Editura Evenimentul si Capital

Update ALERTĂ la CONSTANȚA. S-a activat Comandamentul local de luptă pentru combaterea gripei aviare

Autor: | | 1 Comentarii | 236 Vizualizari

Prefectura județului Constanța a activat, cu puțin timp în urmă, Comitetul local de luptă pentru combaterea gripei aviare, în urma confirmării apariției influenței aviare la un exemplar, adult, mascul, de lebădă de iarnă în acvatoriul portului Constanța dar și a descoperirii, astăzi, a altor cadavre de păsări sălbatice. Consiliile locale Constanța, Agigea și Cumpăna au fost notificate să ia măsuri de prevenție iar populația a fost informată pentru a anunța autoritățile sanitar- veterinare cu privire la orice eventuală identificare a vreunei păsări moarte, sau în suferință.

Directorul general a DSV Constanța, Geronimo Brănescu, a declarat, pentru EVZ, că  este vorba de mai multe păsări sălbatice ale căror cadavre au fost găsite, astăzi, în portul Constanța. Lebăda confirmată cu gripă aviară, tulpina H5 N8, fusese găsită, moartă, în zona Terminalului de Pasageri a portului Constanța, în data de 22 noiembrie, gripa aviară fiind confirmată abia astăzi de către ANSVSA. Cel care făcuse sesizarea atunci ar fi reclamat prezența a patru lebede însă doar una a mai fost găsită. Celelalte patru păsări moarte descoperite astăzi, o lebădă, un pescăruș, o lișiță și o rață, au fost luate de specialiștii DSVSA Constanța și duse la laborator pentru evaluare, existând suspiciuni de gripă aviară.  

În privința măsurilor luate de autorități au fost stabilite două zone de restricții sanitare veterinare, în jurul locului din port unde a fost identificată lebăda sălbatică, respectiv o zonă de protecție cu o rază de 3 km și o zona de supraveghere cu o rază de 10 km. “Fiind vorba de păsări în trecere, păsări sălbatice, să se evite la maxim contactul dintre păsările sălbatice și păsările domestice pentru a evita transmiterea bolii la efectivele domestice. Deasemenea, să se interzică ieșirea pe luciul de apă a păsărilor care sunt menținute în condiții de libertate”, recomandă directorul DSV Constanța, Geronimo Brănescu.

Potrivit specialistului, “a fost informat populația pentru ca aceasta să ne notifice cu maximă promptitudine cu privire la orice eventuală identificare a unui cadavru sau a unei păsări aflate  în suferință. De asemenea au fost notificate consiliile locale care se află în zona de supraveghere, respectiv CLM Constanța , CL Agigea și CL Cumpăna”. Au fost notificate în plus autoritățile cu competențe în domeniu pentru a participa impreună la planul de măsuri. Virusul H5N8 configurat la lebăda din port este mai puțin agresiv decât H5N1 descoperit în 2015 la zeci de păsări sălbatice pe lacul Sinoe, “însă prin transmitere către efectivele de păsări domestice poate deveni deosebit de agresiv”.

Loading...
Pagina 1 din 1


Tag-uri:

Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate