Apa, element cheie în igienă

Apa, element cheie în igienă

În viața de zi cu zi, dăm mâna unii cu alții, atingem obiecte sau ne jucăm cu animale de companie. Inevitabil, ne murdărim. După aceasta, primul gest - esențial, de altfel - este să ne spălăm pe mâini

V-ați gândit vreodată în cât de multe activități zilnice folosim apa? Aliată perfectă pentru igienă, apa ne permite să realizăm gesturile care protejează organismul de diverse afecțiuni.

Spre exemplu, spălarea mâinilor! Un gest banal pe care îl facem: înainte să gătim sau să mâncăm, după folosirea toaletei, după o activitate manuală, după ce am atins sau ne-am jucat cu un animal, când suntem bolnavi (după ce tușim sau strănutăm) și, în general, de câte ori este nevoie. Doar acest gest rezolvă o mulțime de probleme, mâinile murdare fiind principala cauză a unor boli digestive, a unor infecții respiratorii și a unor afecțiuni cutanate (gen herpes).

Scapi de bacterii

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-o zi caniculară, spre exemplu, muncitorii care lucrează în aer liber pot elimina, doar prin transpirație, în jur 2,5 litri! Dar nu este apă pură, pentru că transpirația conține și acid lactic, uree, calciu, magneziu, zinc, fier, dar și bacterii, vinovate, de altfel, și pentru mirosul neplăcut. Apoi, în mediile de lucru poluante, (de exemplu, construcții) există mult mai multe surse de infecție. Multe din aceste probleme se rezolvă simplu: cu un duș sau două pe zi. Poate chiar trei, vara, când arșița ne face să transpirăm abundent. Practic, cu săpun și apă de la robinet, filtrată prin procedee complexe în uzinele de tratare ale Apa Nova București, eliminăm mirosul neplăcut și mare parte din bacteriile care ar putea provoca infecții, unele chiar periculoase.

Consumați zilnic apă de la robinet

Pe lângă aceste gesturi, nu trebuie uitat faptul că este recomandat să bem în jur de 2,5 litri de apă pe zi, în orice moment, fără a aștepta să ni se facă sete. Și o avem la îndemână, la robinetul din bucătărie. Ca să ajungă acolo, trece prin procese de tratare atent supravegheate, la finalul cărora conține săruri minerale și oligoelemente necesare organismului. Acestea au un rol important în dezvoltare, mai ales cea a copiilor, datorită aportului de calciu necesar pentru rezistența oaselor. De asemenea, banala apă potabilă de la robinet, furnizată de Apa Nova București, ajută la buna funcționare a organelor interne și a circulației sângelui, este un mijloc bun pentru a lupta contra obezității, iar consumând-o, ne reglăm temperatura și eliminăm substanțele toxice din organism.

Sfaturi utile pentru igienă

● Evitați să duceți mâinile la gură și să vă roadeți unghiile, care sunt lăcașuri perfecte pentru bacterii!

● Spălați-vă pe dinți după fiecare masă, faceți duș sau baie în fiecare zi, mai ales după un efort fizic, folosind apă călduță și săpun!

● Spălați întotdeauna fructele și legumele pentru a elimina pesticidele și nitrații!

● Spălați și dezinfectați regulat frigiderul!

● Reglați temperatura folosită la gătit, astfel încât să distrugeți bacteriile și germenii, dar și să păstrați gustul și vitaminele!

● Ștergeți mereu parchetul/ podeaua, folosind apă, pentru a garanta un interior sănătos!

● Spălați chiuveta, cu apă și soluții speciale, pentru că se adună multe bacterii!

● Dezinfectați mereu toate instalațiile sanitare din casă!