Bătălia pentru mandatul lui Donald Trump: eroare sau necunoaștere de protocol, nu intenție de a obstrucționa justiția | PULSUL PLANETEI

Bătălia pentru mandatul lui Donald Trump: eroare sau necunoaștere de protocol, nu intenție de a obstrucționa justiția | PULSUL PLANETEI

În timp ce președintele American Donald Trump a plecat în primul său turneu extern - în Arabia Saudită, Israel, Italia, Bruxelles – summitul NATO și Italia – summitul G7 - anunțând că, odată cu numirea consilierului independent care să ancheteze relațiile staffului de campanie și al administrației prezidențiale cu Rusia, presiunea s-a ridicat de la Casa Albă, lucrurile devin tot mai serioase. Juriștii administrației au început studierea cazurilor de impeachment și au consultat experții în domeniu, în timp ce se încearcă formarea unei echipe externe care să se preocupe de aceste probleme ale administrației Trump, pentru ca lăsa juridicul Casei Albe să se poată ocupa de lucrurile cu adevărat importante pentru cetățenii americani.

 

Spațiul juridic pare a fi încă în limite confortabile pentru președintele american, odată ce nu orice acțiune a sa privind solicitarea de a clasa o anchetă este obstrucționarea justiției, aici fiind vorba despre intenție și despre capacitatea de a o face, deopotrivă. Asta vor studia cele patru comisii ale Congresului implicate și consilierul special Robert Mueller, fost director al FBI. Pe de altă parte, nu orice ingerință în proces sau solicitare a președintelui de a abandona Ancheta are dimensiunea de obstrucționare a justiției. Totuși, demiterea directorului FBI James Comey, după o întâlnire în care îl îmbrățișa public, o cină de loialitate și intervenția privind abandonarea anchetei la adresa lui Michael Flynn, a făcut din Trump o țintă sensibilă și a oferit un caz devastator la nivel public, chiar dacă încă nesigur și fragil juridic.

Deci demersurile actuale merg în direcția cultivării ideii că vorbim despre o greșeală, necunoaștere a protocolului relațiilor unui Președinte cu FBI și anchetele instituției și nicidecum intenția de a obstrucționa justiția de către președintele Trump. Cazul se anunță copleșitor în materie de credibilitate și legitimitate a președintelui până la clarificarea sa, cel puțin în relațiile cu Rusia și devastator dacă probele sunt concludente privind implicarea directă și explicită în obstrucționarea justiției.

De altfel, cazul merge mult prea încet și orice zi ce trece afectează credibilitatea Președintelui. Audierea crucială a lui James Comey, care a anunțat deja că-și va scris memoriile într-o carte, este programată după 29 mai, fostul director FBI acceptând audierea publică. Între timp, prejudiciile de imagine și credibilitate ale președintelui Donald Trump cresc substanțial.

În mod paradoxal, dacă concedierea lui Comey a fost o probă ce arată seriozitatea implicării lui Trump în obstrucționarea justiției, în timp ce stenogramele de la întâlnirea cu ministrul rus de Externe, în care Trump anunță că a scăpat de Comey, arată relatarea lui Trump către partea rusă privind eliminarea șefului FBI, totuși salvarea lui Trump pare să vină tot de la Comey. Acesta a scris în memorandumurile sale extrem de amănunțite de la fiecare întâlnire, împărtășite în timp real cu colegii din FBI, faptul că încearcă să-l educe pe Trump, inclusiv prin transmiterea formulelor procedurale de obținere a unor informații despre anchete și că, cel mai probabil, președintele era necunoscător al regulilor și protocoalelor, și nu doritor să influențeze ancheta fostului consilier pe Securitate națională, Michael Flynn.

Rămâne de identificat în urma audierilor și a prezentării celebrului Memorandum al lui Comey, materialul despre intervenția lui Donald Trump din 12 februarie distribuit la acel moment în instituție, cât de consistente sunt probele împotriva lui Trump și dacă ele îl aduc pe președintele SUA în postura de a face o depoziție în calitate de acuzat precum cea făcută de Bill Clinton acum peste 20 de ani, în cazul de impeachment determinat de comportamentul neadecvat al Președintelui de atunci din Biroul Oval cu Monica Levinsky.