Editura Evenimentul si Capital

Bijuteriile reginei Maria, recuperate de la ruși de un fost căutător de aur

Regina Maria. Fotografii: Arhivele Naționale ale României
Autor: | | 0 Comentarii | 1077 Vizualizari

Regina Maria a rămas fără valoroasele sale bijuterii, celebre în toată lumea, atunci când s-a hotărât să le trimită spre păstrare în Rusia, în împrejurările nefericite din timpul Primului Război Mondial. Cum „culoarea” politicii s-a schimbat în Rusia, regina a rămas fără bijuterii. I le-a adus, însă, în urma unor aventuri incredibile, un mare prieten al său, canadianul Joe Boyle, fost căutător de aur și un sfătuitor apropiat al Familiei Regale.

Regina Maria s-a născut la 29 octombrie 1875. Astăzi este un prilej să ne amintim de „mama României Mari”, de „mama răniților”, de o femeie extraordinară, care și-a pus toată ființa în slujba patriei sale: România. Povestea recuperării bijuteriilor ne-a fost spusă de dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei.

Regina Maria la vârsta de 51 de ani

În iarna anului 1916, Tezaurul României a fost trimis în Rusia. Se credea că, astfel, acesta va fi în siguranță și, după finalizarea Primului Război Mondial, aurul, documentele, colecțiile de artă, bijuteriile Coroanei vor reveni în România. Nu s-a întâmplat așa. Nici până astăzi Tezaurul nu a revenit, în întregime, acasă.

Evenimentul zilei: -De s-au hotărât să ducă Tezaurul în Rusia? De ce nu l-au dus în Marea Britanie, acolo unde regina Maria avea rude, fiind nepoata reginei Victoria? Este adevărat că și în Rusia avea rude, dar în Marea Britanie nu era mai … lejer din punct de vedere politic?

Dr. Adrian Silvan Ionescu: -Au dus tezaurul în Rusia pentru că era mai aproape. Totuși, noi aveam graniță comună cu Rusia și era și aliatul și susținătorul nostru în campanie. Atunci când s-au făcut protocoalele cu Aliații, spre a ne alătura și noi celor care îi combăteau pe Centrali, (Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria și Turcia), s-a făcut o înțelegere foarte clară: că vom primi ajutor de la ruși, care aveau și cele mai multe trupe și erau și cel mai aproape de noi. Știți foarte bine, misiunea militară franceză a venit după ce a parcurs un drum enorm pe la Arhanghelsc, prin toată Rusia. Nu se putea cu o cale directă prin Europa, fiindcă era răvășită de război. Nu puteau fi trimise comorile Coroanei nici la Londra sau în altă parte pentru că, la fel, ar fi trebuit parcurs același drum uriaș prin Rusia, prin Siberia, prin Mare Nordului ca să ajungă! Era absolut posibil ca pe navele care transportau acele bogății să se întâmple o nenorocire, să fie torpilate de submarinele germane. Nimeni nu a știut că va izbucni o revoluție bolșevică și toate comorile, tot tezaurul românesc o să fie sechestrat de ruși. Nimeni nu a bănuit acest lucru. Pe lângă faptul că regina Maria era jumătate rusoaică și jumătate britanică. Ea credea foarte mult în Rusia, îl iubea foarte mult pe vărul ei Țarul Nicolae al II-lea, avea relații extrem de calde cu întreaga familie imperială rusă.

- Este adevărat, nici familia imperială nu a prevăzut, inclusiv pentru siguranța propriei vieți, că va fi revoluția bolșevică.

- Bineînțeles! Să nu mai vorbim de faptul că tezaurul Coroanei era o mică părticică din ceea ce s-a trimis în Rusia: acele zeci de vagoane cu tezaurul României. Situația era critică. Atâta vreme cât Bucureștii urmau să fie în foarte scurt timp ocupați de forțele Puterilor Centrale nu exista altă soluție! Iașii puteau să cadă foarte bine și ei. Nu se putea decât o evacuare. S-a discutat chiar și evacuarea Familiei Regale a României și nu numai asta,  chiar evacuarea Armatei Române! Se vorbea despre refacerea ei, undeva, într-o zonă din Rusia, lucru susținut de ruși. Dar generalul Berthelot a fost totalmente împotriva acestei idei ca țara să fie părăsită de trupele românești. El considera că populația civilă s-ar fi considerat trădată și, în al doilea rând, scădea moralul general. Cum? Noi mergem să ne refacem în Rusia, când țara noastră nu a fost ocupată integral, abandonăm totul? Lasă că Berthelot vedea în această foarte generoasă, aparent, invitație a rușilor și o formă de a anihila Armata Română și de a se prezenta ei ca eliberatorii României. Eram în vremea țarului, nota bene! Berthelot nu credea deloc în sinceritatea rușilor și de accea a militat pentru ca armata să rămână aici. Dar evacuarea tezaurului a fost o necesitate. În ultimul moment, dacă s-ar fi întâmplat catastrofa și ar fi căzut și Moldova și ar fi căzut și Iașiul, probabil că Familia Regală ar fi fost trecută peste graniță și pusă în siguranță. Dar nu s-a întâmplat acest lucru, a rezistat pe linia Siretului și după aceea am avut și ofensivs din iulie 1917- Mărăști- Mărărești- Oituz- care a stabilizat frontul. Din cauza asta s-a ajuns să avem o situație să putem avea o prezență privilegiată, sau măcar acceptată, la Pacea de la Paris, pentru că, altfel, cu pacea care ni s-a impus la 1918 de Puterile Centrale, noi eram o țară ocupată. Ș asta nu din cauza noastră, ci din cauza defecțiunii rusești – pentru că izbucnind revoluția burgheză din primăvara lui 1917 și abdicarea țarului, totul s-a dat peste cap. În octombrie au venit la putere bolșevicii.

Boyle și principesa Ileana, în vizită la sărmani

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate