Editura Evenimentul si Capital

VOTUL DIN DIASPORA. Jandarmii au utilizat gaze LACRIMOGENE împotriva românilor de la Torino și Paris. BEC: În străinătate, au votat 362.692 de persoane | FOTO&VIDEO

La Torino, jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva românilor aflați la coadă în fața consulatului României
Autor: | | 288 Comentarii | 18356 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Românii din afara graniţelor s-au aşezat la coadă şi cu 12 ore înainde de deschiderea secţiilor de votare, pentru a fi siguri că vor putea vota până la închiderea urnelor. REZULTATE TURUL 2 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 și EXIT POLL turul 2 alegeri prezidențiale 2014, pe evz.ro. Aflaţi toate cifrele de pe site-ul nostru!


REZULTATE EXIT POLL alegeri prezidenţiale 2014, turul II. Află procentele lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis de pe evz.ro
Update 1.20. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central,  până la ora 23.00, în Diaspora au votat 362.692 de persoane. Doar şase dintre secţiile amenajate în străinătate nu au oferit datele pentru ora 23.00, fiind luate în calcul raportările de la ora 19.00.

UPDATE 23.30. Deși ninge, în Canada, la Consulatul din Toronto, românii stau de ore întregi la coadă. "Aţi fi constatat cu uşurinţă proastă organizare şi capacitate subdimensionată a staţiei de votare, una singură în Toronto unde există zeci de mii de români care îşi aştepta rândul să voteze. Distanţele de aici sunt foarte mari. Numai provincia Ontario este că suprafaţă cât România, Germania, Franţa, Anglia şi Spania luate împreună. La coadă se stă ore întregi şi din păcate mulţi au fost nevoiţi să renunţe în timp că alţii se înverşunează să-şi exprime opinia", ne scrie Bogdan Hlevca. 

"Folosirea ştampilei pentru validarea votului este o măsură ridicolă pe care nu am întâlnit-o decât în alegerile româneşti. Este totodată şi calea prin care se încetineşte sau chiar aş putea spune că se obstrucţionează procesul de vot. O pătrăţica în care se poate pune un X pentru vot are fi suficent şi nu am mai fi limitaţi la 7 cabine de vot pentru zeci de mii de oamneni care ar fi dorit să-şi exprime votul într-un mod civilizat. 

Sper că aveţi posibilitate şi bunăvoinţa de a trimte sugestiile, opiniile şi nemulţumirile noastre în legătură cu organizarea acestor alegeri forurilor de rigoare. Părerea noastră, a majoriatatii românilor din Toronto (bănuiesc că este valabil şi pentru alte comunităţi din diaspora) este că organizarea alegerilor a fost în mod deliberat limitate de MAE/BEC în aşa fel că votul diasporei, care în mod vădit este împotriva guvernaţilor actuali, să aibă un impact minimal. Josnic! ", a subliniat Bogdan Hlevca, care ne-a transmis si imagini de la fața locului.

"Închei prin a spune că sunt mândru de românii care şi-au sacrificat timpul venind de la zeci de km, iar pentru unii chiar de la sute de km pentru a încerca de a aduce în România un pic de normalitate şi decentă", a ad[ugat el. 

UPDATE 23.00. La TIVOLI -Roma românii au stat în frig și ploaie ca să voteze. 

"Români adevărați cu spirit civic și dorința arzătoare de schimbare.Am văzut tineri intrați în hipotermie și refuzau să renunțe la extraordinara lor dorință de a vota!", scrie unul din românii care au mers la vot

 

UPDATE 22.40. Cel puțin o persoană a fost rănită în incidentele de la Torino, fiind vorba despre o fractură la genunchi, potrivit lui Adrian Chifu.

UPDATE 22.10. Spiritele s-au încins peste măsură la Paris și Torino, unde în fața consulatelor României, jandarmii locali au utilizat gazele lacrimogene împotriva românilor care așteptau la coadă să-și exprime opțiunile electorale, relatează B1 TV. La Torino, mai mulți oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale. DETALII AICI

La Torino, jandarmii au utilizat gazele lacrimogene cu 15 minute înainte de închiderea secției de vot, potrivit anunțului postat de Facebook de Adrian Chifu, consilier local din Verbania.

 

Un cititot din Paris a contactat redacţie Evenimentul zilei şi a povestit cum au decurs incidentele dintre români şi jandamrii francezi.

"Porţile s-au închis, sute de compatrioţi au rămas fără drept de vot după ora 21h iar poliţia şi jandarmii ne-au împrăştiat cu petarde lacrimogene. Câteva lacrimi de usturime, dar şi de fericire ne-au încălzit obrazul după multe ore state în frig şi ploaie, crezând în dreptate... Până în 1991 m-am trezit de multe ori în România la 5 dimineaţă pentru 1 L de lapte, iar după 25 de ani m-am trezit la 6 dimineaţa pentru "salam de Sibiu" la Paris, cerşindu-mi votul, un drept fundamental în democraţie. Cu stoicism am stat până la victorie, dar să rămânem vigilenţi. Politicienii au considerat că asta merităm", a transmis acesta.

UPDATE 22.00. Au venit peste 100 de solicitări de la diverși cetățeni pentru prelungirea programului de vot în diaspora

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleț, a declarat duminică că s-au primit peste 100 de solicitări de la diverși cetățeni pentru prelungirea programului de votare în străinătate, punctând că cele mai multe sunt de la Stuttgart.

"Vă pot spune că au venit peste 100 de astfel de solicitări de la diverși cetățeni pe e-mailul BEC. Cele mai multe provin de la Stuttgart", a spus Marian Muhuleț la BEC.

Întrebat cine ar trebui să ia decizia prelungirii procesului de votare, el a explicat că în momentul actual textul de lege este foarte precis — votarea începe la 7.00 dimineața și se încheie la 21.00 seara. Întrebat dacă a primit vreo solicitare din partea MAE sau a lui Teodor Meleșcanu cu privire la prelungirea procesului electoral în diaspora, el a răspuns negativ.

El a mai adăugat că BEC a primit o cerere de la Dublin conform căreia o secție de votare este foarte aglomerată și ambasada solicită prelungirea votării.

UPDATE ora 21.00 Oamenii stau în continuare la cozi impresionante ca să poată vota. La Paris, la secţiile de votare de la Ambasadă şi ICR cozile s-au scurtat, însă duminică seară, la ora 20.30, ora României, mai erau aproximativ 1.000 de românii care aşteptau să voteze. Oamenii sunt nemulţumiţi că după ore în şir de aşteptare nu au reuşit încă să intre în secţia de votare.

Şi la ICR Londra peste 1.000 de români aşteaptă încă la coadă, unii dintre ei de cel puţin nouă ore, în timp ce la secţia de votare din Munchen mai aşteptau să ajungă la urne aproximativ 800 de români. O situaţie dramatică este şi la Chişinău, unde sunt oameni care au aşteaptă să voteze de mai bine de 11 ore.

UPDATE ora 20.55. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), la 19.00, ora României, în diaspora au votat 284.970 de români, cei mai mulţi, peste 18.000, votând în Marea Britanie.

UPDATE ora 19.40. La Stuttgart, membrii din secţia de votare au anunţat, prin microfon, că programul se va prelungi, a anunţat o româncă, la B1 TV. Potrivit acesteia, oamenii sunt revoltaţi şi spun că nu vor pleca până nu îşi vor exprima dreptul de vot, iar "forţele de ordine sunt pretutindeni".

UPDATE ora 19.00. La Paris oamenii strigă "Hoţii!". Jandarmii resping mulţimea care se înghesuie să intre în secţia de votare. O tânără care a stat aproximativ 10 ore pentru a putea vota. Un film emoţionant cu tânăra extenuată, dar hotărâtă şi fericită că şi-a putut exprima dreptul democratic a fost postat pe YouTube.

UPDATE ora 18.45. Peste 10.000 de români stau, duminică seară, la coadă la secţiile de vot din Germania (Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin şi Hamburg), unde timpul de aşteptare este de ore bune, iar oamenii continuă să vină.

