Armata cu care Liviu Dragnea vrea să ocupe Palatul Victoria

Armata cu care Liviu Dragnea vrea să ocupe Palatul Victoria

Președintele PSD și-a asumat răspunderea pentru echipa premierului Sorin Grindeanu. Refuzată de Klaus Iohannis pentru funcția de șef al Executivului, Sevil Shhaideh va fi mâna dreaptă a premierului

Ministerul Dezvoltării Sevil Shhaideh vicepremier

Liviu Dragnea, președintele PSD, a propus-o ca premier, însă, Klaus Iohannis a respins- o. Ieri s-au ales miniștrii, iar Sevil Shhaideh (52 de ani) va ocupa locul de vicepremier, dar și cel de ministru al Dezvoltării. Sevil a fost în centrul unei controverse publice legate de numirea sa ca primministru din cauza soțului. Aceasta este căsătorită cu un cetățean sirian, Akram Shhaideh, despre care s-a scris că este un apărător al regimului președintelui Bashar Al Assad și, timp de 22 de ani, a lucrat în Ministerul Agriculturii din Damasc. Noul vicepremier este strănepoata renumitului istoric Kemal Karpat, o somitate mondială în problemele Orientului și, tocmai de aceea, a fost consultant a doi președinți ai SUA: Jimmy Carter și Ronald Reagan. Potrivit mamei acesteia, Muezel Geambec, într-un interviu acordat colegei noastre Feri Predescu, Sevil a vrut să devină arhitect, dar a ajuns cibernetician. În 2015, timp de șase luni, a fost ministrul al Dezvoltarii regionale, preluând mandatul chiar de la Liviu Dragnea ce demisionase ca urmare a condamnării din prima instanță în dosarul Referendumului.

Ministerul Apărării, Gabriel Leș

În vârstă de 40 de ani, Gabriel Benjamin Leș a fost consilier local, viceprimar al municipiului Satu Mare, subprefect și director executiv al APIA, unde a fost susținut de fostul președinte al PSD Satu Mare, Mircea Govor. A fost secretar de stat în Departamentul de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale, fiind numit în anul 2015, la propunerea lui Mircea Dușa. Din această poziție s-a implicat în Programul de modernizare al Fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand. Procedura pe SEAP pentru aceste lucrări a început, deci, în timpul mandatului său. În primăvara lui 2017 va începe modernizarea primei fregate, la noi în țară. Gabriel Leș este licențiat în Economie, specializarea Marketing la Universitatea de Vest Timișoara, și deține un masterat în „Managementul financiar contabil și juridic al firmei”. Leș a devenit senator și este secretarul Comisiei pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO și membru în Comisia pentru Apărare Ordine Publică și Siguranță Națională. Are două autoturisme și o casă de locuit, pe care a obținut-o prin donație.

Economie Alexandru Petrescu

Alexandru Petrescu, ministrul propus pentru Economie, este directorul general al Poștei Române, membru al Consiliului de Administrație al Poștei Române și Președinte al Consiliului de Administrație al SN CFR Călători SA. Acesta ar fi încasat, în 2015, un bonus de performanță de peste 130.000 de lei, în condițiile în care Poșta Română a înregistrat în același an o pierdere de 7,4 milioane de euro. Potrivit declarației de avere, ministrul propus pentru Economie încasează un venit anual de 308.392 de lei ca director general și membru în Consiliul de Administrație al CN Poșta Română SA. Acesta deține un teren de 200 de metri pătrați și o clădire de 64 de metri pătrați în Bușteni (Prahova), dar și o clădire de 87 de metri pătrați în Kent, Anglia. Acesta a moștenit o clădire de 140 de metri pătrați în Constanța.

