Avanpremiera unui experiment cinematografic, Compania România

Avanpremiera unui experiment cinematografic, Compania România

Pe 13 decembrie, de la ora 13.00, în cadrul celei de-a cincea ediții a festivalului Bucharest International Experimental Film Festival, desfășurat la Cinema Elvira Popescu din București, va avea loc avanpremiera filmului Compania România, regizat de Ioana Păun și Maria Draghici.

Filmul este un experiment aflat la intersecția dintre spectacol și cinematografie, psihologie socială și științe comportamentale. Acțiunea filmului se plasează într-un sumbru viitor apropiat, când două artiste deplasează 50 de tineri furioși într-un sat de la marginea Bucureștiului, transpunându-i în anul 2015, într-o Românie care nu mai există ca stat, ci este o companie privată. Participanții, printre care activiști (Mihnea Blidariu, Mihai Goțiu, Mihail Bumbeș, Vlad Petri), actori (Adrian Titieni, Irina Ungureanu) sau  muzicieni (Mihaela Mihai, Cătălin Rulea) sunt angrenați într-un experiment social de simulare a unui protest care, treptat, le destabilizează identitățile.  

Compania România este produsul laboratoarelor desfășurate în 2013 ca parte a proiectului "Indicele de indignare" de o echipă de sociologi, artiști vizuali, activiști, actori și regizori, cu scopul de a pune in practică acțiuni de solidarizare, coeziune, protest și reacție la injustiție. Filmul este o producție a colectivului #norma, inițiat de artistele vizuale Maria Drăghici, Andra Popescu și regizoarea de teatru Ioana Păun. Proiecția va fi urmată de o discuție moderată de jurnalistul Mircea Toma, alături de politicianul și activistul Claudiu Crăciun și Eugen Ciocan, realizator de documentare, unul dintre oamenii care au lucrat pentru Klaus Johannis în campania electorală. Intrarea este liberă.

Festivalul Internaţional de Film Experimental BIEFF (10-14 decembrie 2014) este primul eveniment din România destinat filmului de avangardă și artei vizuale, care are ca scop promovarea creaţiilor inovatoare și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.

Ne puteți urmări și pe Google News