Americanii și britanicii aterizează la Kiev

Americanii și britanicii aterizează la Kiev

Armata americană și cea britanică vor trimite soldați în Ucraina, pentru a antrena forțele guvernamentale. În același timp, autoritățile de la Washington discută cu cele din state UE pentru un transfer de armament către forțele ucrainene, în lupta cu separatiștii ruși.

Armata SUA a postat anunțuri de închiriere a șapte autobuze de 50 de locuri pentru perioada martie-octombrie 2015, pentru a transporta 300 de militari de la Aeroportul Internațional Kiev până la Centrul Internațional de Menținere a Păcii din Iavoriv, în vestul Ucrainei. Statele Unite se pregătesc să trimită 300 de soldați în Ucraina, iar Marea Britanie a anunțat trimiterea a 75 de militari.

Antrenamente în comun

Armatele americană și ucraineană vor avea o misiune comună de antrenare, la centrul respectiv, lângă Liov, între 5 martie-31 octombrie. Americanii vor trimite, prin rotație, câte un grup de militari, în martie, mai, iulie, august și octombrie. Finanțarea misiunii vine dintr-un Fond autorizat de Congres, cerut de administrația Obama în bugetul pentru anul 2015, pentru antrenarea aliaților din întreaga lume. SUA au alocat 19 milioane de dolari pentru a sprijini formarea Gărzii Naționale Ucrainene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, șeful Statului Major Interarme, generalul Martin Dempsey, a declarat, marți, că SUA ar trebui să ia în considerare trimiterea de armament letal Ucrainei, dacă separatiștii susținuți de Moscova nu se retrag.

Vicepreședintele Parlamentului ucrainean, Andrei Parubii, a anuntat, ieri, că reprezentanți ai Kievului și Washingtonului au început discuții privind livrarea de armament Ucrainei.

Discuții tehnico-militare

„În prezent, purtăm discuții la nivel tehnic cu privire la tipurile de arme neletale ce vor fi livrate în curând Ucrainei”, a afirmat el. Parubii a anunțat că s-a întâlnit, recent, în Statele Unite, cu oficiali de la Pentagon, Consiliul de Securitate și cu adjunctul secretarului de Stat Victoria Nuland. El le-a prezentat o listă cu armele necesare Ucrainei - letale și neletale.

Franța, Finlanda, Italia și Germania se opun livrării de arme, iar SUA nu a luat încă o decizie în acest sens.