Cătălin Predoiu: „Sondajele pentru desemnarea prezidențiabilului PNL-PDL trebuie reluate peste o lună”
- Oana-Martha Igri şan
- 31 iulie 2014, 00:00
Candidatul PDL la Președinție nu consideră că lupta s-a încheiat, chiar dacă liberalul Klaus Iohannis va ieși pe primul loc în sondajele ce vor fi fi nalizate la începutul lui august. El spune că cercetările sociologice trebuie reluate și în lunile care au mai rămas până la scrutin.
Invitat în emisiunea ”Evenimentul zilei”, de pe B1 TV, Cătălin Predoiu a vorbit despre șansele sale de a fi desemnat candidat la Președinție din partea PNL-PDL, dar și despre șansele ca fuziunea dintre cele două formațiuni să se realizeze. În studio s-a aflat și istoricul Florian Bichir, editorialist
EVZ. Evenimentul zilei: - Domnule Cătălin Predoiu, în ce stadiu se află sondajele în baza cărora va fi desemnat candidatul la Președinție al PNLPDL? Sunteți măsurat împreună cu Klaus Iohannis.
Cătălin Predoiu: - Cred că cercetarea în teren a început deja. Sondajele vor fi gata la începutul lunii august. Vor fi două sondaje. CSOP va face sondajele de opinie pentru PDL. Nu aș vrea să dezvălui cine face sondajul pentru PNL. Îi las pe liberali să facă acest lucru dacă doresc.
- Credeți că-l veți învinge pe domnul Iohannis? Sondajele date publicității până acum îl dau favorit în fața domneavoastră.
-Până acum, sondajele îi dădeau câştigători pe domnul Crin Antonescu, pe domnul Mihai Răzvan Ungureanu. Deocamdată, ei nu mai există pe tabelă.
- Credeți că se vor redistribui voturile acestora? Vă așteptați să creșteți în sondaje?
- Cred că aceste sondaje trebuie reluate la un moment dat. Este normal să facem o măsurătoare o dată pe lună. Sunt voci chiar în PNL care susțin că trebuie să reluăm sondajele. Situația s-a mai clarificat. Adversarul a fost desemnat: Victor Ponta. Trebuie să luăm în calcul şi modul în care se va desfăşura campania, ce candidat îşi doresc românii. Noi, PDL, facem deja o cercetare pe această temă. Trebuie să avem şi o anticipare a următoarelor confruntări directe între Victor Ponta şi candidatul nostru.
- Vă referiți la domnul Iohannis, despre care se spune că nu e suficient de combativ și ar putea pierde o confruntare mediatică cu Victor Ponta?
-Eu nu vorbesc despre o persoană anume. Eu nu vreau să văd că pierdem alegerile prezidenţiale. Vă spun din perspectiva unui membru PDL şi a unui cetăţean care nu vrea să trăiască într-o ţară condusă de domnul Ponta. Dacă eu voi simţi că domnul Iohannis are cea mai bună şansă, o să spun: «Bun, domnule Iohannis, mergi dumneata». Nu este o jucărie, nu este o decizie uşoară. Este o decizie pentru electoratul nostru şi pentru cetăţenii care nu par- ticipă la viaţa politică. Mulţi dintre ei nu-l vor pe domnul Ponta. Repet: nu lămuresc problemele referitoare la candidatura domnului Iohannis. Eu îmi lămuresc propria- mi candidatură.
„Era inutil să o măsurăm și pe Monica Macovei”
- De ce nu au dorit PNL și PDL să introducă în sondaje și alți potențiali candidați la Președinție. Pe doamna Monica Macovei, de exemplu...
- Era inutil, pentru că noi aveam deja sondaje de opinie, care arătau foarte clar care este situația. Din moment ce iei o decizie în legătură cu un proiect, orice abatere încurcă proiectul. Am o relaţie bună, colegială, cu doamna Monica Macovei. N-am o problemă personală cu dumneaei. Eu, unul, voi continua campania de creştere a notorietăţii proprii. Nu ştim dacă PNL va da prezidenţiabilul. Eu cred în continuare în proiectul meu.
- Dacă va fi desemnat candidat domnul Klaus Iohannis, îl veți sprijini? Le veți cere membrilor PDL, care au votat ca dvs. să fiți prezidențiabil, să-l sprijine?
