APA, o altă mare PROBLEMĂ care lovește ROMÂNIA. Un PRIMAR pune AUTORITĂȚILE pe JAR

APA, o altă mare PROBLEMĂ care lovește ROMÂNIA. Un PRIMAR pune AUTORITĂȚILE pe JAR

O veste proastă, legată de apa cea de toate zilele, de la Comisia Europeană o dă guvernanților și autorităților locale vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca,

Toate localităţile din România trebuie să aibă apă curentă și canalizare, până la sfârşitul anului 2018, potrivit unei directive a Uniunii Europene, susține primarul din Jurilovca, după o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene, în încercarea de a se găsi soluţii pentru racordarea gospodăriilor din mediul rural. El a discutat cu cei de Comisia Europeană și pe tema colectării şi epurării apelor uzate.

Concluzia întâlnirii a fost că nu doar lipsa unui sistem de canalizare la nivel de comună ar trebui să preocupe autorităţile, cât mai ales tarifele practicate de operatorii locali sau cei regionali pentru canalizare.

"În zona rurală, chiar şi în judeţul Tulcea, numărul abonaţilor racordaţi la reţeaua de canalizare, chiar şi acolo unde este existentă, şi în general este existentă, nu s-a realizat până acum din acest motiv: un tarif prea mare”, a declarat Eugen Ion pentru RRA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Comunelor din România, tariful de colectare pentru apele uzate este calculat pentru cel puţin 80% din cantitatea de apă consumată. Pentru apartamente, acest procent este unul corect, nu şi pentru case, a mai spus Eugen Ion. 

"Din analizele pe care le-am făcut şi am mai discutat şi noi cu specialiştii, că nu le cunoaştem noi, primarii, pe toate, 20% din apa pe care o furnizăm ca apă potabilă s-ar regăsi înapoi în apa de la canalizare.

Fără a schimba legislaţia, discutăm de 80%, indiferent că vorbim de o casă, indiferent că vorbim de un apartament", a precizat Eugen Ion

În judeţul Tulcea, marea majoritate a localităţilor izolate din Delta Dunării nu au încă un sistem de colectare a apelor uzate, fiind comunităţi mici, sub 2.000 de locuitori, pentru care abia din acest an s-au deschis finanţări prin Instrumentul Teritorial de Investiţii Delta Dunării.