VIDEO Adelin Trusculescu

Mihai Rusu, român din diaspora, a povestit, pentru Mediafax, că a reuşit să voteze după 7 ore de stat la coadă. "Am ajuns la 7.30, erau deja peste 800 de oameni la coadă, şi am ieşit din sala de votare după ora 14. 20", a spus acesta, acuzând faptul că logistica este "catastrofală". Acesta a asistat şi la un incident provocat de un grup de 4-5 cetăţeni români, de etnie romă, care nu au dorit să stea la coadă şi au avut o mică altercaţie cu Poliţia.

"Sunt 7 cabine de vot, 7 ştampile, dar nu sunt prezenţi toţi reprezentanţii biroului secţiei de votare, sunt doar 5, iar procesul este foarte greoi. Se intră prin două părţi şi oamenii sunt triaţi, se intră alternativ de la cele două cozi. Apoi le sunt verificate declaraţiile pe propria răspundere. Totul merge foarte încet, au fost şi cazuri în care oamenii au fost nevoiţi să completeze din nou, dar s-a votat în prima jumătate a zilei cât s-a votat în total în primul tur", a precizat Rusu, potrivit căruia până la ora locală 14.30 au votat 1.700 de persoane.

UPDATE ora 18.30. Preşedintele secţiei de votare 151 din Londra a cerut Biroului Electoral Central să dispună prelungirea după ora 21.00 a programului de votare la această secţie, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, relatează Mediafax. Potrivit acestuia, solicitarea urmează să fie discutată de membrii BEC.

UPDATE ora 18.00. La Londra mulţimea strigă "Vrem să votăm!", a declarat Cornel Miron, unul din românii care au strat ore întregi la coadă, la Consulat, pentru a putea vota. El a precizat că deşi aşteaptă mii de oameni, stând la rând afară, în mai multe coloane, "votul merge greu". Lumea huiduie, iar personalul din secţie este "ostil, răutăcios", iar la întrebările celor care întreabă de ce nu s-au deschis mai multe secţii sau nu s-au făcut mai multe cabine de votare, răspund că "nu este treaba voastră", "dacă nu aveţi acreditare (nr. de presă)".

UPDATE. La orele 17.00 în Paris se estimează o așteptare de 5 ore pentru a putea vota, în Coslada tot 5 ore, iar la Consulatul din Madrid așteptarea ajunge la  aproximativ 2 ore şi jumătate. La Bruxelles, unde coada are în jur de 5.000 de persoane, s-a solicitat intervenția poliției pentru a face un cordon de protecție, anunţă un comunicat al FADERE Federația asociațiilor de români din Europa. "Străinii privesc cu mult respect faptul că românii din diaspora demonstrează atât de mult interes pentru a vota încât sunt dispuși să stea la cozi și câte 5 ore. Nu tot tot la fel gândesc despre autoritățile din România, ei își exprimă uimirea față de proasta organizare a alegerilor de către Guvernul Român", se arată în comunicat.

FADERE, Federația asociațiilor de români din Europa, solicită prelungirea programului secțiilor de vot în așa fel încât toți românii aflați la coadă la ora 21.00 să poată vota.

UPDATE. La Academia Română din Roma, unde au fost organizate două secţii de votare, aşteaptă în acest moment peste 1000 de persoane. Pentru cei aflaţi la capatul cozii, coadă care se întinde pe circa 300-400 de metri, se estimeaza o perioadă de aşteptare de cel puţin 2-3 ore.

UPDATE. Peste 12.000 de români stau la coadă, duminică după-amiază, la cele trei secţii de votare din Londra, oamenii aşteptând ore în şir şi fiind hotărâţi să nu plece, deşi nu sunt convinşi că vor ajunge să voteze, iar afară a început să plouă. Citiţi mai multe aici

UPDATE. Mii de oameni s-au adunat la secţia de votare din capitala Irlandei, iar până la ora 16.00, coada număra aproximativ 7.000 de oameni. Românii sunt decişi să nu plece până nu votează.Citeste mai multe aici

UPDATE. La Torino, la ora 16.00, peste 5.000 de români aşteaptă la coadă pentru a putea vota. Ambasada României din Italia precizează că la Consulatul General de la Torino s-au înregistrat, până la ora 13.00, 1.400 de votanţi, aproape cât prezenţa în întreaga zi din primul tur de scrutin, potrivit paginii de Facebook a Ambasadei. Reprezentanţii diplomaţiei române la Roma fac apel "la calm şi la respect faţă de cei care sunt implicaţi în prima linie în organizarea procesului de vot". "Precizăm că forţele de ordine italiene îşi regrupează dispozitivul în funcţiile de propriile evaluări", se mai arată în postarea de pe pagina de Facebook a ambasadei României în Italia.