Românii de pretutindeni Andreea Păstîrnac

Andreea Păstârnac (49 de ani), fost ambasador al României în Israel – a absolvit Facultatea de Filologie, la Universitatea Bucuresti in 1990. Din 2006 până în 2011, Păstârnac a fost ambasador al Romaniei in Cipru, iar in septembrie 2013 a devenit ambasador al României în Israel. Ea a făcut studii aprofundate de masterat in domeniile: limba și literatura ebraică și relații internaționale (Orientul Apropiat), la Universitatea Ebraica din Ierusalim, Israel (1995). Întrebat cum comentează criticile aduse acesteia în legătură cu sprijinul acordat unor răniţi din Colectiv transportaţi în Israel, Liviu Dragnea a răspuns: „Eu am fost în Israel şi am avut multe discuţii cu românii de acolo. Vreau să vă spun că doamna ambasador este foarte apreciată şi asta am văzut-o eu, este apreciată şi în mediul diplomatic”.

Fonduri Europene Mihaela Toader

A fost consilier pentru afaceri europene în cadrul Secretariatului General al Guvernului (2003-2008) și director al Direcției de Politici Publice din cadrul aceleiași instituții (2008-2013). În martie, a devenit director la Unitatea de Analiză, Programare și Evaluare în cadrul Ministerului Fondurilor Europene. Toader a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu”. În 2005, a absolvit Masterul „Spațiul Public European”, din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București. Conform declarației de avere din iunie 2016, are un teren intravilan cu o suprafață de 1.250 mp și un credit în valoare de 108.000 euro, pe o perioadă de 30 de ani. Soțul ei, Gheorghiță Toader, lucrează la Inspectoratul General de Poliție.

Afaceri Europene Ana Birchall

Este deputat pesedist cu state vechi care, în ultimii ani, se numără printre colaboratorii apropiați ai șefului PSD, Liviu Dragnea, având și rolul de consilier pe probleme de politică externă a acestuia, după ce, în 2012, a îndeplinit aceeași funcție pe lângă Victor Ponta. Ana Birchall (43 de ani) a fost implicată într-un scandal sexual de amploare, în urma căruia l-a chemat în instanță pe jurnalistul Iosif Buble, iar aceasta a câștigat 70.000 de euro cu titlu de „daune morale”, pentru că a fost defăimată și denigrată. O altă controvesă legată de Ana Birchall s-a stârnit în 2008, când a apărut un filmuleț ce o prezenta înmânându- i liderului PSD, Mircea Geoană, un teanc de euro. „O modestă contribuție la campania electorală”, spune Birchall, în filmuleț. Livrarea banilor a avut loc chiar în biroul lui Geoană de la Kiseleff.

Ministerul de Interne Carmen Dan

Cunoscută și ca „blonda lui Dragnea “, Carmen Dan (46 de ani) este prima femeie care va conduce Ministerul de Interne. A fost secretară la o școală din Videle (Teleorman) și a terminat Facultatea de Drept la Universitatea Ecologică la 30 de ani. Asccensiunea profesională a apărut în 2001, atunci când a început să lucreze în subordinea lui Liviu Dragnea, ca și consilier juridic. Carmen Dan a fost singura femeie prefect în Teleorman, în perioada martie - octombrie 2016, înainte ocupând funcția de subprefect. Anul trecut, PNL a organizat mai multe proteste la Alexandria în care cerea premierului Cioloș demiterea prefectului pentru activitatea politică pro-PSD. A reușit să reziste în funcție până la alegerile de anul trecut când a devenit senator, ea fiind candidatul care a deschis listele PSD Teleorman.

Ministerul Agriculturii Petre Daea

Noul ministru al Agriculturii, Petre Daea (67 de ani), s-a lansat în politică în anul 2004, când a fost numit de către primul-ministru de atunci, Adrian Năstase ministru. Daea a inițiat propunerea legislativă care vizează acordarea pensiilor de lux pentru parlamentari. Are trei mandate de parlamentar și numele lui apare în mai multe dosare penale. Unul dintre cele mai cunoscute este cel al concesionării terenurilor din Insula Mare a Brăilei omului de afaceri Culiță Tărâță. Membru PSD din 2001, a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii (martie 2002-iul 2004) și ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale (iulie-decembrie 2004).

Ministerul Culturii Ionuț Vulpescu

Ionuț Vulpescu nu este pentru prima dată la cârma Ministerului Culturii și Identității Naționale. El a deținut aceeași funcție și în Guvernul Ponta, până în decembrie 2015. În vârstă de 40 de ani, el s-a născut pe 17 iunie, la Târgoviște. Este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din București și este doctor in Filosofie. Un aspect interesant din CV-ul ministrului este că, în 2004, l-a consiliat pe Ion Iliescu, Președintele de onoare PSD. De asemenea, s-a remarcat în spațiul public după ce, în luna noiembrie 2016, i-a adresat o scrisoare deschisă lui Cioloș prin care îi reproșa că achiziționeză ,,Cumințenia Pământului” la un preț dublu față de valoarea estimată anterior de alți evaluatori.

Ministerul Educației Pavel Năstase

Noul ministru al Educaţiei, Pavel Năstase (65 de ani), este fostul rector al Academiei de Studii Economice din București. Este considerat unul dintre cei mai bogați profesori din sistemul educațional românesc. Din activitatea de la ASE și alte colaborări, Năstase încasează lunar aproape 7.000 de euro.Acesta a mai adunat în conturi sume de aproximativ 400.0000 de euro, conform declarației de avere din 2013. De asemenea, noul ministru are trei case. El a ajuns pentru prima oară la catedră în urmă cu 37 de ani, în anul 1980, la ASE, în funcția de asistent la catedra de Informatică și Gestiune. În prezent, este profesor universitar la aceeaşi catedră.

Ministerul Cercetării Șerban Valeca

Șerban Valeca (60 ani) este un social-democrat cu ștate vechi, fiind ales ca deputat în legislatura 1996-2000, pe listele PDSR, apoi ca senator din partea alianței PSD+PC în perioada 2008-2012. La alegerile din iarnă, el a obținut al treilea mandat de senator. Valeca nu este pentru prima oară în postura de ministru al Cercetării, el ocupând această funcție și în intervalul 2000-2003, în guvernarea Adrian Năstase. Senatorul bucureștean a absolvit Politehnica și are un doctorat în Științe inginerești. Datele din CV arată că Valeca a absolvit un curs de strategie în securitatea națională la Colegiul Național de Apărare. Parlamentarul este antrenor de karate, având o centură neagră 6 DAN.

Ministerul Finanțelor Viorel Ștefan

Unul dintre cei mai longevivi parlamentari, vicepreşedinte al PSD, partid al cărui membru este din 1993, Viorel Ştefan este propus la Ministerul Finanţelor. A intrat în Parlament în 1996, având trei mandate de senator de Galaţi şi două mandate de deputa. Este văzut ca un apropiat al lui Dan Nica, de asemenea deputat de Galaţi. Şi-a început cariera ca economist la Întreprinderea de Navigație Fluvială NAVROM Galați, unde a lucrat din 1980 până în 2002, şi a cumpărat acţiuni la firme rezultate în urma divizării Navrom. Este președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaţilor.

Ministerul Justiției Florin Iordache

Florin Iordache (56 de ani) este omul din umbra lui Liviu Dragnea. El a făcut parte din grupul de pesediști care, în 2013, au plănuit să modifice peste noapte legi importante din Justiție, încercând să promoveze amnistia și grațierea. Scandalul a rămas cunoscut ca „Marțea Neagră”. Iordache a fost ales deputat pe listele PSD în ultimele cinci legislaturi. După exluderea lui Valeriu Zgonea din PSD, Iordache a ajuns președintele Camerei Deputaților. Anul trecut a fost audiat într-un dosar al lui Mihail Vlasov, fost președinte al CCR, de care era foarte apropiat.