Anticipații financiare. DEPRECIEREA LEULUI și MAJORAREA RATELOR de dobândă

Anticipații financiare. DEPRECIEREA LEULUI și MAJORAREA RATELOR de dobândă

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut în februarie, comparativ cu luna anterioară, la valoarea de 56,9 puncte (plus 2 puncte).

"Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 67,9, valoare în creştere cu 4,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut marginal, cu 0,8 puncte, până la valoarea de 51,3 puncte", se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, 67% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni au consemnat un curs anticipat de 4, în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5600.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (martie 2018/martie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,5% (valoare similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior).

Ne puteți urmări și pe Google News

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 93% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipatţile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.