Ridzi a tocmit doi zugravi pentru Polivalentă | VIDEO

Ridzi a tocmit doi zugravi pentru Polivalentă | VIDEO

După scandalul „2 Mai”, ministrul sportului este prins din nou cu mâţa-n sac: a atribuit două contracte de lucrări la Sala Polivalentă, unei firme cu fix doi angajaţi în acte.

Conducerea Sălii Polivalente din Bucureşti, aflată în subordonarea ministrului tineretului şi sportului, Monica Iacob Ridzi, a atribuit două contracte de lucrări de construcţii şi reparaţii în valoare de 355.000 de lei (circa 85.000 de euro) unei firme cu doar doi angajaţi. Procedura: invitaţie de participare. În plus, instituţia „a uitat” să publice anunţurile de atribuire.

Şi-a „amintit” pe 1 iulie 2009, la mai bine de o lună de la acordarea contractelor şi cu câteva zile înainte de recepţia lucrărilor realizate de „concernul” cu doi angajaţi GT Alliance Group SRL.

„Nu ne interesează câţi muncitori are”

Cel mai valoros contract bifat de subordonaţii lui Ridzi - 205.000 de lei (50.000 de euro) prevede reparaţii curente la faţada Clubului Sportiv Naţional Sala Polivalentă. Lucrarea a fost cerută în mod expres de ministrul tineretului, se jură fostul director al Polivalentei, Cristian Tivig. N-a mai contat că GT Alliance nu are decât doi angajaţi cu acte (patru, dacă ar fi să-l credem pe cuvânt pe administratorul firmei, Gigel Ţaţa).

„Când s-a făcut bugetul pentru această instituţie şi s-au stabilit investiţile care urmează, doamna ministru Ridzi ne-a spus că reabilitarea faţadei e lucrarea prioritară. Într-adevăr, trebuia făcută, dacă va uitaţi cum arăta”, a declarat, pentru EVZ, Cristian Tivig.

Cu toate că, potrivit specialiştilor în construcţii, doi oameni (sau chiar şi patru) nu au cum să termine vreodată lucrările în 60 de zile, cum prevede contractul încheiat pe 22 mai 2009, „norocoşii” de la GT Alliance au câştigat pe motiv că „numărul de angajaţi nu a fost criteriu de selecţie”.

„Noi am luat în considerare preţul oferit, perioada de execuţie şi cea de garanţie. Nu ne interesează câţi muncitori are dacă se angajează că termină lucrarea”, arată Tivig. Întrebat dacă ştie că firma a subcontractat lucrările, fă ră să declare, fos tul director ridică din umeri.

La rândul său, administratorul GT Alliance Group, SRL-ul cu sediul la etajul zece al unui bloc din Ghencea (în casa unei prietene şi foste colege de serviciu a lui Ţaţa la o firmă de catering), Gigel Ţaţa spune că totul este legal. Pe de altă parte, recunoaşte că doi oameni nu au cum să refacă faţada Sălii Polivalente la timp. „Pe şantier sunt 20 de muncitori, numărul mai scade sau mai creşte. Noi lucrăm cu firme mici prietene, mă ajută când nu mă descurc”, explică acesta.

Vinerea trecută, pe şantierul din sectorul 4 erau la lucru şapte muncitori, zugravi şi zidari cocoţaţi pe schele fără niciun echipament de protecţie, întocmai ca muncitorii necalificaţi. Cristian Călmuş, şeful uneia dintre „firmele prietene”, susţine varianta cu „ajutorul”, dar se bâlbâie când este întrebat cum îşi plăteşte angajaţii. „Ţin socoteala zilelor ca să ştiu cât le dau, dar nu mai ştiu exact când am venit”, susţine Călmuş.

„GT Alliance şi prietenii” trebuiau să fi terminat, până pe 26 iunie (în 30 de zile de la semnarea contractului), şi repararea sălii de recuperare din incinta Polivalentei. Lucrarea, atribuită în aceeaşi pe rioadă cu cea de reparare a fa ţadei, tot prin invitaţie de participare, a costat 35.000 de euro.

Au uitat să anunţe firma câştigătoare

Prin bunăvoinţa lui Cristian Tivig, GT Alliance a mai câştigat două contracte, tot prin invitaţie de participare, fiind singurul ofertant. Chiar dacă cele două contracte - care prevedeau repararea terenului de sport şi montarea unui sistem de încălzire a apei menajere cu panouri solare - au fost atribuite în octombrie, respectiv decembrie 2008, iar lucrările sunt finalizate de multă vreme, anunţurile au fost publicate tot pe 1 iulie 2009.

Aceeaşi societate a încasat în total 43.000 de euro. Pentru că nu au publicat la timp anunţurile de atribuire, pe site-ul guverna mental de licitaţii, Tivig a găsit şi o scuză, „amnezia”: „E un detaliu ne sem nificativ”.