- Nu voi pleca din acest partid. Am intrat în PDL pentru că socotesc că România este într-un moment în care trebuie să-şi pună pe picioare sistemul partidelor. Ceea ce am de spus, o să o spun în partid. Nu pe holuri. Eu am primit o şansă în PDL, de a intra în marea politică. Am beneficiat de o şansă. Cum aş putea să mă uit la PDL cu reproş?
- Apropo de congresul de fuziune PNL-PDL, cum comentați tăierea versurilor cu ”Traian” din imnul național?
- Este o gafă impardonabilă. Firma care a făcut această greșeală va plăti. Această firmă a folosit o variantă a imnului luată de pe Internet.
- Doar firma e de vină?
- Nici Cătălin Predoiu, nici Vasile Blaga, nici Sulfina Barbu nu se ocupă de scenarii la congres.
- În cazul unui eșec al candidatului PNL-PDL la Președinție, credeți că fuziunea se va mai face?
- Fuziunea este un proiect pe termen lung. Ne constituim ca o garanţie pe drumul României către Uniunea Europeană. Fuziunea nu este în pericol. Chiar şi în cazul unui eşec, trebuie să mergem mai departe cu proiectul. Societatea are nevoie de o poziţie puternică, chiar dacă Victor Ponta câştigă alegerile, deşi nu cred. Nu-l văd pe Victor Ponta preşedinte. Indiferent ce candidat ajunge în turul doi de scrutin, din partea centru-dreapta, toată lumea va veni în spatele lui. Esenţial este să nu ajungă Victor Ponta la Palatul Cotroceni. Responsabilitatea va prevala indiferent de disensiunile de pe Dreapta. Oamenii care rup alianţa vor ajunge în coşul de gunoi al istoriei.
„Dacă voi candida și voi ajunge în turul doi, voi discuta cu toată lumea, inclusiv cu PMP”
- În perspectiva turului doi al alegerilor prezidențiale, considerați că este necesar un dialog și cu PMP? Am văzut foarte multe resentimente din partea liderilor PDL.
- Eu, dacă voi fi candidat și voi ajunge în turul doi, voi avea un dialog cu toate forţele de centru-dreapta, că să-l batem pe Victor Ponta. Dacă ajung în turul doi, sunt dator să câştig. Voi discuta cu oricine. Orice orgoliu trebuie dat la o parte. dacă tot vorbiți de resentimente, m-a îngrijorat declaraţia domnului Cristian Diaconescu, că nu va mai vota în turul doi, dacă nu va ajunge acolo. E îngrijorător.
- Vă interesează funcția de premier? PDL o va avea dacă un liberal va câștiga Președinția.
- Nu alerg după două funcţii în acelaşi timp. Mă concentrez pe candidatura la Președinție și cred că voi ajunge președinte.
- Dacă va fi așa, ce veți face ca președinte? Pe scurt.
- Pe scurt: revigorarea IMMurilor; consolidarea economiei, a Justiţiei, a Educaţiei şi a Sănătăţii, bani europeni şi bani americani în România, proiecte de infrastructură duse până la capăt.
- Cum comentați decizia lui Dan Voiculescu de a acționa în judecată completul de la Curtea de Apel București, care judecă Dosarul ICA?
- Dan Voiculescu continuă fuga de justiţie. Poţi să fugi de justiţie o vreme, dar nu poţi să fugi la infinit. Există mijloacele procesuale ca dosarul ICA să fie finalizat. Fuga de justiţie nu o săşi atingă scopul. N-aș vrea însă să anticipez un deznodământ. Cum apreciați prestația autorităților în gestionarea inundațiilor?
- Vreau să fac o diferență între prestația instituțiilor și prezența premierului Victor Ponta în zonele inundate. Conduita domnului premier şi a staff-ului său este un joc de imagine. Domnul Ponta se face că munceşte. Era suficient să dea un comunicat. Faptul că te filmezi din toate unghiurile este o încercare de a acoperi gafa teribilă, participarea la acea întâlnire de tip nord-coreean a PSD (Consiliul Național- n.red.) în care şi-a anunţat candidatura la Președinție. A fost o dovadă de cinism. Domnul Victor Ponta trebuia să-şi lase colegii să facă şedinţa. Este un simplu actor politic.Toată această butaforie nu poate acoperi lipsa de compasiune şi modul în care încearcă să manipuleze, în propria campanie, aceste nenorociri.