Când doi se bat, România pierde!

Când doi se bat, România pierde!

Conducerea lărgită a PSD a discutat aseară dacă îi retrage sprijinul politic premierului Mihai Tudose. Până la ora închiderii ediției, social-democrații nu luaseră o decizie, părerile fiind împărțite. Surse din partid au dezvăluit EVZ că în timpul ședinței cel puțin trei lideri PSD au propus ca premierul Tudose să-și dea demisia, dar acesta nu și-a depus mandatul

Președintele PSD, Liviu Dragnea, ajunge singur la partid, îngândurat, cu mâinile în buzunare. Este aproape ora 16.00 și conducerea lărgită a partidului este așteptată în Kiseleff să hotărască dacă îl mai susține în funcție pe premierul Mihai Tudose, acuzat de o parte din colegii săi că nu se mai consultă cu partidul care l-a propulsat la Palatul Victoria. Ar fi a doua demitere a propriului premier în decurs de un an de zile.

Joc de imagine

Întrebat cum o să voteze în ședință dacă se va propune retragerea sprijinului politic pentru premierul Tudose, Dragnea spune: „Ca de obicei, cu partidul”.

Premierul, în schimb, intră zâmbind în sediul partidului. „În fiecare zi ne ducem acasă, nu? Eu am spus-o colegilor foarte clar. Prima zi la Palatul Victoria este prima din ultimele”, zice acesta. Ce va face dacă partidul îi cere demisia? Nu răspunde.

Furtună

„Suntem toţi cu nervii la pământ”, spune secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu. Dar promite că ședința se va termina „fără capete tăiate şi fără mari schisme”, deși „vom avea o şedinţă mai furtunoasă ca niciodată”. Și le cere colegilor să-și amintească de zilele frumoase în care partidul era „extraordinar de unit”.

Rugăciuni

„Nu am dormit de 48 de ore”, spune președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan. Intrat într-un con de umbră în partid de când Liviu Dragnea a preluat șefia PSD, Oprișan nu vrea demisia lui Tudose.

„Pentru mine, importantă este stabilitatea scenei politice, importantă este țara. PSD trece azi printr-o mare încercare. Să ne dea Dumnezeu mintea românului cea de pe urmă. Avem de construit autostrăzi, spitale, școli, trebuie să plătim salarii, pensii. Guvernul României condus de Mihai Tudose trebuie să rămână în funcție”, zice el.

Revanșă

„Aş prefera să nu plece nimeni, să rămânem uniţi”, afirmă și președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Fost ministru al Apărării, Țuțuianu și-a pierdut func ția ministerială în urma in di cațiilor lui Liviu Dragnea. Și el îl susține în funcție pe Tudose.

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, s-a rugat la divinitate ca Tudose să rămână premier. „Eu m-am rugat dimineață să ne lumineze Dumnezeu gândurile și să ieșim azi liniștiți cu un Guvern și un partid solid ca să ducem la îndeplinire programul de guvernare”, spune el. La fel ca Țuțuianu și Oprișan, Bădălău se află în relații extrem de reci cu Dragnea, după ce acesta nu i-a acceptat politic candidatura la șefia Curții de Conturi.

Strategie

Ieri dimineață, Bădălău, Țuțuianu și Oprișan au fost la Palatul Victoria să pregătească un front comun cu premierul. Tudose se baza pe organizațiile județene PSD din Buzău, Brăila, Dâmbovița, Giurgiu, Constanța și Vrancea. În total, premierul și-a asigurat susținerea a aproape 50 de parlamentari socialdemocrați, în cazul în care apropiații liderului PSD Liviu Dragnea vor încerca să forțeze demiterea sa printr- o nouă moțiune de cenzură după modelul Sorin Grindeanu. Cu alte cuvinte, Dragnea nu-l putea forța pe Tudose să demisioneze, au relatat surse din PSD pentru EVZ.

Furia lui Negoiță

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a venit nervos. „Am auzit că la cabinetul de la președintele Camerei Deputaților, la domnul Dragnea, s-au strâns semnături de la președinții de organizații din județe (pentru demisia lui Mihai Tudose, n.red.)”, spune acesta. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, e lângă el și-l ascultă atentă. „Dacă lucrul ăsta s-a întâmplat, mie mi se pare că e profund în neregulă. Să chemi președinții de organizații, pe rând, și să influențezi să semneze mi se pare profund neprincipial”, mai zice Negoiță

Orice preț

Președintele PSD Mara mureș, Gabriel Zetea, vrea liniște cu orice preț. „Suntem adunați aici ca PSD să facă ce știe mai bine, adică să se unească. Dacă trebuie să schimbe și Guvernul, să facă și asta PSDul pentru a fi liniște, pentru a reveni la programul de guvernare și pentru a avea rezultate pentru români pentru că de asta am fost aleși”, spune el.

Interne

Ministrul de Interne, Carmen Dan, cu care premierul a spus că nu mai poate să lucreze, s-a pus la dispoziția partidului. Dacă partidul îi va cere, va demisiona, a zis ea înainte de ședință. „Guvernul este unul politic, așteptăm decizia partidului”, a adaugat Dan.

Frică

Fostul ministru al Culturii, Ioan Vulpescu a atras atenția că partidul riscă să „manelizeze” guvernarea dacă nu-și stinge tensiunile interne. „Regret profund tot disconfortul pe care l-am creat oamenilor care au alte așteptări de la noi”, a spus, afectată, și vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu.