CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cartelul din Sănătate. Primul lot de medici implicați în mafia medicamentelor pentru cancer

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Cartelul din Sănătate. Primul lot de medici implicați în mafia medicamentelor pentru cancer

„Evenimentul zilei” vă prezintă lista completă cu medicii oncologi care au intrat în atenția DNA, în marele dosar de corupție privind traficul cu citostastice și rețete false

Surse judiciare susțin că mai mulți medici au intrat în atenția organelor de anchetă după ce au avut relații cu reprezentanții unor companii de medicamente care vindeau citostatice. Unii din tre medici au și recunoscut deja că au fost în vacanțe pe banii companiilor de medicamente.

  • De la Spitalul Județean Mureș, de la Secția de Oncologie, sunt cercetați șeful acestei secții, Cornelia Togănel, dar și medicii Daniela Roman, Gabriela Lazăr, Paula Kolozsvari și Valeria Acs, de la Casa de Sănătate Mureș.
  •  În județul Sălaj, ancheta îi vizează pe medicul oncolog Ileana Pop de la Spitalul Județean, Daniela Cordea, directorul medical de la Casa de Asigurări de Sănătate, și Margareta Papp, șef al Subprogramului național de oncologie în acest județ.
  •  Ancheta s-a extins și la Bistrița-Năsăud, unde au fost mai multe percheziții la cabinetele medicilor Victoria Bindea, medic hematolog, Geanina Miron, Mariana Deac și Dragoș Ma rian de la Direcția de Sănătate Publică.
  • La Spitalele Județene din Sibiu și Mureș au intrat în atenția DNA, medicii Viora Vălean și Dragoș Marian

FOTO: Tudor Ciuleanu

Ne puteți urmări și pe Google News

Avere de profesor

La Instititul de Oncologie din Cluj, DNA a făcut percheziții la conferențiarul Tudor Ciuleanu, dar și la Spitalul Județean Cluj, la cabinetele medicilor Dorina Larisa Ciule și Maria Turdeanu.

În plus, a fost vizată și activitatea Luciei Mihieșan, secretar al unei comisii de medicamente scumpe de la Casa de Asigurări de Sănătate Cluj. Deși conferențiarul Ciuleanu primește un salariu de aproximativ 9.000 de lei, iar soția acestuia, tot medic oncolog, primește în jur de 2.800 de lei, averea celor doi soți este impresionantă. Potrivit informațiilor din declarația de avere, medicul are în conturi peste 295.000 de euro, 63.000 de dolari și 9.500 de lei. El mai deține două terenuri, două case, două apartamente și o casă de vacanță. În garaj are trei autoturisme de lux, între care un Mercedes și un Land Rover.

Pacient: „Ce încredere să mai avem în ei?”

Scandalul de clanșat marți, când procurorii DNA au efectuat, simultan, 61 de percheziții în București și șapte județe - Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa- Năsăud şi Timiş -, vizând destructurarea unei rețele bănuită că făcea trafic cu medicamente destinate tratamentului bolnavilor de cancer și insuficiență hepatică, îi afectează direct pe pacienții cu boli cronice. Mulți dintre ei privesc acum cu neîncredere spre medicii curanți și se tem pentru viața lor.

FOTO: LIBERTATEA

„Dacă au murit oameni din cauza lor?“

„Îmi pun întrebarea dacă medicii aceștia nu pot fi bănuiți de omor cu premeditare! Dacă au vândut medicamente care puteau salva vieți? Dacă au murit oameni pentru că ei au vândut medicamentele acestea? Dacă au murit oameni pentru că ei au prescris medicamentele scumpe care n-au fost bune pacienților lor? Ce încredere să mai avem în ei?“, ne întreba, revoltat, un octogenar cu hepatică C grad de fibroză IV, care a sunat la redacție.

Și Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (APACR), spune că pacienții sunt disperați. „Mă sună oamenii, se întreabă dacă au fost tratați corespunzător, dacă mai au aceeași șansă la viață pe care o aveau dacă erau tratați cu altceva”, explică acesta. Totuși, el crede că „medicii nu puteau recomanda tratamente decât în limitele protocoalelor bine stabilite de Ministerul Sănătății, după norme europene.”

„Toate medicamentele on cologice despre care s-a vorbit în spațiul public în legătură cu ancheta DNA au autorizație de punere pe piață centralizată, obținută la Londra, și automat sunt funcționale în toate țările Uniunii Europene”, subliniază și Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului.

Medicamente scumpe, găsite la percheziții

Procurorii de la DNA au descoperit, la cele 61 de percheziții, mai multe cantități de medicamente foarte scumpe, dar și documente legate de excursiile în străinătate ale medicilor, sponsorizate de firme producătoare, potrivit unor surse judiciare. Cu titlu de exemplu, unele din medicamentele descoperite la percheziții costă și 2.000 de lei o fiolă.

Companii de renume

Firmele producătoare de medicamente care ar fi implicate în ancheta derulată de procurorii DNA sunt, potrivit Agerpres, 11 la număr: Roche România, Actavis SRL, Pfizer România SRL, Teva Pharmaceuticals România SRL, Novartis Pharma Services, Alvogen România SRL, Sandoz Pharma Services SRL, Glaxosmithkline România SRL, Egis Internaţional, Romastru Trading, Glenmark Pharmaceuticals SRL.