Asta înseamnă să fii mafiot

Asta înseamnă să fii mafiot

Dezvăluirile ex-colonelului SRI Daniel Dragomir au reaprins controversele în jurul cuplului Laura Codruța Kovesi - Florian Coldea. Vorbesc de cuplul Kovesi - Coldea și nu de Binomul DNA-SRI pentru că vreau să începem să facem o distincție clară între oameni și instituții.

Este evident că instituțiile sunt conduse de oameni, dar exemplul oferit de Daniel Dragomir cu mandatele de interceptare pe terorism prin care erau supravegheați ziariști, politicieni, oameni de afaceri, ne arată exact acest lucru.

Ce articole erau invocate? Amenințări clare ca lumina cerului: „subminarea, sabotajul sau orice acțiuni care au ca scop înlăturarea prin forță a instituțiilor democratice…” (art.3 lit. f) și „inițierea sau constituirea de organizații sau grupări ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a acestora…” (art. 3, lit. l). Cu asemenea premise infracționale cred că și eu aș fi aprobat un mandat…

Ca să înțelegem mai clar amploarea operațiunii scoase la lumină de ex-col. SRI Daniel Dragomir o să fac pe scurt traseul unui asemenea mandat. Serviciul Român de Informații, prin Direcția Juridică condusă de generalul Mitică Dumbravă, făcea un referat prin care spunea că există indicii că Ziaristul X este suspectat de legături cu cetățeni străini suspecți. Îl trimitea la prim-adjunctul SRI gen. Florian Coldea, care-l aproba, de acolo pleca la Parchetul General, unde doi procurori anume desemnați avizau mandatul de supraveghere. Laura Codruța Kovesi, la acel moment Procuror General al României, trimitea solicitarea la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde unul din cei doi-trei judecători anume desemnați, îl aprobau. Se întorcea la Kovesi, apoi la SRI, care-l punea în aplicare. Și îi asculta 6 luni, cu trei luni prelungire, apoi încă 6 luni cu trei luni, apoi încă 6 luni. Se dădeau prelungiri automat, doar vorbeam de mandate pe Terorism! Cine putea să zică NU când era vorba de siguranța națională a României?

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce-i interesant în cazul prezentat de Daniel Dragomir este faptul că mandatele de interceptare prezentate aveau să fie puse în aplicare pentru perioada 2009-2013 NU S-AU CONCRETIZAT ÎNTR-UN DOSAR PENAL! Normal, vă voi spune eu, pentru că ar fi trebuit să lucreze cu DIICOT, ceea ce nu-i interesa.

Cuplul Kovesi-Coldea întindea, de fapt, un năvod uriaș, nevăzut, asupra României. Un năvod în care cei amintiți mai sus se mișcau în voie, se întâlneau cu ei, beau șprițuri, făceau cadouri, schimbau amabilități și poze cu familia, dar în același timp erau ascultați, filmați, scotociți prin conturi și prin sertarele cu lenjerie intimă. Un năvod ținut doar de câțiva oameni, vreo 3 la SRI, 3 la Parchetul General, vreo 3 la ICCJ, încă 6-7 cetățeni prin diverse servicii de informații și politică. Care acordau favoruri și primeau omagii. Periodic. Cu unii a spus Dragomir că s-a întâlnit în anticamera lui Coldea. Cu alții m-am întâlnit în sufrageria lui Oprea. După tot ceea ce am scris și am documentat în ultimele șapte luni pot spune că în primul rând trebuie să vorbim de responsabilitatea unor înalți funcționari ai statului până să ajungem să blamăm instituții. Știu că acest lucru contravine curentului radical care vorbește de o juntă militară care a încercat să pună mâna prin forță pe tot ceea ce mișca în România, dar sunt adeptul unei abordări punctuale, raționale. 

Dovada? În cazul prezentat de ex-col. SRI Daniel Dragomir mandatele de interceptare din perioada 2009-2013, cerute de Coldea și aprobate de Kovesi plus ICCJ, nu s-au concretizat în vreun dosar pe terorism sau activități conexe, numai că în 2014, când Kovesi s-a dus la DNA, a cerut toate datele conținute de acele interceptări! Deci cât a fost Procuror General a aprobat interceptări care nu aveau relevanță penală, dar când a ajuns la DNA s-a gândit că le poate valorifica! Și s-a pus pe făcut dosare. Năvodul se dovedea eficient!

După cum se poate înțelege, cercul inițiaților era destul de restrâns, fiind concentrat în jurul Cuplului Kovesi-Coldea, iar dacă vă mai spun că există posibilitatea ca judecătorul care a aprobat mandatele, care le-a desecretizat și care a judecat cazul în care a dat mandatele, SĂ FIE UNA ȘI ACEEAȘI PERSOANĂ, respectiv judecătorul Ionuț Matei, a cărui „obediență” trebuie căutată în arhiva secretă a SIPA, s-ar putea să aveți aceeași reacție ca și mine.

Luați o poză cu Florian Coldea, uitați-vă la ea și spuneți admirativ: Asta înseamnă să fii mafiot!