Editura Evenimentul si Capital

BANI în plus la BUGET: Excedentul a ajuns la peste 7 miliarde în primele șapte luni

Autor: | | 3 Comentarii | 747 Vizualizari

Excedentul bugetar a crescut după primele șapte luni din an, fiind în creștere cu 3 miliarde față de rezultatul primelor șase luni, ajungând la 7,4 miliarde de lei, respectiv 1,06% din PIB, au anunțat Finanțele.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 132,8 miliarde lei, reprezentând 19,0% din PIB, au fost cu 9,9% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,9 puncte procentuale, scrie în documentul prezentat de Finanțe. 

În primele șapte luni s-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din: TVA (+15,5%), impozitul pe venit (13,3%), impozit pe profit (10,7%), venituri nefiscale (+18,1%) și accize (+6,9%). 

Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,5% faţă de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5 pp a contribuțiilor angajatorilor, cât și creșterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuție către pilonul II de pensii. 

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,5% şi venituri nefiscale cu 1,7%. 

Cheltuieli de investiții mai mari

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 125,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,9% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere în PIB, mai scrie în comunicat. 

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii (-0,9%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (-8,1%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat. 

În paralel, se remarcă o creștere semnificativă, cu 33,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 12,5 miliarde lei, respectiv 1,8% din PIB , in termeni nominali cu 6% mai mari față de acceași perioadă a anului precedent.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate