Blestemul sângelui. Ștrănepotului Fefeleagăi i-a ars casa și l-a părăsit nevasta

Blestemul sângelui. Ștrănepotului Fefeleagăi i-a ars casa și l-a părăsit nevasta

Casa veche de peste un veac, în care și-a petrecut ultimii ani din viață Sofia Danciu (Fefeleaga), a ars din temelii acum o lună. Proprietarul, Gheorghe David, nici n-a apucat să-și revină din șoc că a primit încă o lovitură: Elena, cea pe care o luase „cu acte” în urmă cu doi ani, l-a părăsit.

Gheorghe David (cunoscut tuturor ca Vetălău) dovedeşte cu prisosință că este strănepotul femeii chinuite după a cărei poveste de viaţă Ion Agârbiceanu a scris una dintre cele mai cunoscute nuvele ale sale: ghinioanele se țin lanț de el și nu leagă două în tei.

Deşi iniţial se anunţase că vechea casă a Fefeleagăi, principalul punct de atracţie al întregului popas turistic cu acelaşi nume, a ars din cauza unui scurtcircuit, Vetălău crede că el a fost de vină: „Am încălzit niște apă să mă barberesc. N-am văzut că în spatele sobei lipsea o verigă. Pe-acolo au ieșit scântei și s-a aprins peretele de lemn. Pereții erau dați cu ulei ars. Eram afară, cu turiștii, când a început să iasă fum. Nu mai puteam face nimic, pentru că focul deja prinsese putere mare. Am intrat în panică. Bine că n-au explodat buteliile. Pompierii au ajuns după două ore și jumătate. Și a doua zi, jos în beci, mai aveam flacără care ardea”.

În ce priveşte celălalt necaz, de data asta de natură conjugală, Vetălău nu are încă o explicaţie: „A venit fiul Elenei de la București și i-a spus că nu o mai lasă să stea aici. De ce? Nu prea mi-am dat nici eu seama până acum. Probabil că și necazul cu casa a avut de-a face cu decizia ei. Nu-mi rămâne decât să-i respect dorința. Asta-i viața. Mergem înainte fie ce-o fi!”.

S-a apucat din nou de treabă

Vetălău se consideră norocos că nu i-a ars toată gospodăria. Au rămas în picioare barul din lemn în care acum a amenajat două camere şi vechiul grajd numit „Hotel tri paie” – loc în care turiştii pot dormi în fân. „Am trasă iarăşi apa către locul vechii case. Acum mă apuc de consolidat zidurile fundaţiei. Sper să termin faza asta până la toamnă, iar la anul, dacă m-o ţine Dumnezeu sănătos, o să ridic casa la loc exact aşa cum era. Le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat, de la autorităţi până la cei care au citit pe Internet şi au făcut donaţii în acea campanie de pe facebook (numită „Dați un leu pentru Vetălău” – n.red.). Până acum s-au strâns 1.800 de lei, bani cu care am luat materiale de construcţii. Deja am rezolvat şi problema drumului. Acum se poate veni cu orice tip de maşină până la poarta popasului”.

Planuri date peste cap

Gheorghe David a muncit o viaţă ca maistru în minele din Valea Jiului. Cu 15 ani în urmă, după ce s-a pensionat, s-a întors în Bucium – Şasa, localitatea natală şi şi-a spus că nu poate sta degeaba, deşi avea şi pe-atunci o pensie bunicică.

S-a apucat să repare casa părintească, cea în care locuise ani buni și străbunica lui, Sofia Danciu, femeia care a născut şase copii, trei murind la scurt timp după naştere, iar alţii doi la vârste de 30 – 35 de ani, după ce îşi întemeiaseră câte o familie. Apoi a ridicat un bar, după care a săpat un şanţ lung de un kilometru şi jumătate pentru a avea apă curentă sus, în munte, aproape de Detunata Golaşă, una dintre cele mai frumoase minuni naturale ale României. În câteva veri a reușit chiar să organizeze un festival folcloric în popasul turistic.

Acasă, Gheorghe David a mai găsit obiecte vechi de la străbunica lui, inclusiv corfele și șaua lui Bator, calul cu care Fefeleaga își întreținea familia cărând pietre cu firimituri de aur cât era ziua de lungă. „Aveam şi încă am de gând să amenajez un mini-muzeu Fefeleaga aici. Dar acuma, cu necazurile astea, sunt nevoit să mai amân planul ăsta”, mărturiseşte Vetălău.

Ne puteți urmări și pe Google News