BANI pentru IMM-uri: Trei programe de finanțare, cu până la 135.000 de lei pentru un beneficiar

BANI pentru IMM-uri: Trei programe de finanțare, cu până la 135.000 de lei pentru un beneficiar

Guvernul a aprobat astăzi deblocarea a 15 milioane lei, fonduri aferente lunii aprilie pentru lansarea şi derularea, în 2015, a programelor finanţate anual de la bugetul de stat în scopul sprijinirii sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, a anunțat Executivul.

„Suma de 15 milioane de lei reprezintă a doua tranşă deblocată în acest an din suma de 70 de milioane de lei reţinută conform Legii nr. 186/2014 a bugetului de stat pe anul 2015, care urmează să fie repartizată de Guvern pe o perioadă de şase luni, în mod eşalonat, pentru programele destinate IMM-urilor", scrie în comunicat. 

Porgramele vor fi implementate prin ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri , iar finanțările sunt acordate pentru înfiinţarea sau dezvoltarea de noi întreprinderi mici şi mijlocii. 

Programul START

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre programele ce va demara este START, Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitatea accesului la finanţare. 

Prin acest program sunt acordate alocaţii financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei/ beneficiar. 

Programul SRL-D

Un alt program destinat sprijinirii IMM-urilor este cel pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri - SRL-D. 

Programul SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată - Debutant) vizează acordarea de sprijin oricărui cetăţean român care doreşte să îşi deschidă o afacere (şi care nu a mai avut una până acum), prin acordarea unui credit nerambursabil reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare. 

Programul COMERȚ

Un alt program este cel de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă - COMERŢ. 

Programul urmăreşte întărirea capacităţii operatorilor economici de promovare a produselor şi serviciilor de piaţă, precum şi dezvoltarea şi modernizarea activităţii comercianţilor şi prestatorilor de servicii de piaţă. Prin acest program, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocaţiei financiare nerambursabile (AFN) de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei/beneficiar. 

Alte trei programe destinate sprijinirii IMM-urilor sunt programul naţional multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor - FEMEIA MANAGER, programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de INCUBATOARE tehnologice şi de afaceri, programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului şi programul de dezvoltare antreprenorială UNCTAD/ EMPRETEC România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, menţionează Guvernul. 

Bugetul pe 2015 alocă 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea şi susţinerea înfiinţării de noi IMM. Suplimentar faţă de suma reţinută conform prevederilor Legii nr. 500/2002 privind finanţele publice a fost reţinută şi suma de 70.000 lei (aferentă programelor dedicate sprijinirii, creării şi dezvoltării de IMM-uri). 

Suma este deblocată eşalonat pe o durată de şase luni, începând cu luna martie.