CÂT a COSTAT MUNIȚIA folosită de JANDARMI în Piața Victoriei. Cine este FURNIZORUL

CÂT a COSTAT MUNIȚIA folosită de JANDARMI în Piața Victoriei. Cine este FURNIZORUL

Muniția utilizată de jandarmi vineri pentru dispersarea manifestanțiilor a costat 13 miioane de lei, potrivit Riseproject.

Potrivit Riseproject, muniția folosită vineri de jandarmi i-a costat pe contribuabili peste 13 milioane de lei și a fost furnizată în baza unui contract-cadru de achiziție semnat în 2015 de către un afacerist amendat în trecut pentru trucarea de licitații cu armament.

Dinu Solojan, proprietarul firmei Transcarpat Sportours International este cel care furnizează muniție Jandarmeriei. El acuză faptul că este victima unui complot coordonat de SRI care drept scop defavorizarea compniei sale în beneficiul firmelor străine, scrie Riseproject.

Munția folosită de jandarmi vineri împotriva demonstranțiilor a fost achiziționată în baza unui contract cu Romarm, prin care au fost achiziționate 500 de grenade de mână, pentru care s-au plătit 61.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin patru contracte  încheiate în aceiași zi ci aceiași firmă, Jandarmeria achiziționează 450 de cartușe de calibrul 38mm cu efect ILF și 600.000 de cartușe de calibru diferit (7,65×17 mm, 9×19 mm și 9×18 mm). Valoarea totala acelor patru contracte este de 687.900 de lei.

Primul contract are o valoare de 4.978.600 de lei, 1,125 milioane de euro, calculate la cursul mediu din 2015. 640.000 de lei au fost plătiți către Romarm, compania națională specializată în producția de armament. Restul de 4,3 milioane de lei au fost plătiți către Transcarpat Sportours Internațional deținută de Dinu Solojan.

Cel de al doilea contract cu o valoare de 8,1 milioane de lei este incredințat tot către Transcarpat, pentru „Achiziția anumitor categorii de muniții – „Cartuș cal. 7,65 x 17 mm”, „Cartuș cal. 9 x 18 mm” și „Cartuș cal. 9 x 19 mm”.

 Transcarpat Sportours International a fost înființată în  2003 și are sediul într-un apartament din Sectorul 2. Acționarii companiei sunt Dinu Solojan (70% din participatii) și de Bogdan Diaconu (20%).

În 2013 firma a fost amendată de Consiliul Concurenței pentru că împreună cu trei companii (J.P. Sauer & Sohn din Germania, San Swiss Arms din Elveția și Brugger & Thomet din Elveția) ar fi înființat un cartel acționând concentrate pentru a-și împărții licitațiile publice organizate de Ministerul Apărării.

Cele patru firme au fost amendate cu 2,8 milioane de euro. În 2016 Curtea de Apel București a anulat amenda data de Consiliul Concurenței printr-o sentință definitivă.

Dinu Solojan se mai face remarcat și prin denunțurile depuse la DNA în 2016 împotriva lui Florian Coldea fostul prim-adjunct SRI și a lui George Voinescu, adjunct SRI.