Editura Evenimentul si Capital

Băsescu despre problemele legate de fondurile europene: "Eu vă spun unde e problema"

Autor: | | 0 Comentarii | 817 Vizualizari

Traian Băsescu a declarat luni că că absorbția deficitară a fondurilor europene de către România se datorează slabei pregătire a funcționarilor care lucrează în unitățile de management.

"Noi, ca oameni politici, adesea am fost într-o competiție din a acuza guverne pentru proasta absorbție, indiferent cum s-au numit acestea. Vreau să vă spun o realitate pe care trebuie să o înțelegem: legislația cu privire la consumarea, la utilizarea fondurilor europene este modificată aproape de fiecare guvern de câte două ori pe an. Se caută formula miracol, cum să facem să absorbim sume mai mari. Eu vă spun unde este problema. Problema este la calitatea funcționarilor care lucrează în unitățile de management. Putem să schimbăm zeci de legi. Până când nu vom duce funcționari competenți în aceste unități nu vom absorbi pe măsura așteptărilor fondurile europene", a spus fostul șef al statului, la dezbaterea proiectului de aprobare a OUG 19/2017, care vizează măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor externe nerambursabile.

Fostul președinte a spus și că funcționarii publici care lucrează în autoritățile de management sunt niște "bugetari favorizați", care au adus doar "neperformanță" în ultimii zece ani. "Noi credem că prima problema este în legislație. Eu spun în mod categoric: este calitatea slabă a pregătirii funcționarilor publici, care sunt veșnici în ministere, dar nu le pasă pentru că au paratrăsnetul în ministrul de resort. Cred că foarte curând ar trebui să scoatem o lege care să oblige la buna pregătire profesională a acestor bugetari favorizați, care nu au adus decât neperformanță de zece ani încoace. Pe toți îi găsim absolvenți de tot soiul de universități de prin Caracal, de prin Adâncata... mulți dintre ei nu vorbesc limba Uniunii Europene, mulți dintre ei nu înțeleg procedurile, mulți nu sunt capabili să deslușească un contract de finanțare, dar ei sunt acoperiți pentru că toată mass-media, toți oamenii politici aruncă pe oamenii politici. Vă asigur, cheia e calitatea slabă a funcționarilor din unitățile de management", a spus Băsescu, în plenul Senatului, confoem Agerpres.

Senatorul PSD Eugen Teodorovici i-a amintit fostului șef al statului că a pierdut un pariu legat de absorbția fondurilor europene, însă a admis că sunt probleme cu funcționarii publici din administrația centrală. "Domnule președinte Băsescu, sincer, eu îmi aduc aminte că dvs ați pierdut un pariu legat de fonduri europene, făcut cu ceva timp în urmă, când, din păcate, de la tribuna prezidențială, clamați un mecanism pe care dvs l-ați creat în timp. E adevărat ce spuneți în schimb, vizavi de partea de administrație, de funcționari publici. Din păcate pentru noi ca țară, la nivel central, a scăzut foarte mult calitatea. Șansa noastră a fost într-adevăr că la nivel local a crescut cunoștința și interesul logic pentru ceea ce înseamnă finanțări europene în special și finanțări publice în mod general", a menționat Teodorovici.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X