Editura Evenimentul si Capital

Avocaţii şi-au VOTAT o "MICĂ" IMUNITATE

Autor: | | 0 Comentarii | 819 Vizualizari

O nouă lege poate să limiteze drepturile procurorilor. Astfel, un amendament admis de legea avocaturii a fost depus de senatorul PSD, Ioan Chelaru, şi însuşit de Comisia Juridică din Senat.

Conform acestui proiect, procurorii nu au voie să ridice înscrisuri, să pună sub sechestru sau să dispună confiscarea comunicărilor scrise între client şi avocat, a calculatoarelor sau a telefoanelor mobile.   Conform hotnews.ro, un alt amendament, depus tot de senatorul PSD, Ioan Chelaru, prevede că avocaţii nu răspund dacă nu denunţă fapte de corupţie despre care află în exercitarea profesiei, sunt obligaţi să o facă doar în cazurile de infracţiuni cu violenţă sau terorism. 

Întâmplător sau nu, aceste modificări vin la scurt timp după cazul Sova-Ponta, acuzaţi pe baza unor probe obţinute în urma unor percheziţii informatice că ar fi comis fapte de corupţie pe vremea când activau ca avocaţi, mai scrie sursa mai sus citată.  

Prevederile controversate din proiectul de modificare a Legii avocaţilor

"După alineatul 1 al articolului 35 se introduc două noi alineate cu următorul cuprins: 

(1) Sunt exceptate de la măsură ridicării de înscrisuri, a sechestrării sau a confiscării:  1. comunicările scrise între client şi avocatul sau, autorizat legal să refuze oferirea de declaraţii. 2. consemnările efectuate cu privire la comunicările încredinţate de către client sau cu privire la alte împrejurări la care se referă dreptul de a refuză depunerea de mărturie 3. alte bunuri, cu privire la care se aplică dreptul de a refuză depunerea de mărturie. Nu este admisă ridicarea, sechestrarea sau confiscarea înscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine şi date, a imaginilor şi a altor reprezentări care se află în posesia avocatului. 

Restricţiile privind măsură confiscării nu sunt aplicabile în situaţia în care probe şi indicii temeince justifică suspiciunea că avocatul ar fi implicat în săvârşirea unei fapte prevăzută de legea penală, ori dacă avocatul este implicat în favorizarea infractorului, obstrucţionarea justiţiei sau într-o tăinuire sau dacă este vorba despre bunuri rezultate în urmă săvârşirii unei infracţiuni, care au fost utilizate sau destinate săvârşirii unei infracituni care provin dintr-o infracţiune. 

Restricţiile privind măsură confiscării nu sunt aplicabile în situaţia în care avocatul contribuie la disimularea provenienţei bunurilor obţinute ilegal, dacă avocatul ascunde un bun provenit dintr-o infracţiune, disimulează provenienţă acestuia sau obstrucţionează ori periclitează identificarea provenienţei, identificarea, confiscarea, ridicarea sau punerea sub sechestru a unui astfel de bun. 

(2) Percheziţia sediului profesional al avocatului sau a domiciliului acestuia este condiţionată de existenţa unui mandat de percheziţie emis de judecător. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie să fie prezent pe parcursul întregii proceduri de percheziţie derulate la sediul profesional al avocatului. 

După alineatul 4 al articolului 46 se introduc trei noi alineate cu următorul cuprins: 

(1) Persoană care face publică în mod ilegal o informaţie confidenţială din sfera privată a unui alte persoane sau care deconspira un secret operaţional sau comercial care i-a fost divulgat în calitate de avocat sau despre care a aflat în alt mod, dar în legătură cu calitatea să de avocat, este pedepsită de lege. Pedeapsa prevăzută de lege se aplică şi în situaţia în care avocatul divulgă secretul terţului şi după decesul persoanei vizate. Este agravantă situaţia în care avocatul divulgă secretul profesional pentru un folos personal sau cu intenţia de îmbogăţire personală sau unui terţ sau de a prejudicia clientul. 

(2) Sunt exoneraţi de mărturie membrii organelor profesiei care au obligaţia de confidenţialitate cu privire la informaţii de care iau cunoştinţă în exercitarea demnităţilor profesionale. Deopotrivă aceştia au obligaţia de secret profesional. 

(3) Avocatul nu răspunde pentru nedenuntarea infracţiunilor planificate de care are cunoştinţă în exercitarea profesiei, cu excepţia următoarelor infracţiuni:  - omor sau ucidere din culpă - genocid, crimă împotriva umanităţii sau crimă de război - răpire cu solicitarea unei recompense, luare de ostatici, atac împotriva traficului aerian şi naval săvârşit de o grupare teroristă. 

În toate cazurile, este exonerat de răspundere avocatul care previne săvârşirea infracţiunii su consecinţele acesteia în alt mod decât denunţarea făptuitorului".
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
08:40 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 08:20 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:00 PSD ARE PLANUL ANTI-IOHANNIS: acceptă noua variantă de premier sau VA FI SUSPENDAT! Olguţa a lansat anunţul de BREAKING NEWS 11:48 Tineretul liberal îi face BAGAJELE lui Dragnea și PSD-ului. Care este DESTINAȚIA 11:21 Când s-a produs RUPTURA ÎN PSD? Olguţa a devoalat: „Episodul Plumb - Shhaideh, moment INADMISIBIL” 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 11:03 Mihai Fifor este premierul INTERIMAR. Iohannis anunță CONSULTĂRI cu partidele pentru formarea noului Guvern 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!” 23:39 ANUNȚ de ultimă oră făcut de PNL! „Formarea unei noi majorități parlamentare, în jurul celui mai important partid de opoziție...” 21:14 Tudose ŞI-A DAT DEMISIA! Declaraţii incredibile după mazilire: ACUM, RELAŢIA CU DRAGNEA ESTE BUNĂ. Fifor, următorul premier? Update

Articole salvate