Proiect de lege controversat. Automate cu prezervative în restaurante și licee

Proiect de lege controversat. Automate cu prezervative în restaurante și licee

Câțiva parlamentari pregătesc două proiecte de lege. Unul prevede introducerea unor automate cu prezervative în restaurante, cluburi, campusuri universitare și chiar licee. Prin cel de-al doilea, aleșii vor introducerea unor ore încă de la grădiniță pentru pregătirea în caz de cutremur

România este o țară care încă stă prost la capitolul informării populației în privința bolilor cu transmitere sexuală. Drept urmare, mai mulți parlamentari pregătesc un proiect de lege care să prevadă predarea obligatorie în școli a unei ore de sexologie, începând cu clasa a 7 –a, de către medici specialiști , și introducerea unor măsuri de prevenție efectivă a sexului neprotejat.

Concret, aleșii vor amplasarea unor automate care să conțină prezervative, la un preț mai mic decât cele din magazine sau farmacii. Automatele ar urma să se regăsească în restaurante, campusuri universitare, baruri, cluburi de noapte și hoteluri.

„Este devastator numărul de români afectați de boli cu transmitere sexuală. De numărul avorturilor nu mai vorbesc. Oamenii nu sunt informați despre pericolele la care se expun atunci când fac sex neprotejat. Trebuie spus și că foarte mulți din mediul rural nu își permit să cumpere prezervative, fiind prea scumpe pentru ei”, a declarat, pentru EVZ, unul dintre inițiatorii legii. Potrivit acestuia, companiile care produc prezervativele ar trebui să aibă prețuri promoționale pentru acelea care vor fi vândute în hoteluri, baruri, cluburi sau campusuri universitare. Sunt și aleși care sunt de părere că automatele de prezervative să fie puse și în facultăți sau licee.

Despre cutremur, la școală

Desele cutremure care au zgâlțâit România în ultima vreme, dar și faptul că o mare parte a clădirilor publice și de locuințe nu au o rezistență prea bună la seisme majore, le dă de gândit parlamentarilor.

Câțiva dintre ei s-au gândit să introducă un amendament la Legea Educației care să prevadă introducerea unei ore de studiu o dată pe lună, începând chiar de la grădiniță, unde copiii să învețe ce trebuie să facă în cazul unui cutremur major. Orele vor fi predate de specialiștii ISU și de cei din domeniul medical.

„Sunt țări în lume, nu mă refer doar la Japonia, unde elevii învață de mici ce trebuie să facă, dar și ce să nu facă în cazul unui cutremur. La noi se fac din când în când campanii publicitare, care nu sunt eficiente. Oamenii trebuie să învețe de la specialiști cum să își scape viața în cazul unui cutremur”, a declarat un deputat pentru EVZ.

Profesor: „Le vor umple cu apă”

Proiectul cu prezervativele a fost privit cu mare amuzament de Florin Tudose, profesor de logică la liceul ,,Benjamin Franklin” din Bucureşti. Acesta a ridicat doar câteva semne de întrebare care ar putea transforma iniţiativa într-un scandal: ,,Eu sunt şi diriginte şi profesor. Să aduci automate cu prezervative în şcoli? E o glumă, nu? Nu cred că se va concretiza. Gândiţi-vă cum ar reacţiona profesorii şi părinţii. De altfel, elevii se vor amuza copios. Vor fi tot felul de glume. Să vedem câteva scenarii: le vor umple cu apă şi şi le vor sparge în cap sau se vor întreba ironic ,,Tu la ce le foloseşti?”. Să fim serioşi”. (Gabriel Fereşteanu)

Medic: „O măsură utilă”

Medicul psihiatru Anamaria Ciubară consideră că inițiativa cu prezervativele este o măsură foarte utilă în prevenţia bolilor transmisibile sexual şi a sarcinilor nedorite, dar rezolvă parţial problema și doar pentru o categorie a populaţiei ţării noastre, care oricum este conectată mai bine la informaţie (amplasamentul automatelor fiind în hoteluri, restaurant, campusuri universitare). Rămâne însă descoperit în continuare mediul rural, locul unde rata abandonului şcolar este foarte mare, avertizează ea. „Cred că iniţiativa legislativă ar trebui să fie mai largă şi să privească un program naţional de educaţie sanitară, program care să se adreseze tuturor categoriilor de vârstă şi care să cuprindă, pe lângă educaţia sexuală şi aspecte care privesc prevenţia altor boli asimilate sărăciei”, a mai declarat doctorița pentru EVZ. În ceea ce privește inițiativa de educaţie a populaţiei în caz de cataclism, Anamaria Ciubară consideră că este una bine- venită. „Educarea populaţiei pentru a şti cum să se comporte în caz de seism major, cu siguranţă, va economisi vieţi omeneşti şi va ajuta la salvarea celor care sunt în pericol. Populaţia, inclusiv copii şi adolescenţii, beneficiari ai acestor instruiri, vor face mult mai rar atacuri de panică în cazul unui cataclism”, a spus ea.