ANUNȚUL făcut de CSM aruncă în aer INSPECȚIA JUDICIARĂ. RĂZBOIUL din Justiție, pe viață și pe moarte! NEWS ALERT!

ANUNȚUL făcut de CSM aruncă în aer INSPECȚIA JUDICIARĂ. RĂZBOIUL din Justiție, pe viață și pe moarte!  NEWS ALERT!

După războiul, pe viață și pe moarte, din ultima perioadă, din peisajul justiției din România, iată că anunțul CSM de astăzi ar putea arunca în aer întreaga Inspecție Judiciară. Reamintim că disputa la foc continuu dintre procurorii DNA și reprezentanții IJ a început după controlul dispus la sediul Anticorupție de însuși ministrul Tudorel Toader. Astfel, Comisia Legislaţie şi cooperare interinstituţională din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a făcut o analiză preliminară a raportului de audit de la Inspecţia Judiciară (I.J.), discutarea documentului fiind amânată pentru următoarea şedinţă, după care va putea fi supus aprobării plenului. Ieri, adjunctul IJ a lăsat să se înţeleagă în faţa Secţiei pentru procurori a CSM că Laura Codruţa Kovesi ar avea un „om de casă” printre inspectorii care au efectuat controlul la DNA, chiar în persoana coordonatoarei acestora.

"Comisia a luat act de prezentarea, de către conducerea Inspecţiei Judiciare, a raportului de audit şi a stadiului aplicării recomandărilor cuprinse în acesta. S-a precizat, în acest sens, că s-au implementat aproximativ 80-85% din recomandările formulate de auditori, că există probleme majore de personal în cadrul Inspecţiei Judiciare, în cadrul compartimentului IT şi al Direcţiei Sinteze Contencios şi Registratură, care au generat dificultăţi de implementare totală a recomandărilor formulate", se precizează în minuta şedinţei Comisiei Legislaţie şi cooperare interinstituţională, publicată marţi pe site-ul CSM, potrivit stiripesurse.ro.

 

Ziua „cărţilor pe faţă” la CSM. Adjunctul Inspecţiei Judiciare a demascat o „cârtiţă” a DNA

 

Conform aceleiaşi surse, s-a decis amânarea discutării documentului pentru următoarea şedinţă, la care va fi invitată conducerea Inspecţiei Judiciare pentru a prezenta punctul de vedere asupra deficienţelor constatate "în raport de posibilele consecinţe ale analizării raportului de audit de către Plenul CSM". 

Potrivit Agerpres, plenul CSM a fost amânat pe 30 august din lipsă de cvorum, după ce judecătoarele Cristina Tarcea (preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie), Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ şi Evelina Oprina au condiţionat participarea la şedinţă de eliminarea de pe ordinea de zi a punctului referitor la raportul de audit al Inspecţiei Judiciare. Discutarea raportului de audit ar fi permis revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare.

 

UPDATE. Toader, ACUZAȚII DURE la adresa CSM: „Faceți ANCHETĂ cu membrii Inspecției Judiciare!” ȘEDINȚA CSM tranșează CONTROLUL făcut la DNA

 

În replică, alţi opt membri ai CSM - judecătorii Andrea Annamaria Chiş, Mihai Bogdan Mateescu şi Mihai Andrei Bălan, precum şi procurorii Codruţ Olaru, Cristian Mihai Ban, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon şi Tatiana Toader - au criticat decizia colegilor de a nu participa la şedinţă. 

Inspecţia Judiciară a clasat, în 2016, peste 4.400 de plângeri ce vizează judecătorii şi 1.815 plângeri ce au legătură cu activitatea procurorilor, se arată într-un raport de audit extern al managementului instituţiei pentru anul trecut. 

"În vederea evaluării conformităţii gestionării lucrărilor în raport cu procedurile în vigoare şi eficienţele acţiunilor manageriale în cadrul Direcţiei de Inspecţie Judiciară pentru judecători s-a procedat la selectarea unui eşalon pe baza următoarei proceduri agreate cu managementul Inspecţiei Judiciare: a) A fost solicitată statistica privind numărul lucrărilor privind apărarea reputaţiei profesionale, independenţei şi imparţialităţii, apărarea independenţei sistemului judiciar, lucrări care au vizat activitatea de control, lucrări privind încălcarea normelor Codului deontologic, lucrări ce au avut ca scop verificări cu privire la condiţia de bună reputaţie, lucrări ce au fost clasate şi dosare ce au avut ca obiect cercetări disciplinare", se menţionează în raportul de audit.

 

Echipa IJ, divizată în două tabere

Echipa de inspectori care au realizat controlul la DNA a fost formată din Mihaela Hitruc, Monica Pleșea și Sanda Mateș - care au re- ţinut, în esenţă, că Laura Codruţa Kovesi a obstrucţionat controlul refuzând să le pună la dispoziţie anumite dosare - în timp ce inspectorii Cornelia Prisăcariu, Mihaela Focică şi chiar şefa echipei, Elena Rădescu, au făcut opinie separată, în favoarea şefei DNA.

Gheorghe Stan a dat, ieri, amănunte care indică o apropiere a coordonatoarei echipei de control de Laura Codruţa Kovesi.

„Inspectia Judiciara există pentru A VĂ APĂRA pe VOI de NOI”. Magistrați în apărarea IJ, după atacul șefei DNA de vineri

„La data de 3 iulie, doamna Rădescu, după emiterea Ordinului 71, s-a deplasat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a se consulta cu membrii echipei de control şi fără a înştiinţa conducerea Inspecţiei Judiciare. Conform procesului verbal pe care aceasta l-a întocmit ulterior acestei vizite se menţionează în interiorul acesteia că s-a purtat de către inspectorul judiciar cu procurorul-şef şi cu adjunctul acestei, domnul Marius Iacob, discuţii privind condiţiile în care se va desfăşura controlul şi obiectivele stabilite. Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie judiciară nu prevede organizarea unei astfel de întâlniri”, a declarat Gheorghe Stan, citat de Agerpres.

Inspecţia Judiciară A FINALIZAT RAPORTUL controlului de la DNA! MOMENT ZERO ÎN JUSTIŢIE. Breaking news

Toader: „Fac apel la un fel de egalitate de arme. Faceți ANCHETĂ cu membrii Inspecției Judiciare!”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a intervenit luni în mijlocul unei discuții destul de aprinse de la sediul CSM. „Fac apel la un fel de egalitate de arme. Faceți ANCHETĂ cu membrii Inspecției Judiciare!”, a spus Toader, referindu-se la feul în care se desfășoară discuția de la ședința CSM.