INTERVIU. Ambasadorul Poloniei la București: „Toți investitorii polonezi mi-au spus că vor să se extindă în România, să construiască noi fabrici și exportă din România chiar și în Polonia, ceea ce este chiar neobișnuit”

INTERVIU. Ambasadorul Poloniei la București: „Toți investitorii polonezi mi-au spus că vor să se extindă în România, să construiască noi fabrici și exportă din România chiar și în Polonia, ceea ce este chiar neobișnuit”

În interviul acordat Evenimentului zilei, ambasadorul Poloniei în România, Marcin Wilczek, a vorbit și despre relațiile bilaterale cu România, în special despre cele economice și investițiile poloneze în România

EVZ: Ce credeți despre România, după primii doi ani petrecuți aici, în calitate de ambassador?

Marcin Wilczek: Este un loc fascinant, în special având în vedere asemănările cu Polonia. Relațiile dintre România și Polonia sunt foarte bune, atât cele istorice, cât și în plan politic, economic și social. Avem un Parteneriat Strategic, din 2008, avem întâlniri regulate între oficiali de rang înalt, între autoritățile locale și universități. Există tot mai mulți turiști polonezi care vin în România, pentru a descoperi o țară frumoasă, foarte aproape de casa lor, deși uneori nu-și dau seama că sunt la doar câteva sute de km distanță. Sigur, există o minoritate poloneză în Bucovina, care este, de asemenea, un element care ne unește. Polonezii nu au uitat prietenia pe care au găsit-o în România, în 1939, când Polonia a fost invadată de Germania și Rusia. Cred că există un capital uriaș de exploatat în relațiile noastre, unul foarte pozitiv, nu avem probleme de niciun fel în relațiile noastre contemporane.

Și relațiile noastre economice sunt foarte puternice. există foarte multe investiții poloneze în România. Conform datelor Registrului Comertului la sfârșitul lunii aprilie 2017, în România erau 958 cu capital polonez. Cele mai impoprtante sunt: Tymbark (producator sucuri de fructe – Valenii de Munte, produse instant, apa Bucovina; Ciech Soda Romania (producator soda calcinata, fabrica la Ramnicul Valcea); Getin Holding (Idea Bank si Idea Leasing Romania) – sectorul bancar, sediu la Bucuresti; Orlen Asfalt (furnizor de bitum / asfalt, Orlen Asfalt are birouri in Bucuresti si un terminal feroviar la Floresti in jud. Prahova); CanPack (producator cutii aluminiu, fabrica in Bucuresti); Asseco (software/IT, sediu Bucuresti); Porta (producator usi, fabrica la Arad); Barlinek (producator pardoseli din lemn, fabrica la Onesti, jud. Bacau); Cersanit (producator obiecte sanitare, fabrica la Roman); PRUSZYŃSKI Viking (producator tigla metalica, fabrica Filipestii de padure, jud. Prahova si la Craiova); Cashnet (servicii cash processing); Kruk (recuperare creante); Kredyt Inkaso (recuperare creante); Selena Romania SRL (producator si furnizator adezivi petru constructii); grupul Atlas (productie de adezivi si vopsele sub brandul Cesal – la Fundulea si Oradea).

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele săptămâni, am vizitat Arad, Timișoara, Suceava, Satu-Mare, Baia-Mare și m-am întâlnit cu investitori polonezi, reprezentanți ai companiilor poloneze și toți mi-au spus că vor să se extindă în România, să construiască noi fabrici și exportă din România chiar și în Polonia, ceea ce este chiar neobișnuit, ca o firmă poloneză să exporte de aici în Polonia.

EVZ: Este vorba despre costurile mai reduse de producție și forță de muncă?

Marcin Wilczek : Aceste costuri scăzute… se apropie de sfârșit, de fapt, au fost un motor de creștere în Europa Centrală pentru mult timp, dar nu mai este acum valabil. Forța de muncă este tot mai specializată și din ce în ce mai scumpă, așa că trebuie subliniat mai mult accesul la piețe, faptul că ambele țări sunt în Uniunea Europeană; faptul că forța de muncă este calificată. Și aceasta este una dintre problemele pe care le semnalează firmele poloneze și autoritățile locale, că au probleme în a-și găsi angajați. Așa că aceste companii poloneze din România – de pildă, una care produce uși (Porta Doors), are o linie care fabrică un tip de uși ce nu se fac și în Polonia, sunt diferite, și pentru că există cerere pentru acestea, se vând în Republica Moldova,  Grecia, Bulgaria, Serbia, dar și în Polonia sau Slovacia. În Valea Prahovei se afla una dintre cele mai mari investiții, grupul polonez Tymbark, care este prezent aici de circa 25 de ani. Firmele încearcă să intre pe piețe regionale, așa că pentru ei este important să fie aproape de aceste piețe, de aceea probabil sunt mai multe în Vestul țării.

EVZ: În privința turismului, aveți o statistică, pentru că spuneați că sunt tot mai mulți care vin în România?

