BILANŢ ÎNGRIJORĂTOR PE LITORAL. Zeci de persoane decedate prin înec, sau în accidente de circulaţie
- Feri Predescu
- 12 august 2015, 13:50
Tragediile petrecute în acest sezon estival pe şoselele litoralului, şi în apele mării, sunt mai multe decât în vara trecută şi cuprind o coincidenţă stranie. Până în data de 10 august, 24 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere grave şi alte 24 au murit înecate în apele Mării Negre.
Bilanţul şocant este prezentat de şeful Serviciului de Medicină Legală Constanţa, medicul Mihai Onciu, care vorbeşte despre „cazuistica necrospcopică” din intervalul 1 iunie-10 august 2015. Specialistul face chiar o comparaţie cu perioada corespunzătoare a anului trecut şi concluzia este clară. Pe litoral se înregistrează mai multe decese decât în anul trecut. „Pe accidentele rutiere, de la începutul anului avem 39 de decese din care, în perioada sezonului estival, până pe 10 august, au fost 24 de morţi. În 2014, până la această dată erau înregistrate 33 de victime decedate. La înec, în perioada sezonului estival, 1 iunie-10 august au fost înregistrate 24 de cazuri. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost doar 22”, spune doctorul Mihai Onciu, uitându-se pe hârtii. El avertizează că vara nu s-a terminat, fiind posibil să mai existe cazuri de înec. „În sezonul estival 2014 au fost în total 33 de morţi prin înec, iar în 2013, pe tot sezonul, au fost 28 de morţi.. în vara asta sunt deja 24, până acum. Şi august este o lună extrem de aglomerată”.
„În vacanţă, românul refuză să respecte regulile”
Cifrele seci prezentate de medicul legist au însă în spate cauze care, conform lui Mihai Onciu, duc la acelaşi rezultat. Mortul e de vină. „Eu cred că românul încă nu s-a obişnuit cu respectarea regulilor. La accidentele rutiere, aglomeraţia de pe litoral în timpul sezonului estival este o cauză importantă. Dar şi indisciplina în trafic, depăşirile periculoase, viteza excesivă şi consumul de alcool, contribuie la acest lucru” spune specialistul. În privinţa cazurilor de înec .. „De foarte multe ori s-a arborat steagul roşu cu interdicţia de a intra în apă, iar turiştii nu înţeleg pericolul acestor valuri şi pericolul curenţilor marini şi astfel se ajunge la cazuri dramatice de înec”. Turiştii intră în apă pe riscul lor . „Vii în concediu şi te duci glonţ în valuri, încalci cu bună ştiinţă regulile şi uite cum te întorci acasă, într-un sac de plastic”. Dacă în cazurile de înec, cei mai mulţi dintre cei care îşi pierd viaţa sunt turiştii, la accidentele rutiere victimele decedate sunt , mai ales, localnici.
Accidentele mortale, pe şoselele naţionale de pe litoral, nu pe Autostradă
Accidentele rutiere fatale se întâmplă din cauza aglomeraţiei de pe litoral. Turistul român este nerăbdător la volan, nu este educat să stea în coloană. „Dacă însă este în străinătate şi dă de o coadă, stă liniştit, are răbdare, e cuminte. Când e în ţara lui, e teribil de supărat şi iese din rând. Când ne impune cineva o regulă, parcă trebuie să o încălcăm”. Paradoxal, însă, cele mai multe victime sunt localnici. „Aici, pe litoral, nu avem aglomeraţie în restul anului şi, probabil, în timplul verii, oamenii devin mai nervoşi şi nu respectă nici regimul de viteză , nici alcoolul la volan, intră în depăşiri. Ei îşi pierd răbdarea în trafic” explică Mihai Onciu făcând referire la localnici. De aceea, cele mai multe accidente de circulaţie au loc pe şoselele naţionale de pe litoral, nu pe Autostrada Soarelui. Cele mai dramatice accidente au fost pe 2 august când cinci localnici şi-au pierdut viaţa pe DN 39 lângă 23 August şi pe 10 august când au murit un motociclist şi şoferul unei Dacii vechi, în urma unei coliziuni frontale năprasnice. „Suntem pe primele locuri ale cazuisticii din ţară la accidente rutierele cu morţi”, concluzionează medicul legist Mihai Onciu.