Când lupul dă târcoale PSD, Ponta îi face bezele lui Putin | CHIRURGUL POLITIC

Când lupul dă târcoale PSD, Ponta îi face bezele lui Putin | CHIRURGUL POLITIC

Fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu a revenit în paginile „Evenimentului zilei” cu o nouă rubrică. În fiecare marți puteți citi diagnosticul pe care „Chirurgul politic” îl pune pe cele mai importante evenimente ale săptămânii

Social-democrații se pregătesc de cea mai ingrată poziție pe care au avut-o vreodată după 25 de ani. Să mai stea un an la putere, fără pârghii să-și rezolve problemele în justiție, cu robinetele pomenilor electorale semi- închise de angajamentele cu FMI și UE și cu imagine de formațiune politică în care „a nu fi urmărit penal, inculpat sau condamnat” este un accident fericit.

Guvernul răsufl ă ușurat, dar pentru cât timp?

Guvernul PSD a supraviețuit în ultima săptămână celor două moțiuni de cenzură. Una introdusă de DNA, cealaltă de PNL. Votul pentru încuviințarea urmăririi penale a premierului a fost un veritabil ”no-confidence”, întrucât, dacă o majoritate ar fi ridicat imunitatea lui Ponta, Iohannis l-ar fi suspendat din funcție. Și asta în ciuda ironiei contrafactuale emise de la pupitrul prezidențial – ”dacă s-ar fi încuviințat urmărirea, probabil nu l-aș fi suspendat”. Cea de a doua moțiune, pe tema votului prin corespondență, sensibilă pentru românii din diaspora, a fost precedată de declarațiile inepte ale unui important ministru PSD referitoare la muncitorii migranți și familiile lor rămase în țară. Doar demisia lui Rus a reușit să stingă valul de revoltă și indignare care se înălțase în presă și mediul online. Moțiunea a eșuat, dar remarcăm strategia majorității de a supraviețui, prin interdicția aplicată parlamentarilor de a se ridica din bănci. Aceasta denotă nesiguranța liderilor PSD-UNPR-PC și tensiunile interne din actuala coaliție.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Sebastian Lăzăroiu

Ponta, carne de sandwich între PSD și UNPR

De altfel, tensiunile s-au văzut pe tot parcursul săptămânii trecute, chiar înainte de moțiunea de cenzură, dar și ulterior. O rebeliune în PSD împotriva ministrului Cazanciuc n-a putut fi înăbușită decât printr- o înțelegere între Ponta și Oprea de transfer al portofoliului (cu sau fără titular, încă nu e clar) Justiției de la social-democrați la deținătorii ”interesului național”.

Nemaiputând să facă față presiunilor din propriul partid în privința asaltului final asupra justiției (urmărirea penală a lui Ponta fiind văzută de baroni ca o ocazie unică), Ponta îl scoate pe Oprea la înaintare, iar acesta amenință explicit cu ieșirea de la guvernare în cazul în care ”fratele mai mare” ar încerca o nouă lovitură sub centură dată statului de drept.

Portavocea urmăriților penal din PSD, Nicușor Constantinescu, denunță șantajul UNPR și cere demisia lui Ponta.

Aceste declarații, pe de o parte, confirmă dorința majorității PSD de a da lovitura finală justiției, iar pe de altă parte, arată că mai mulți social-democrați au înțeles că Ponta, el însuși cu probleme în justiție, nu va juca de partea lor împotriva statului de drept. Ar fi și greu să nu decriptezi dramoleta cu Oprea și Ponta protagoniști altfel decât o înțelegere ascunsă între cei doi pentru blocarea oricăror inițiative de încălecare a sistemului judiciar. Ponta pozează în băiatul neputincios, iar Oprea în tăticul neiertător.

„Lupul cel rău” dă târcoale târlei PSD

PSD se simte realmente asaltat de DNA, lupul cel rău, cum îl numește baronul de Constanța. ”Când doi câini se bat pe un os și vine un lup, câinii se unesc împotriva lupului. Mă așteptam la o reacție când am fost luat eu și cu Mazăre” declară Nicușor Constantinescu.

Adevărul e că solidaritatea în jurul ”penalilor” este descurajată fie de Oprea, care s-a angajat în fața lui Iohannis să apere statul de drept, fie de Ponta, care nu pare dispus să-și agraveze situația, și așa delicată, printr-o binecuvântare dată lui Șerban Nicolae, vârful de lance al ”oastei penale” din Parlament. Un fenomen interesant însă ar putea să apară anul următor, la alegeri, și el este anunțat tot de Nicușor Constantinescu, acum suspendat din PSD. Mai mulți baroni locali, cu probleme în justiție, ar putea să profite de legea noilor partide înființate cu trei membri și să-și construiască vehicule politice locale. Asta nu le rezolvă, desigur, problemele juridice, dar măcar le dă bărcuțe de salvare politică de pe corabia care ia apă pe toate părțile.

Viitorul lui Ponta

Încolțit din toate părțileopoziție, propriul partid, DNA-Ponta a început deja să calce strâmb. Nemulțumit de reacțiile standard ale ambasadelor occidentale, după votul din Parlament împotriva urmăririi penale, Ponta fuge la Baku, alături de Putin, încălcând consemnul evident al liderilor europeni de a boicota deschiderea Jocurilor Europene din Azerbaijan. Acest tip de semnal, altfel, pueril, nu face decât să pună și mai mult sub semnul întrebării menținerea șefului PSD la cârma executivului. În context regional, Ponta este privit ca o ciudățenie, în condițiile în care premierul unei țări considerate mai puțin democratică, Republica Moldova, demisionează din funcție după punerea sub acuzare.

Chiar dacă presiunile opoziției pentru demisie se vor diminua pe perioada verii, cele externe vor continuă să acționeze subteran. Dar cea mai mare presiune asupra lui Ponta, care îl poate scoate din funcția de premier, vine din propriul partid, nerăbdător să obțină un act de justiție mai blând înainte de inevitabila intrare în opoziție..