Judecătoarea Anamaria Trancă, în vizorul Inspecţiei Judiciare pentru mesajele obscene cărora le-a dat like pe Facebook

Judecătoarea Anamaria Trancă, în vizorul Inspecţiei Judiciare pentru mesajele obscene cărora le-a dat like pe Facebook

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu şi face verificări în cazul judecătoarei Anamaria Trancă de la Curtea de Apel Bucureşti, în urma scandalului legat de mesajele obscene la adresa politicienilor cărora magistratul le dădea like pe Facebook. Surse din IJ au confirmat pentru EVZ că inspectorii s-au autosesizat în momentul în care informaţiile au apărut în spaţiul public.

Ingrid Mocanu, judecată de Anamaria Trancă într-un dosar ANRP, a înaintat o cerere către Peședintele Instanţei supreme prin care cere strămutarea dosarului în care este implicată, din cauza împrejurărilor care ar putea afecta imparțialitatea judecătorilor instanței. Fosta șefă a ANRP argumentează că pe un cont de Facebook care apaține judecătoarei Anamaria Trancă există păreri politice care ar intra în contradicție cu statutul magistraților.

Potrivit jurisprudenței constante a instanțelor, mai ales cele internaționale, acordarea unui LIKE unei postări presupune exprimarea unei opinii, împărtășirea către public a opiniei că ești de acord, împărtășești acea postare, acea opinie exprimată pe rețeaua de socializare, arată Ingrid Mocanu în cererea de strămutare.

„Din activitatea de pe Facebook a doamnei judecător Anamaria Trancă rezultă că aceasta are o opinie politică bine conturată, dând Like – uri unor postări care se referă la ironizarea partidelor de la putere (PSD + ALDE) și a liderilor politici ai acestor partide, atât cei anteriori, cât și cei prezenți (Victor Ponta, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu)”, scrie în cererea de strămutare fosta şefă a ANRP.

Cererea de strămutare va fi luată în discuţie pe data de 15 februarie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  

„Mai mult, în timp ce era învestită cu soluționarea dosarului în care eu fusesem trimisă în judecată (ANRP 2) dădea Like unei postări în care se preciza că într-un alt dosar ANRP (ANRP 4) niște cetățeni erau suspectați de fapte similare cu cele din cauza cu care era învestită (în realitate, în acel dosar, ce conținea fapte identice – supraevaluări, cu cele din cauza cu care ea era învestită și care mă privește pe mine, a fost restituită DEFINITIV cauza la procurori, de către Instanța Supremă, apreciindu-se definitiv că nu este descrisă nicio faptă penală prin acel Rechizitoriu). Or, aprecierea pentru cele scrise în acel articol (poz. 7 din Anexa la prezenta sesizare) denotă faptul că judecătorul avea deja o opinie formată în privința existenței vinovăției și a faptelor din dosarele ANRP (cu unul dintre ele fiind deja învestită, cunoscând astfel ce conține un astfel de dosar)”, mai arată Ingrid Mocanu.  

Judecătoarea Luminița Ninu Cristiu de la Curtea de Apel Bucureşti i-a trimis o adresă șefei Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție, judecătoarea Mirela Sorina Popescu, în care se arată că, în urma unor verificări, judecătoarea Anamaria Trancă a confirmat atât existența contului de Facebook, despre care se precizează că este în prezent suspendat, cât și activitatea de pe acest cont.