii de peste Prut, care acum își pot vinde marfa la prețuri mai bune în România și în alte state membre UE, anularea taxelor vamale pentru produsele moldovenești va aduce beneficii și unor firme românești. Este vorba despre companiile care importă din state din afara Uniunii Europene produse care se găsesc și în Moldova, susține Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR). Odată cu intrarea în vigoare a acordului economic dintre UE și Republica Moldova, produsele din dreapta Prutului devin mai ieftine, având șanse mai mari să câștige bătălia cu produse similare importate de români din alte state non-UE.

Un avantaj important în favoarea mărfurilor basarabene este distanța mică, ce se traduce prin costuri reduse de transport, subliniază șeful ANEIR. „Aceste două criterii vor atrage firmele românești să aducă mărfuri din Republica Moldova, cel mai probabil către zona de est a țării”, precizează acesta. Însă, Moldova fiind o piață prea puțin diversificată, nevoia de importuri din afara UE va putea fi acoperită doar parțial de peste Prut, mai spune șeful exportatorilor și importatorilor. Câștigătoare vor fi și firmele noastre care exportă diverse produse peste Prut. În special în contextul restrângerii relațiilor comerciale dintre Moldova și Rusia, produsele europene și în special cele românești au cale liberă către consumatorii basarabeni.

Excepții de la regulă

Anularea taxelor vamale pentru mărfurile „made in Moldova” se aplică în anumite cazuri doar parțial. Unele produse sunt exceptate de la taxare în limita unui volum anual, cum ar fi 2.000 tone pentru roșii, 40.000 tone pentru mere, 10.000 tone pentru prune sau pentru struguri de masă, 220 tone pentru usturoi și 500 tone pentru suc de struguri. Pentru alte produse, importatorul plătește în continuare o parte din taxa vamală, fiind scutit doar de componenta ad valorem a taxei. În această categorie intră castraveții, dovleceii, perele, caisele, vișinile, cireșele, piersicile, portocalele, clementinele, mandarinele sau mustul, conform anexelor la acordul de asociere.

Taxe plătite la import

Ce reguli trebuie să respecte importatorul de produse moldovenești? „La importul în România al produselor originare din Republica Moldova este necesar să se întocmească o declarație vamală și să se prezinte documentele specifice pentru fiecare regim sau destinație vamală, prevăzute de legislația în vigoare. Mărfurile care fac obiectul importului sunt supuse controlului vamal”, au explicat, pentru EVZ, reprezentanții Direcției Generale a Vămilor. Potrivit acestora, pentru a beneficia de regimul tarifar preferențial, „la efectuarea formalităților vamale a mărfurilor importate din Republica Moldova, trebuie să se prezinte o dovadă a originii preferențiale: certificatul EUR1 sau declarația de origine pe factură”. Aceste documente sunt necesare pentru atestarea oficială a originii mărfurilor. Un detaliu important pe care trebuie să-l știe importatorii de produse moldovenești este că au fost anulate doar taxele vamale, nu și plata TVA-ului în vamă și a accizelor, care poate fi făcută în vamă sau ulterior. Din acest motiv, chiar dacă mărfurile moldovenești ar fi mai ieftine, importul acestora presupune costuri mai mari cu TVA-ul comparativ cu importul de produse din UE, în cazul cărora TVA-ul se achită ulterior, odată cu depunerea decontului de TVA, până pe data de 25 a lunii următoare.