Nu, pentru că mulți fac rezervare pe booking sau alte siteuri, dar, de pildă, săptămânile trecute am fost la Bran și am văzut 15 autocare cu turiști polonezi, care, venind cu autocarul, au călătorit prin toată România, până la destinație…Iar pe internet am văzut recent un film realizat de un jurnalist polonez, despre frumusețile din România (București, Bran, Brașov, Viscri), 45 de minute, așa că vedeți că schimbările sunt importante în acest domeniu. Sigur că există foarte multe oferte pentru turiști polonezi – polonezii iubesc muntele, le plac drumețiile și cățărarea pe munte, așa că sunt multe oferte pentru Maramureș sau Munții Rodnei sau în Bucegi, etc.

EVZ: Ce ne puteți spune despre comunitatea poloneză din România?

Marcin Wilczek: Sunt în jur de 3.000-5.000 de oameni, în special în Bucovina, care au o asociație a lor, sunt reprezentanți de un parlamentar polonez, își păstrează credința, limba, cultura. Unii pleacă, așa cum fac și mulți români, pentru a munci în străinătate.

EVZ:  Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană, iar polonezii se află în număr acolo în această țară, plecați pentru găsirea unui loc de muncă, pentru nun trai mai bun. S-a scris recent că unii dintre cetățenii străini de acolo, inclusiv polonezi sau români, se pregătesc să vină acasă. Știți despre astfel de schimbări?

Marcin Wilczek: Întotdeauna au fost astfel de mutații, înainte și înapoi, este o Europă deschisă, există mii de curse aeriene din Polonia spre Marea Britanie sau mii de zboruri de pe aeroporturile din România spre Italia sau Spania…Unii oameni preferă să lucreze timp de o săptămână și apoi se întorc acasă, în weekend, pentru că au familii. Nu s-au mutat toți deodată acolo, aș că nu se vor întoarce toți într-un singur val acasă. Unii vor decide să rămână, alții vor găsi oportunități în Polonia, alții vor găsi în Norvegia sau America, este greu de prezis ce se va întâmpla.

EVZ: În România, există probleme din cauza numărului mare de specialiști care pleacă afară – doctori, asistente, profesori. Aveți în Polonia aceeași problem în sistemul de educație și sănătate?

Marcin Wilczek: Sigur că da.

EVZ: Și cum o rezolvați?

Marcin Wilczek: Este greu. Există libertate de circulație. Nu putem alege ce grupuri profesionale să plece și care nu. Avem și noi un număr prea mic de asistente, de doctori, dar cred că organizarea sistemului de sănătate și salariile sunt cele mai importante. Nu știu care este mai importantă, dar trebuie să reușim să facem schimbările necesare.

EVZ: O creștere salarială ar rezolva parțial exodul?

Marcin Wilczek: Aș spune că nu am întâlnit niciodată un grup de profesioniști care să fie mulțumiți de salariul lor. Nu mi-a spus nimeni, niciodată: câștig suficient, nu vreau mai mulți bani, nu mă plăti mai mult! Așadar, sigur că salariile sunt importante, dar la fel și organizarea mai bună a sistemului de sănătate, dotarea cu aparatură, perspectivele de dezvoltare a carierei, etc, toate contează. Salariile sunt doar o parte a întregii imagini și este aproape cel mai ușor de rezolvat. Sistemul mai trebuie „reparat”: există cozi încă, pentru unele servicii, accesibilitatea nu este satisfăcătoare. Nu sunt alte probleme decât cele uzuale, întâlnite și în alte țări.

EVZ: Și este o prioritate pentru actualul guvern?

Marcin Wilczek: Putem spune că da, este printre primele probleme pe agenda guvernului.

EVZ: În România, multă lume dă exemplul Poloniei sau al Ungariei, care „nu se pleacă” sub bagheta Comisiei Europene, spunând mereu „da, da, da” și unii se întreabă de ce nu poate fi România la fel?

Marcin Wilczek: Cred că ar trebui mai bine să întrebați politicienii despre asta. Nu vreau să dau rețete României, știți mai bine ce este bine pentru voi. Cred că pentru început fiecare trebuie să-și stabilească prioritățile, dacă ai un mandat valabil, democrat, dat de popor conducerii, atunci știi ce vor oamenii – asta e părerea mea personală, nu ca ambasador.

EVZ: Dar uneori societatea e extrem de divizată în ceea ce doresc unii și alții…

Marcin Wilczek: Orice societate e divizată, dacă ne uităm la alegerile din toate țările. Doar Coreea de Nord este o țară cu opinie unică, dar aceste sunt aspecte ale democrației și libertății. Societatea e divizată, dar se poate discuta, și în urma unui proces democratic, care sunt alegerile, câștigă unii sau alții, e simplu.

EVZ:  S-a vorbit, în istorie, despre faptul că Polonia a avut avantaje din multe puncte de vedere pentru că este o țară catolică, și chiar pentru că a dat lumii un Papă.

Marcin Wilczek: Este o întrebare dificilă… Papa care a venit din Polonia a fost în 1979. Nu știu ce se zic despre avantajul că majoritatea polonezilor sunt catolici… sau că Polonia este o țară creștină din anul 966, cu o istorie catolică de 1000 de ani. Este o problemă filosofică, teologică, morală, la care e greu de răspuns… Sigur că religia noastră este o componentă importată a culturii noastre, a identității noastre, o moștenire de 1000 de ani.

EVZ: Un pronostic pentru meciul de fotbal de sâmbătă, dintre Polonia și România?

Marcin Wilczek: Va fi un meci foarte dificil, echilibrat, dar noi vom înv