Avocatul Poporului a ajuns o fantoșă penibilă

Avocatul Poporului a ajuns o fantoșă penibilă

Ultimul raport MCV confirmă o situație comentată intens în ultimele lui pe scena publică. Lipsa ciudată de atenție a Avocatului Poporului în fața puzderiei de ordonanțe de urgență emise de Guvernul României a fost sancționată oficial.

Victor Ciorbea a fost constant subiectul unor comentarii critice, din cauza faptului că instituția pe care o reprezintă, Avocatul Poporului, nu își îndeplinește eficient și ferm rolul constituțional principal.

Jurnaliștii și analiștii politici au observat că Victor Ciorbea s-a transformat într-un fel de fantoșă a prim-ministrului Victor Ponta, evitând să-l incmodeze cu ceva pe șeful Guvernului României, căruia îi este recunoscător pentru postul călduț oferit.

Raportul MCV, făcut public miercuri, sancționează situația anormală în care a ajuns Avocatul Poporului de când Victor Ciorbea a fost instalat aici. ”România este pe drumul cel bun”, spune raportul MCV, dar merge cu frâna de mănă trasă. Fantoșa lui Ponta este unul dintre frânari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu câteva ore înainte să apară primele informații din raportul MCV mi-a atras atenția o știre despre preocupările lui Victor Ciorbea.

Avocatul Poporului anunțase că va derula o anchetă în penitenciare, pentru a vedea dacă nu cumva sunt încălcate drepturile fundamentale ale infractorilor.

"Ancheta vizează condițiile de detenție din penitenciare, în raport cu respectarea drepturilor omului și se va finaliza cu întocmirea unui raport special al Avocatului Poporului, cu privire la situația din penitenciare, raport ce va fi înaintat Parlamentului și Guvernului", se arată într-un comunicat de presă al instituției, mediatizat cu o zi înainte să fie publicat raportul MCV.

Așadar, în timp ce Ponta emite în draci ordonanțe de urgență, instituția responsabilă să reclame actele normative la Curtea Constituțională e preocupată ca nu cumva să trateze cineva rău infractorii prin penitenciare. Interesant, nu?

Desigur, e bine să fie verificate eventualele abuzuri din pușcării, dar mai important este să fie supravegheate acțiunile Guvernului și sesizate la Curtea Constituțională, pentru a păstra echlibrul puterilor în stat. Nu e rolul Guvernului să legifereze și de aceea orice inițiativă în această direcție trebuie atent supravegheată, studiată și contestată de câte ori atinge vreun  principiu constituțional.

Comunicatul de presă nu ne spune pentru ce categorii de infractori se agită Ciorbea, dar nu m-ar mira să constatăm că Avocatul Poporului e foarte ingrijorat în special în legătură cu drepturile marilor corupți pe care i-a băgat după gratii Direcția Națională Anticorupție.

Față de unii dintre ei are chiar datorii morale, asta dacă ne gândim numai la statutul de invitat permanent prin studiourile Felix TV, în perioada de maximă agitație a propagandei defunctului USL.

O perioadă în care actori principali erau mulți dintre cei despre care am aflat în ultimele luni ce afaceri penale derulau. Unii dintre ei sunt infractori dovediți, cu condamnări în executare, chiar dacă au încercat să se pitească după imunități sau proceduri judiciare exploatate excesiv.  

Ipostaza în care îl regăsim astăzi pe Victor Ciorbea, în raportul MCV, este jenantă cu atât mai mult cu cât în trecut acest politician obișnuia să se bată cu cărămida în piept că este singurul politician care nu s-a lăsat corupt. Îmi aduc aminte chiar scene aproape isterice consumate în direct, pe diverse posturi TV, atunci când Victor Ciorbea era acuzat că face parte dintr-o clasă politică putred de coruptă.

Bila neagră pe care o primește Avocatul Poporului, expune adevărata imagine a lui Victor Ciorbea, o fantoșă coruptă cu o funcție călduță care alterează grav rolul unei instituții vitale pentru funcționarea normală a democrației.