Editura Evenimentul si Capital

Amănunte în exclusivitate. Vizita istorică la București a Preafericitului Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii. România lui Cristoiu

Autor: | | 5 Comentarii | 7342 Vizualizari

Între 26 octombrie şi 28 octombrie 2017, Preafericitul Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rușii întreprinde o vizită la Bucureşti. După anunţarea vizitei mai întîi pe surse şi, mai apoi, oficial, în presa noastră au apărut note şi comentarii despre eveniment, cu rare excepţii (articolul semnat de Florian Bichir în Evenimentul zilei) toate stînd sub semnul gogomăniilor produse de urechism, incultură şi activism neobolșevic sub acoperirea de gazetar.

Datele şi documentele de care am făcut rost pentru înainte de a scrie acest comentariu, inclusiv Programul vizitei, pe care-l public în exclusivitate, sînt menite a aşeza vizita în coordonatele sale exacte.

Sfîntul Sinod al BOR a declarat 2017 ca anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului.

În cadrul acestui an, între 26-28 octombrie 2017, BOR organizează la Bucureşti un şir de manifestări la care au fost invitate Patriarhia Moscovei, Patriarhia Sîrbă, Patriarhia Bulgară, Patriarhia Georgiei, Biserica Ortodoxă din Albania, Biserica Ortodoxă din Polonia, Biserica Ortodoxă din Ţinuturile Cehiei şi Slovacia. Lista Bisericilor invitate scoate în evidenţă scopul manifestărilor de la Bucureşti:

Acela de a omagia și chiar beneficia şi chiar a dezbate rezistenţa Bisericilor Ortodoxe din fostele ţări socialiste în faţa represiunii din Regimul comunist. Rămîne important de subliniat că şefii Bisericilor Ortodoxe din fostele ţări cu regim comunist vor participa la:

– Sărbătoarea hramu- lui Catedralei Patriarhale Sfîntul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie) şi la Şedinţa Solemnă a Sfîntului Sinod al BOR cu tema Dificultăţile mărturisirii credinţei ortodoxe în timpul comunismului şi importanţa libertăţii religioase astăzi. Spre deosebire de toate Bisericile Ortodoxe din fostele ţări socialiste, Biserica Ortodoxă Rusă a cunoscut ce va să zică reprimarea comunistă. Între 1917 şi 1943 (cînd Stalin a apelat la Biserica Ortodoxă pentru a însufleţi pe ruşi în Marele Război), Biserica Rusă a trecut printr-o teroare amintind-o pe cea a creştinilor sub împăraţi romani, precum Nero: Înalte feţe bisericeşti trimise în lagăr sau împuşcate, transformarea Bisericilor în cluburi, grajduri, cămine culturale, persecutarea credincioşilor.

Serafim al Leningradului a fost arestat la vîrsta de 82 de ani, grav bolnav şi dus direct la plutonul de execuţie de la Butovo, lîngă Moscova.

De altfel, la Butovo, unde a fost între anii 1937-1938, cei ai maximului atins de Teroarea stalinistă, au fost executați și aruncați în gropi comune 1000 de membri ai clerului ortodox rus, dintre care 300 au fost sanctificați.

Pe locul de martiraj al Bisericii Ortodoxe Ruse au fost ridicate două biserici, una de lemn și una de piatră, iar locul e considerat unul cu cele mai multe sfinte relicve din toată Rusia.

După căderea Comunismului, Biserica Ortodoxă Rusă a lansat vasta campanie numită Noii Martiri, constînd în sanctificarea clericilor ucişi de regimul comunism, ridicarea pe locul unde au fost lagăre şi cimitire legate de cler și credincioși a Bisericilor pe sînge, proclamarea suferinţelor Creştinilor Ruşi drept Golgota Rusească, slujbe ţinute pe locurile de execuţie, ca, de exemplu, cea ţinută de Kiril, în fiecare an, a patra sîmbătă după Paşti, la Butovo.

Fiind vorba de o temă cu o asemenea semnificaţie, dar şi de o sărbătoare a Bisericii noastre la care, ca la orice sărbătoare, e frumos să participe şi Bisericile surori, în mod normal a fost invitat şi Patriarhul Kiril. Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii a acceptat invitaţia. Programul vizitei sale, pe care-l dăm în finalul comentariului, în exclusivitate şi obţinut din surse, arată limpede că nu e o vizită bilaterală, ci o vizită pentru a participa la o sărbătoare a Bisericii Ortodoxe Române alături de alte Biserici surori, şi la manifestările dedicate Bisericii în comunism, o inițiativă de excepție a Bisericii Ortodoxe Române. Despre semnificaţiile vizitei s-au scris multe năzbîtii.

Cea mai mare, susţinută atît de rusofobi, cît şi de rusofili, ar fi una care ține de viziunea dominantă la Fierăria lui Iocan din Moromeții lui Marin Preda. Şi anume că Patriarhul Kiril e un Trimis al lui Vladimir Putin la Bucureşti. Ceva în genul Putin l-a chemat şi i-a zis: Mergeţi la Bucureşti şi daţi-le românilor un semnal din partea mea că vreau să-i cuceresc!

