Anchetă la Spitalul Județean Craiova . Medici francezi și români, acuzați de moartea unui pacient căruia i s-a micșorat stomacul. „A fost să vâslească pentru a mai slăbi. Efectiv i-a plesnit operația!”
- Maria Huculici
- 14 iulie 2016, 00:00
O echipă mixtă de medici francezi și români este cercetată pentru moartea unui pacient de 46 de ani. Dr. Bogdan Fănuță, managerul Spitalului Județean de Urgență din Craiova, susține că vina aparține exclusiv mortului
Poliţiştii de la Serviciul de Investigații Criminale au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce un bărbat din Craiova a decedat săptămâna trecută la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, după ce în urmă cu aproximativ o lună și jumătate a suferit o operaţie de micşorare a stomacului. Bărbatul a fost operat la SJU de o echipă de medici francezi alături de medicii de la Chirurgie I. „Polițiști din cadrul IPJ Dolj efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, după ce s-a primit o plângere din partea familiei bărbatului decedat. Se așteaptă rezultatele autopsiei pentru a se observa concluziile medicilor legiști”, ne-a declarat agent șef-adjunct Amelia Barbu.
Și-a sunat doctorul să-i spună că a făcut o prostie
Soția bărbatului a făcut plângere penală împotriva medicilor, însă reprezentanţii spitalului susţin că pacientul decedat a încălcat recomandările post-operatorii ale medicilor care au realizat inter venția chirurgicală. „Pacientul a fost operat în urmă cu mai bine de o lună. Com plicațiile au apărut în afara spitalului. După operație a plecat acasă pe picioare, dar la două săptămâni l-a sunat pe doctorul care îl avea în evidență și i-a spus că a făcut o prostie. A fost să vâslească pentru a mai slăbi și a făcut efort fizic, lucru interzis. Efectiv i-a plesnit operația din cauza efortului. Medicul său i-a spus să vină de urgență la spital, dar nu a venit imediat, ci după două zile, cu peritonită generalizată și valorile hemoglobinei 4. Acesta l-a internat de urgență, era destabilizat hemodinamic. I s-au efectuat toate terapiile necesare pentru a fi echilibrat. Medicii nu aveau cum să intervină decât după ce era stabilizat. Din păcate, nu au mai putut face nimic”, ne-a dezvăluit managerul SJU Craiova, dr. Bogdan Fănuță.
2.000 de euro costă micșorarea stomacului
Clinica de Chirurgie I deține toată aparatura necesară pentru realizarea unor astfel de intervenții chirurgicale complexe, mai susțin medicii craioveni. În România nu există un program național prin care să fie suportate costurile acestora. Medicii spun că ultima tentativă de a pune pe picioare un program care să susțină cheltuielile unor astfel de intervenții a fost anul trecut, dar nu s-a materializat. În mod normal, o astfel de intervenţie costă peste 2.000 de euro.
Au mai operat nouă pacienți obezi
Echipa de medici francezi, condusă de profesorul doctor Christophe Barrat de la Centrul Integrat de Tratament al Obezității Morbide din Franța, a început să opereze la Craiova încă de anul trecut. Francezii au realizat la Craiova operaţii de micşorare a stomacului la nouă pacienți obezi.
Pacienții care au urmat indicațiile medicilor se simt acum bine. Doar trei dintre aceștia au suferit complicații, dar nelegate de intervenția chirurgicală propriu-zisă, mai susțin medicii. Unul dintre ei este bărbatul de 46 de ani care a decedat, al doilea se află în prezent internat în Clinica Chirurgie I din cadrul SJU, iar al treilea a fost externat recent. Conducerea SJU Craiova exclude atât culpa medicală, cât și infecțiile nosocomiale. „Este vorba de alți doi pacienți, o tânără care este stabilizată în acest moment și urmează să fie externată și un bărbat care a făcut o complicație în urma diabetului. Nu se poate vorbi de infecții nosocomiale. În cazurile chirurgicale infecțiile apar fie la internare, fie la 14 zile de la intervenție. Este exclus ca barbatul decedat să fi avut o complicație din astfel de cauze ”, a mai precizat doctorul Fănuță.