Cazul CEZ: În cât timp va recupera statul român cele 5,7 milioane de euro

Cazul CEZ: În cât timp va recupera statul român cele 5,7 milioane de euro

Tribunalul Arbitral din Paris a decis că firma din Cehia trebuie să achite daune pentru nerespectarea obligațiilor în privatizarea Electrica Oltenia.

Statul român, prin Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), succesoare în drepturi a Electrica, a cerut daune de la CEZ pentru nerespectarea unor obligații din contractul de privatizare a Electrica Oltenia. Și le-a obținut, în instanță. În cât timp ar putea intra în posesia banilor?

Cele 5,7 milioane euro pot fi recuperate într-o lună de zile, a declarat pentru EVZ Simona Dobre, expert în energie. „Într-un scenariu optimist, statul își recuperează banii într-o lună, prin SAPE, iar într-un scenariu mai puțin optimist, plata se face în câteva luni”, a declarat Simona Dobre.

Avocații CEZ analizează toate detaliile

Potrivit reprezentanţilor companiei cehe, avocaţii analizează detaliile arbitrajului. „În această perioadă, avocaţii companiei analizează în detaliu concluziile arbitrajului. Putem să afirmăm cu certitudine că au fost admise doar aspecte minime ale plângerii depuse de către Curtea de Arbitraj de la Paris, comparativ cu daunele cerute iniţial (81 mil. euro), aspecte care nu au implicaţii de natură materială (respectând terminologia juridică)”, au declarat oficialii CEZ pentru EVZ.

De ce este CEZ la plată

Tribunalul a confirmat neîndeplinirea de către CEZ a două din cele mai importante obligații ale sale din Contractul de privatizare. Acestea au stat la baza încheierii contractului de privatizare a Electrica Oltenia cu CEZ. Acțiunea SAPE a fost admisă în parte şi a obligat CEZ să plătească daune de aproximativ 5,7 milioane de euro. La acestea se adaugă o dobândă contractuală anuală, de 3,116% (calculată din data de 8 octombrie 2012 până la data plății efective a daunelor), precum și la suportarea a 50% din costurile arbitrale (217.500 de dolari). Obligațiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neîndeplinite de către CEZ sunt esențiale pentru Contractul de privatizare.

Prima se referă la utilizarea Prețului de Subscriere pentru finanțarea investițiilor. În acest caz, tribunalul obligă CEZ să plătească daune pentru faptul că nu a făcut dovada utilizării sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanța modernizarea, retehnologizarea și dezvoltarea activității Electrica Oltenia, așa cum se angajase la privatizare.

A doua încălcare a contractului se referă la neîndeplinirea indicatorilor din Planul de Afaceri Inițial al Electrica Oltenia. Documentul care a stat la baza selectării CEZ ca investitor strategic al Electrica Oltenia a fost chiar acest plan de afaceri, plan pe care CEZ l-a propus pentru societatea privatizată. Planul trebuia dus la îndeplinire în decurs de cinci ani de la privatizare, dar asta nu s-a întâmplat.

Ne puteți urmări și pe Google News