Bulinele roșii, „șutite“ și de agenții imobiliari

Bulinele roșii, „șutite“ și de agenții imobiliari

Poate vă vine cu greu să credeți, dar nu numai proprietarii clădirilor șubrede dădeau jos acele semne montate pe fațadele imobilelor. Când nu acționau ei, intrau pe fir cei care alergau după comisioanele în urma vânzării sau închirierii unor locuințe.

 Sute de clădiri din București sunt în pericol să se prăbușească în cazul unui cutremur ceva mai puternic. Sunt acele imobile cu „bulină roșie”, multe cu apartamente, garsoniere în care locuiesc familii întregi, și care de la an la an se degradează tot mai mult.

Alergau după comisioane

Autoritățile cunosc acest aspect, dar se împiedică în vraful de hârtii aruncate pe birouri. Deși fiecare clădire cu probleme are acea pancartă rotundă „Clădire expertizată tehnic încadrată în clasa I risc seismic“ care trage un semnal de alarmă vizavi de pericolul imobilului, acest anunț era să îi coste joburile pe cei care se ocupau cu vânzarea de case. Așa se face că, în goana după comisioane, au pus în pericol vieți, fără să stea pe gânduri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bulinele roșii montate pe fațadele clădirilor aflate într-o stare avansată de degradare și care avertizează că acele imobile se pot prăbuși la un cutremur mai mare, au fost scoase și de agenții imobiliari. Nu numai proprietarii care voiau să ia un preț bun pe apartamentele sau garsonierele pe care le dețineau, ci și cei care îi ajutau să găsească clienți. Foarte multe imobile ascund acest secret.

Proprietarii își dădeau acordul

Potrivit unei surse, angajat al unei primării din Capitală, căreia nu îi vom divulga identitatea, aceste lucruri se făceau cu acordul proprietarilor: „Noi montam bulinele roșii pe fațadele blocurilor care trebuiau obligatoriu să aibă acest anunț, iar când veneam a doua zi nu mai erau. De multe ori s-a întâmplat să fie luate după câteva ore. Mergeam la administrator, la președintele de bloc și la vecini și niciunl dintre ei nu era vinovat. Tot ei ne spuneau, până la urmă, că agenții imobiliari le scot deoarece clienții nu vor să locuiască într-un asemenea bloc“. Aceasta susține și faptul că acest lucru s-a întâmplat în tot Bucureștiul, nu numai în anumite sectoare“, ne-a mai spus sursa. Oricât de tare v-ar surâde ideea să cumpărați un apartament sau o casă din perioada interbelică, nu vă avântați la oferte nefiresc de bune. Înainte de a face acest pas verificați starea acestora pe lista de pe site- ul Primăriei București.

Începe marea consolidare a blocurilor șubrede

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, într-o conferință de presă, că va înființa o instituție care să se ocupe exclusiv de consolidarea imobilelor. Pentru realizarea acestei etape, va avea nevoie de sprijinul Guvernului și al Parlamentului, pentru a îmbunătăți legislația privind clădirile cu risc seismic deoarece unul din principalele motive din cauza caruia nu s-au făcut mai multe consolidari este refuzul proprietarilor de a părăsi clădirile cu bulină. Totodată, s-a vorbit și despre prețurile pe care trebuie să le plătească cei care locuiesc în aceste imobile. Tariful (estimativ) pe mp pentru lucrările de consolidare variază în funcție de soluția de consolidare astfel: costurile sunt între 270 euro/mp și 450 euro/mp. Rata lunară variază în medie între 200 de lei și 500 de lei /lună.

Certificatul energetic

Din anul 2013, s-a aplicat obligativitatea prezentării certificatului energetic pentru vânzarea sau închirierea unei clădiri, a unei părți dintr- o clădire sau a unui apartament. Acest act este cerut la înscrierea rolului fiscal a apartamentului sau clădirii. Dacă nu există acest certificat energetic, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt nule. Pe de altă parte, certificatul energetic dovedește calitatea (eficiența) clădirii/apartamentului și, în consecință, informează proprietarul sau chiriașul în legătură cu cantitatea de energie consumată pe metrul pătrat, și este valabil 10 ani.