Pe de altă parte, Mihaela Prodeus - numită acum o lună la conducerea Polivalentei - a precizat că angajaţii de la Direcţia achiziţii, responsabili de acest lucru, vor fi sancţionaţi şi că, în următoarele zile, vor mai fi publicate şi alte anunţuri de atribuire a unor contracte deja derulate la Polivalentă.

"Când s-a făcut bugetul, doamna Ridzi ne-a spus că reabilitarea faţadei este prioritară.", Cristian Tivig, fost director al Polivalentei

NU DEMISIONEAZĂ

Ridzi se îndoieşte de corectitudinea angajaţilor

Ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a declarat, aseară, la Antena 3, că demisia ar fi o laşitate şi a precizat că vrea să vadă dacă oamenii din subordinea sa au greşit, pentru că nu îşi va asuma vina nimănui. „Consider că o demisie în acest moment ar fi un act de laşitate din partea mea. Ar fi o recunoaştere a unei vini, a unei fapte penale. Eu ştiu un singur lucru, că nu trebuie să fugi de răspundere”, a spus Ridzi.

Ea a ţinut să precizeze că are îndoieli privind modul în care s-au derulat contractele pentru Ziua Tineretului şi că a avut momente, după declanşarea scandalului, în care a avut senzaţia că „a fost trasă pe sfoară”. „Şi eu vreau să ştiu cum au cheltuit banii acele firme, am serioase semne de întrebare în ceea ce priveşte modul în care au lucrat oamenii pe care îi am în minister”, a comentat ministrul. TEORETIC

Muncă non-stop pe şantier

Doi sau chiar şi patru angajaţi ar trebui să lucreze fără pauză ca să termine şi lucrările la faţadă, şi pe cele de la sala de recuperare. Conform do cumentaţiilor de a tribuire a lucrărilor, cei patru muncitori, pe care patronul susţine că-i are, sau doi, cât apar în bilanţul firmei, trebuie, în două luni, să desprăfuiască, să cureţe vopseaua, să perieze mecanic, să degreseze şi să vopsească în două straturi 1.246 de metri pătraţi de faţadă.

În plus, să cureţe şi să siliconeze 1.280 de metri liniari de rosturi, să demonteze şi să vopsească 518 mp de uşă, să cureţe şi să vopsească 120 de feronerie faţadă, să desprăfuiască, să amorseze şi să vopsească în două straturi 320 de mp de faţadă, să demonteze sticlăria şi să monteze geam sablat pe o suprafaţă de 180 de mp şi să spele 920 de mp de geam.

Mai mult, angajaţii ar trebui să execute „ample lucrări de reparaţii la pardoseli, pereţi, tavane, instalaţii sanitare, înlocuirea celor două saune”, potrivit documentaţiei. „Ca să termine, ar trebui să lucreze patru luni încontinuu. Şi asta dacă-i vreme bună. Altfel, e imposibil”, a spus Sebastian Pop, patronul unei firme de construcţii.

SCANDALURI ÎN LANŢ

Ridzi, ministrulpromovare pe bani publici

Ministrul Monica Iacob Ridzi a intrat în atenţia opiniei publice odată cu izbucnirea scandalului „2 Mai”. „Gazeta Sporturilor” a dezvăluit, pe 16 iunie, că ministrul PDL a alocat peste o jumătate de milion de euro unor firme „de apartament”, pentru organizarea Zilei Tineretului, pe 2 Mai.

Suma alocată, 628.000 de euro, a stârnit vii controverse după ce reprezentanţii ministerului au publicat pe site numai numele artiştilor care au cântat de Ziua Tineretului şi pe care i-ar fi plătit, în total, cu 65.000 de lei. Ridzi nu a putut justifica restul banilor publici cheltuiţi.

Câteva zile mai târziu, presa a dezvăluit că ministrul tineretului a cumpărat, tot cu bani publici, ştiri şi reportaje TV nemarcate cu semnul pentru publicitate, în care apărea şi buna sa prietenă, Elena Băsescu. Consiliul Naţional al Audiovizua lului a avertizat atunci că legea interzice orice formă de sponsorizare a ştirilor. Săptămâna trecută, chiar de ziua ei, Ridzi a intrat în comisia parlamentară de anchetă pentru a da ex plicaţii cu privire la concertele organizate de Ziua Tineretului.

În timpul audierilor, Costi Mocanu, director executiv al Pro TV, a dezvăluit faptul că MediaPro Pictures a plătit pentru scena mare a concertului, dar şi onorariile artiştilor care au cântat la Ziua Tineretului. În urma acestor declaraţii, mai multe voci au cerut demisia ministrului. Azi, scandalul va fi discutat şi la nivelul conducerii PDL, asta după ce în weekend liderii partidului au susţinut că o eventuală demisie a ministrului nu ar rezolva problemele de imagine provocate deja PDL.

CITIŢI ŞI:

EDITORIALUL EVZ: Soluţia problemei Ridzi

Ne puteți urmări și pe Google News