Cărți care merită citite. Gaudeamus 2017

Cărți care merită citite. Gaudeamus 2017

Gaudeamus 2017 și-a deschis ieri porțile în Pavilionul Central de la Romexpo. La inaugurare au participat, printre alții, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, Georgică Severin, directorul Radio România și Matei Vișniec, jurnalist și scriitor, care este și președintele de onoare al Târgului.

„România este extrem de competitivă în primul rând pe plan cultural. Mă bucur că mă aflu aici, înconjurat de oameni care cred, ca şi mine, că un atu enorm, gigantic al României este cultura, creativitatea românească”, a spus Matei Vişniec.

Caravană prin toate județele

Ministrul Culturii și Identității Naționale a anunţat că la o întâlnire cu Asociaţia Editorilor şi cu reprezentanţi ai distribuitorilor au fost stabilite o serie de „planuri extrem de concrete pentru încurajarea lecturii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Unul dintre ele îl va cuprinde evenimentul Gaudeamus Călător care va fi organizat în toate capitalele de judeţ, astfel încât oamenii, tinerii, elevii, copiii să aibă şansa să pună mâna pe carte tipărită”, a spus ministrul Lucian Romaşcanu.

Târgul poate fi vizitat de astăzi până duminică, zilnic între orele 10.00 și 20.00, iar programul cuprinde sute de lansări.

Lansări la Tritonic

Editura Tritonic găzduiește, la standul propriu, de la parterul Pavilionului Central, mai multe lansări: Vineri: - ora 17.30 „Pe urmele lui Durkheim. Harta Sinuciderii în România post-comunistă”, autor Emanuel Sârbu; - ora 18.00 „Zeii ar trebui împușcați”, de Aurel Cărășel, „Nu dați cu pietre în Julieta”, de Tony Mott și „Crimă în Grădina Botanică”, de Irina Munteanu; - ora 19.00 „Crăciunul care nu a mai venit”, autor Anamaria Ionescu; „Înstrăinare”, autor Alina-Maria Duță; Sâmbătă: - ora 12.00 Întâlnire cu Georgiana Sandu, autoarea volumelor „Cheia Iadului”, „Prefă-te că mă iubești” și „Iubire periculoasă”; - ora 14.00 „Povestiri cu dragoni”, o antologie de Michael Haulică, „ Oameni și zei”, autor Rodica Bretin, „Tenebre. 2 Labirintul”, autor Daniel Timariu, și „Aripile tatălui”, autor Teodora Matei; - ora 15.00 Serie de autor Dănuț Ungureanu - lansarea romanului „Luna în Orașul blestemat”, prezentarea cărților „Autor de unul singur. Rețete de scriere creativă”, „Urme de sfinți” și „Viața și faptele haiducului Tănase Vlăsia”.

La standul Editurii RAO din centrul cupulei Pavilionului Central de la Romexpo, scriitorul Eugen Mihăescu lansează sâmbătă, de la ora 16.00, noul său roman intitulat „Corina”. El îl va avea invitat pe binecunoscutul jurnalist și scriitor Ion Cristoiu.

La standul Editurii Herg Benet (nr.231) scriitoarea Petronela Rotar își lansează noul roman, intitulat „Orbi”. De la ora 18.00 se întâlnește cu cititorii, iar lansarea propriu-zisă va ave aloc la 18.30. Invitate sunt Ana Barton și Cristina Nemerovschi.

Titluri noi la Nemira

Editura Nemira își așteaptă cititorii la Gaudeamus cu o mulțime de titluri noi în colecțiile Nautilus SF&F, Young Adult, Anticipația și Babel, cărți de Crăciun, pachete cadou și prețuri speciale de târg.

Din Colecția Nautilus SF&F, unul din titlurile noi este „Problema celor trei corpuri”, a lui Liu Cixin. Este un hard SF, plin de minuțioase detalii tehnice despre orice, de la mecanica cuantică până la inteligența artificială. Dar Cixin Liu își susține teoriile spectaculoase cu personaje ușor de simpatizat, pe un schelet de acțiune și thriller convingător. Fanii serialelor cu mutanți vor fi încântați de „Wild cards”, antologia semnată de George R.R.Marti și Melinda Snodgrass, care încearcă să aducă un răspuns întrebării: Cum ar fi lumea dacă supereroii ar exista cu adevărat? Pe lângă acestea, mai aducem în atenția cititorilor și titlul „Arme matematice de distrugere”, un volum semnat de Cathy O’Neill, bestseller New York Times, care apare în Colecția Anticipația – de nonficțiune de la Nemira. Modelele matematice care ne reglementează viața sunt opace și incontestabile, chiar dacă greșesc, avertizează scriitoarea, care este fost jurnalist la Wall Street Journal. Sâmbătă, între 12.00 și 14.00, cititorii sunt invitați să cunoască autorii români de la Nemira în standul editurii, unde aceștia vor da autografe: Florin Chirculescu, Ovidiu Eftimie, Adrian Mihălțianu, Florin Stanciu, Iulian Tănase, Mara Wagner și Elena Vlădăreanu.

FOTO: Chirurgul-scriitor Florin Chirculescu le dă întâlnire cititorilor noului volum „Greva Păcătoșilor” sâmbătă, între 12.00 și 14.00.

De la regal la uman, la Curtea Veche

Curtea Veche Publishing îi așteaptă pe cititori cu peste 1.000 la Gaudeamus 2017. Foartea multe noutăți și lansări de carte. Dintre titlurile noi vă atragem atenția asupra ultimei cărți de bucate scrisă de celebrul chef Jamie Oliver – „5 ingrediente. Mese rapide și ușoare”, care va fi lansată sâmbătă, de la ora 14.00, de cel mai mare vlogger culinar din țară, Geanina Staicu-Avram.

Seria de lansări de la Standul Curtea Veche Publishing mai cuprinde: ● Astăzi, de la ora 16.45, dublă lansare de carte regală: „Margareta a României. O principesă în serviciul Țării regăsite” de Adrian Cioroianu, cu ilustrații de Yanna Zosmer; și „Calendarul Regal 2018”.

● Mâine, ora 18.00, lansare: „Cealaltă revoluție – antologie de povestiri maghiare contemporane” ● Sâmbătă: - ora 11.30 Lansare de carte și sesiune de autografe „Supereroii din farfurie” de Anca Lungu, cu ilustrații de Annabella Orosz și sfaturi pentru părinți de Alina-Nicoleta Balațchi

- ora 12.30 Sesiune de autografe cu Răzvan Exarhu: „Fericirea e un ac de siguranță” - ora 16.00 Lansare de carte: „Cum am devenit român” de Szekely Ervin (Standul Radiodifuziunii Române) - ora 16.00, lansare album „Obiecte grăitoare” de Ștefan Câlția - ora 18:00, lansare de carte: „Moștenirea Elenei Lupescu și statul comunist” de Diana Mandache  ● Duminică, ora 13.30, sesiune de autografe cu Cristina Donovici: „O girafă în spațiu și alte șapte lumi ascunse”.