Editura Evenimentul si Capital

EVZ EXCLUSIV. CARTELUL DIN SĂNĂTATE. Dezvăluirile unui pacient despre traficul cu medicamente pentru cancer

Vila medicului Valeria Văleanu a fost percheziționată de DNA
Autor: | | 28 Comentarii | 7159 Vizualizari

Procurorii DNA au spart „cartelul” creat pentru a aduce câștiguri uriașe producătorilor și distribuitorilor de medicamente. Bani, bunuri și excursii la Paris și Las Vegas, mită pentru medici. Diagnostice trucate

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție, cu sprijinul SRI și al trupelor speciale ale Jandarmeriei Române, au declanșat, ieri, operațiunea de anihilare a rețelei de comercializare a medicamentelor oncologice. Au fost efectuate, simultan, 61 de percheziții la sediile unor cabinete medicale, farmacii, clinici oncologice și domicilii ale unor medici și alte cadre medicale din București și județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș. Perchezițiile au durat ore în șir, la ora închiderii ediției, procurorii DNA neavând încă un bilanț al acțiunii de scotocire.

S-au înțeles ca să fraudeze bugetul asigurărilor sociale

Conform surselor Evenimentului zilei, sunt implicate în cartel zeci de cadre medicale, inclusiv șefi de comisii oncologice, membri ai comisiilor de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor, directori medicali. Ei sunt suspectați de comiterea infracțiunii de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, în forma prevăzută de Legea Anticorupției, dar și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pacienții fiind afectați de activitatea lor infracțională. O primă tranșă a urmăriților penal ar putea cuprinde cel puțin 16 medici care au pretins şi primit foloase, avantaje de la furnizorii de medicamente. Nici reprezentanții zonali ai firmelor de medicamente, farmaciști și pacienți nu lipsesc dintre suspecți.

Stimulente

Medicii coordonatori de program și cei de specialitate erau stimulați material de reprezentanții zonali ai producătorilor de medicamente pentru a prescrie, cu predilecţie, produse ale firmelor implicate. Printre stimulente erau inclusiv excursii la congrese din țară și din străinătate (Paris, Las Vegas) pe baza cărora medicii își făceau punctele necesare obținerii gradelor profesionale, dar și vacanțe peste hotare. Sursele EVZ spun că și funcţionari ai caselor județene de asigurări de sănătate ar fi fost stimulați pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor de includere/ menținere a pacienţilor cărora li se decontează medicamentele, în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate. Principalul scop al producătorilor și distribuitorilor de medicamente a fost creșterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată, cum ar fi Herceptin, Interferon, Avastin, Tarceva, Zoladex, folosite atât în tratarea cancerului, cât și a insuficienței hepatice. Unul din efecte este prejudicierea bugetului de asigurări de sănătate.

Incompatibilă pe fond, dar cu NUP

În toamna anului trecut, laolaltă cu alți opt medici sibieni, Văleanu a primit un raport de incompatibilitate și conflict de interese din partea Agenției Naționale de Integritate. „În timpul exercitării funcției de Șef al Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a obținut foloase materiale pentru sine, urmare a încheierii de contracte de cesiune drepturi de proprietate intelectuală cu S.C. Pfizer România S.R.L. și S.C. Roche România S.R.L., în condițiile în care cele două societăți au încheiat contracte de furnizare medicamente cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu”, comunica ANI. Văleanu a contestat raportul, dar Curtea de Apel Alba i-a respins acțiunea, în februarie 2015. Recursul promovat de Văleanu la Înalta Curte nu are fixat, deocamdată, un termen. În paralel cu procesul, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba i-au deschis dosar pentru conflict de interese, la sesizarea ANI. În luna aprilie, procurorii au clasat dosarul Valeriei Văleanu.

Medic oncolog: „E posibil să fi e adevărat!”

Cabinetele de oncologie din cadrul Spitalului Județean și domiciliul șefei Secției de Oncologie, dr. Valeria Văleanu, au fost principalele ținte ale descinderilor DNA, în județul Sibiu. Procurorii au ridicat acte și calculatoare, dar nu au reținut nicio persoană. După percheziţia domiciliară, doctorița a declarat că se consideră nevinovată şi că nu ştie ce acuzaţii i se aduc, însă a recunoscut că a beneficiat de concedii în străinătate, plătite de firmele de medicamente. „În ceea ce mă privește, mă consider total nevinovată, indiferent despre ce ar putea să fie vorba. Au căutat contracte de colaborare, un lucru uzual, cu diverse firme de medicamente, cele cu care lucrăm. Nu eu am astfel de contracte, toată ţara are astfel de contracte. Şi probabil că au căutat şi medicamente”, a explicat Valeria Văleanu. Întrebată despre acuzațiile care i se aduc, cum că ar fi plecat în diferite ţări pe banii firmelor de medicamente şi că a beneficiat de anumite avantaje, şefa Secţiei de Oncologie a replicat: „E posibil să fie adevărat sau, mă rog, această acuzație este posibilă, dar este o procedură care nu mi s-a aplicat numai mie legat de astfel de contracte. Astfel de contracte le puteţi găsi la orice medic din ţara românească, indiferent de poziţia lui, că este şef de secţie sau că este un simplu medic în activitate într-un spital, şi nu numai într-un spital public, ci şi într-un spital privat este aceeaşi situaţie. Deci nu am făcut ceva mai mult decât cred că se practică la nivelul întregii ţări şi nu numai în România, ci și în afară”.

„Sunt produse originale”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate