Arhitecţii români susţin educaţia pentru arhitectură şi mediul construit
- Germina Olteanu
- 28 octombrie 2014, 15:42
Un grup de 12 arhitecţi şi designeri români de renume a expus piese unicat de design în vederea susţinerii educaţiei pentru arhitectură şi mediu construit, reunite sub titulatura "Case Ciripite", iar obiectele vor fi prezentate în curând la Grădina Botanică din Capitală, informează Agerpres.
"Case Ciripite" este o campanie inedită de strângere de fonduri dezvoltată de Asociaţia De-a Arhitectura cu scopul de a susţine implementarea cursului de arhitectură în anul şcolar 2014-2015
Astfel, artiştii participanţi la proiect au creat case pentru păsări în baza recomandărilor primite de la partenerul proiectului, Societatea Ornitologică Română. Lucrările au fost expuse pe parcursul a trei zile, începând cu 24 octombrie, în cadrul Galeriei Galateca.
Înainte de a fi incluse în expoziţie, căsuţele au fost licitate, iar suma strânsă (20.000 de euro) va fi folosită pentru finanţarea predării cursului de arhitectură în şcolile din România. Ulterior, lucrările arhitecţilor vor fi expuse în Grădina Botanică din Bucureşti.
De-a Arhitectura este o asociaţie, creată de şase arhitecte din România, care îşi propune dezvoltarea şi promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit în vederea cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi urbanismului. De-a Arhitectura îşi propune introducerea în programa şcolară a educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii, precum şi încurajarea şi îndrumarea cadrelor didactice în a utiliza mediul construit şi arhitectura ca resurse de învăţare pentru alte materii.
La sfârşitul lunii august a acestui an a fost aprobată programa şcolară pentru disciplina opţională "De-a arhitectura. Educaţie pentru arhitectură şi mediu construit" pentru clasele a III-a şi a IV-a. Cursul de-a arhitectura a pornit de la şapte şcoli şi 220 de copii şi a ajuns în 2014 la 2.500 de copii, 100 de clase din şcoli de stat, 120 de arhitecţi voluntari.
Arhitecţii şi designerii care au luat parte la acest proiect sunt: Agnes Lukacs, Bogdan Babici, Corvin Cristian, Cristi Borcan, Emil Ivănescu, Ileana Săvescu, Mihai Popescu, Mario Kuibuţ, Marius Moga, Oana Coarfă, Şerban Sturdza şi Eliza Yorkina.