Câţi ROMÂNI folosesc REŢELELE SOCIALE?

Câţi ROMÂNI folosesc REŢELELE SOCIALE?

Circa 7 milioane de români sunt activi, în prezent, în reţelele sociale, în timp ce numai 8% din populaţia României este utilizatoare de e-Commerce, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de specialitate, Diana Voicu, secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională.

“42% din populaţia României nu înţelege beneficiile utilizării Internetului. Acest procentaj este o provocare foarte mare pentru noi până în 2020, prin Strategia pentru Agenda Digitală. Peste 7 milioane de români sunt activi în reţelele sociale, sunt colaborativi, şi ar fi o mare greşeală să ignorăm această capacitate de contributori la iniţiative guvernamentale. La nivel internaţional există un ecosistem în care cetăţenii să poată să preia iniţiativele guvernamentale şi ulterior să vină cu o reacţie”, a afirmat Voicu.

În ceea ce priveşte securitatea cibernetică, majoritatea populaţiei României este reticentă faţă de tranzacţiile e-Commerce, deoarece se teme de fraude, a declarat oficialul MSI.

“Doar 8% din populaţia României este utilizatoare de e-Commerce, acest procent mic derivând din faptul că românii se tem că tranzacţia poate să fie împiedicată de un incident cibernetic, de fraude. În România, pe baza Strategiei pentru securitate cibernetică şi a viitoarei legi privind securitatea ciberbetică, s-au instituit autorităţi care au menirea clară de a veghea ca aceste incidente să fie contracarate. În e-Commerce, impactul estimat pentru România prin Agenda Digitală 2014-2020 este de 3% creştere în PIB şi de 2% creştere locuri de muncă”, a precizat Diana Voicu.

La rândul său, ministrul pentru Societate Informaţională, Răzvan Cotovelea, a menţionat că pe sectorul securităţii cibernetice este nevoie de vigilenţă sporită din partea unor instituţii.

“Nu aş vrea să-mi imaginez ce se poate întâmpla cu sistemul bancar care, printr-o intervenţie mai puţin plăcută, poate să piardă anumite informaţii strict confidenţiale. Până la sfârşitul acestui an, Legea securităţii cibernetice reprezintă o prioritate de grad zero pentru noi şi se află în Parlament, la Senat. Aceste probleme de strategie sunt puse în discuţie chiar şi la nivelul CSAT-ului. Apreciez de fiecare dată efortul deosebit pe care l-am făcut în relaţia diplomatică faţă de Guvernul Statelor Unite şi sprijinul extraordinar de puternic pe care l-am primit din partea Guvernului american. Vorbim de un Centru de inovare în domeniul securităţii cibernetice care, în acest moment, este finanţat cu 800.000 de dolari şi care, până la finele anului viitor, va planifica practic cel mai important centru din acest domeniu şi, din ce ştiu eu, unicul civil pe care îl avem în Europa. De asemenea, amintesc de acordul bilateral pe care l-am semnat cu statul Israel. Este unul dintre cele mai avansate în ceea ce înseamnă securitate cibernetică. Securitatea cibernetică a devenit pentru România o prioritate de grad zero”, a spus Cotovelea.

Datele oficiale arată că, la jumătatea acestui an, numărul conturilor atribuite utilizatorilor români de reţeaua de socializare Facebook ajunsese la 7,2 milioane, în timp ce numărul paginilor româneşti cuantificate depăşise 25.000, în creştere cu 5% faţă de începutul anului.

Capitala are, în continuare, cei mai mulţi utilizatori din România, cu 1.480.640 conturi (21,97% din total), urmată de Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi (cu câte 3,86% din total) şi Constanţa (cu 3,08%). Alte nouă oraşe au peste 100.000 de conturi de utilizatori de Facebook: Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Arad, Bacău, Piteşti şi Sibiu.