După Patriarh, vin şi eu cu tancurile! Desigur, Biserica Ortodoxă Rusă e un aliat al regimului Putin în planul imperialismului rusesc.

Ca şi Patriarhul Alexei I al Moscovei şi al Întregii Rusii, după 1945, Kiril împărtăşeşte tema expansiunii ruseşti în lume fie și sub forma creșterii zonei influenţă. Dar chiar şi în timpul lui Stalin, Biserica Ortodoxă Rusă şi-a avut propriile interese globale, mai mult sau mai puțin diferite de-ale Puterii Pămîntești.

Acceptarea invitației era inevitabilă dacă ne gîndim la:

1) Îngrijorarea Bisericii Ruse de a vedea Bisericile Ortodoxe din fostele ţări socialiste reunindu-se fără ea.

2) Preocuparea de a exploata tema Martirajului în vremea Comunistă.

3) Politica de apropiere de BOR, Biserică slujind într-o ţară ostilă politiceşte. Dincolo de acestea, prezenţa Patriarhu- lui Moscovei şi al întregii Rușii la sărbătoarea BOR e o mare victorie a Patriarhiei noastre.

Una e să fie la sărbătoare doar bisericile din celelalte foste țări comuniste și alta e să fie şi Biserica Ortodoxă Rusă, întruchiparea planetară a creştinismului ortodox. Ca să nu mai spunem că Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii e una dintre marile personalități nu numai ale Rusiei sau Ortodoxismului, dar și ale lumii de azi. Cel puțin în Rusia eu l-aș considera prin influență al doilea om ca importanță după Vladimir Putin. Vor fi şi semnificaţii politice?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
15:31 REACȚIA unui JUDECĂTOR despre REVOCAREA lui KOVESI: „Nu pot să nu remarc...” 14:30 TOADER reacționează în fața ACUZAȚIILOR. A făcut PUBLIC un RAPORT SECRET? 12:09 Actrița Oana Pellea are un mesaj pentru Tudorel Toader după RAPORTUL KOVESI: „Ce păcat, domnule Toader... mare păcat...” 10:54 Norica Nicolai prevesteşte ATACUL LA PREŞEDINTE! Nu poate refuza cererea ministrului Justiţiei 10:20 DEZVĂLUIRI de la VÂRFUL PSD. ADEVĂRUL despre REVOCAREA lui KOVESI a fost scos la LUMINĂ de un SENATOR 10:08 RAPORTUL prin care se cere REVOCAREA șefei DNA a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției. DOCUMENTUL OFICIAL 10:04 REVOCAREA ȘEFEI DNA. Câți români au urmărit anunțul lui Tudorel Toader 09:04 PLANUL SECRET al PSD pentru REVOCAREA lui KOVESI. Curtea Constituțională va fi IMPLICATĂ 22:22 Un nou MESAJ DE SUSŢINERE pentru Kovesi, de la nivel înalt. VIITOR STABILIT pentru şefa DNA: „Concluzia şi acţionăm” 21:21 Kovesi şi PRIMA REACȚIE după ANUNȚUL REVOCĂRII făcut de Toader. Ce a declarat șefa DNA. Este ALERTĂ în JUSTIȚIE! 20:56 „Bâlbâiala” pe tema REVOCĂRII Codruței Kovesi, opera Monicăi Macovei! Un judecător lansează ACUZAȚII FĂRĂ PRECEDENT 20:16 Procurorul care susține că 135 de colegi cer apărarea reputației profesionale: ”Vreau să-i dau un cap în gură! 19:55 Viorica Dăncilă, REACȚIE după cererea de REVOCARE Laurei Kovesi. „Nu CONTEAZĂ ce CRED eu. Trebuie o LUATĂ o DECIZIE” 16:57 Procurorul Negulescu este „client fidel” al Inspecției Judiciare: CERCETAT de 30 de ori până acum! 13:10 Iohannis, PRIMA REACȚIE despre REVOCAREA lui Kovesi. Președintele, ATAC DUR la Toader. „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul...” 11:42 DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE după anunțul lui Toader! Președintele Iohannis NU POATE REFUZA revocarea șefei DNA. Cum se vor arunca ZARURILE pentru Kovesi? 10:48 Parchetul General așteaptă publicarea raportului lui Toader. Ce spune Lazăr despre REVOCAREA șefei DNA 09:42 Toader, ANUNȚ cu privire la RAPORTUL despre șefa DNA. „Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil. Remediem și...” 23:27 Liderul Opoziției, ATAC DEVASTATOR la adresa lui Tudorel Toader: „Este avocatul penalilor” 20:08 Iohannis NU SUSŢINE REVOCAREA Laurei Kovesi. MESAJ PENTRU ISTORIE de la Cotroceni: „Lipsă de claritate”

Articole salvate