ATACUL din Paris: În România există un vid legislativ privind stocarea datelor care pot identifica teroriștii. Ministrul pentru SOCIETATEA INFORMAȚIONALĂa convocat o ședință de URGENȚĂ
- Departamentul Economic
- 8 ianuarie 2015, 13:47
În contextul evenimentelor recente cu caracter terorist, Ministerul pentru Societatea Informațională a convocat joi, 8 ianuarie 2015, în regim de urgență, grupul de lucru interinstituțional pentru analiza efectelor respingerii legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie și internet – așa numita lege Big Brother, de către Curtea Constitutională (CCR), scrie Hotnews.
"În urma deciziei CCR și în lipsa in lipsa adoptării la nivel european a unui nou act legislativ UE privind reținerea datelor (..), s-a creat un vid legislativ", susține Sorin Grindeanu, ministrul Comunicațiilor.
"În urma deciziei CCR și în lipsa adoptării la nivel european a unui nou act legislativ UE privind reținerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de rețele și servicii de comunicații electronice destinate publicului, s-a creat un vid legislativ cu posibile consecințe negative asupra desfășurării activității organelor de urmărire penală, a instanțelor de judecată și a organelor de stat cu atribuții în domeniul securității naționale”, este citat Sorin Grindeanu în convocare.
„Este imperios să identificăm soluții urgente și acoperitoare pentru prevenirea unor astfel de probleme cum este cea a terorismului. Mai mult, este nevoie să găsim formula optimă, care să asigure atât securitatea individului, dar care să nu atenteze la spațiul privat, datele personale sau libertatea de expresie", a mai declarat acesta.
Grupul de lucru a fost creat la solicitarea Primului-Ministru în aprilie 2014.
Din grup fac parte reprezentanți ai Ministerul Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Public, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Direcția Națională Anticorupție, Consiliul Superior al Magistraturii, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Ministerul pentru Societatea Informațională și Ministerul Justiției".
Istoricul legii Big Brother:
Pe data de 8 iulie, judecătorii Curții Constituționale au decis în unanimitate, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea "Big Brother", este neconstitutională.
Pe data de 16 septembrie, CC a decis că Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstituțională.
Serviciul Roman de Informatii a avertizat pe data de 20 septembrie că deciziile Curții Constituționale de a declara drept neconstitutionale Legea BigBrother si Legea cartelelor prepay au creat "un vid legislativ, cu consecințe grave, greu de anticipat, asupra securității naționale".