UPDATE. Un român care se află la vot în Portsmouth a declarat pentru Evenimentul zilei că la secţia de votare din oraşul respectiv sunt numai 20-30 de persoane la coadă. Românii care votează în Londra (video jos) sunt sfătuiţi să ia în considerare opţiunea de a veni să voteze în Portsmouth, între cele două oraşe este o distanţă de o oră şi 20 de minute cu trenul, iar preţul unui bilet este de 40 de lire. Secţia de votare din Portsmouth se află în apropierea gării.Citiţi mai multe aici

UPDATE. La Paris, un bărbat care stătea la rând, a leşinat. El şi-a spart capul când a căzut, iar jandamii francezi i-au acordat primul ajutor. Citiţi VIDEO AICI

Jandarmii francezi au fost chemaţi la secţiile de vot. Ei sunt trimişi în Paris doar în situaţii speciale. La Ambasada României din Paris continuă protestele. Oamenii sunt nemulţumiţi de faptul că stau foarte mult la coadă până ajung să voteze. Jandarmii au fost trimişi pentru a asigura paza şi ordinea publică.Citiţi mai multe aici


VIDEO: Coada din Londra, filmată cu telefonul de Paula Dobrican. Tânăra a absolvit facultatea de Drept din Cluj si locuieste la Londra. A filmat coada la care  a stat pentru a-si exercita dreptul constituţional la vot. A stat patru ore ca să voteze şi a votat în jurul orei 15.00.
UPDATE. În Strasbourg, potrivit lui Daniel Funeriu, sunt circa 1.000 de persoane care aşteaptă să voteze. "Am ajuns la 9 și am votat la 12. Organizarea: vădit menită să încetinească, sub aparențe de grijă...", a scris acesta pe Facebook.

Românii care votează în Strasbourg (FOTO: Facebook Daniel Funeriu)

Deoarece numărul secţiilor de votare nu s-a mărit în străinătate, românii din Munchen s-au prezentat la secţiile de vot încâ de sâmbătă seară. Fotografia cu românii din Germania care au venit la urne cu 12 ore înainte de deschiderea secţiilor a fost publicată pe Facebook. Citiţi mai mult AICI.


ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Secțiile de votare s-au deschis. Peste 18 milioane de români sunt așteptați la urne."La Munchen deja se asteapta deschiderea sectiei de votare... oamenii astia or venit cu periuta de dinti la ei si stau la coada sa voteze cum stateau parintii lor in comunism la carne, lapte si paine. FELICITARI OAMENI BUNI !!!", este mesajul care descrie fotografia. Citiţi mai mult AICI.

MAE a remis un comunicat potrivit căruia la Munchen, la ora 13.00, ora locală, a votat un număr de cetățeni de 4 ori  mai mare față de la primul tur, la aceeași oră, respectiv peste 1350 de persoane.

Cozi au început să se formeze şi în Londra. Românii s-au adunat în faţa ICR tot sâmbătă şi aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot.

Tot în Anglia, zeci de români aflaţi la sute de kilometri de secţiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care să ajungă la vot. Preţul unui loc în autocar a variat între 11 şi 13 lire sterline, dus-întors. La fel au făcut români stabiliţi în Suedia, la Göteborg, care au închiriat un autobuz pentru a ajunge să voteze la secţia din capitala Danemarcei, Copenhaga, transmite Mediafax.

În Spania în  Acala de Henares sunt peste 200 de români care aşteaptă să voteze. Şi românii în Torina (Italia) s-au prezentat la urne de la prima oră a dimineţii, coada celor care vor să voteze întânzându-se deja pe două străzi, transmite Digi 24.

În Paris, sunt la această oră sute de români care aşteaptă să voteze, acelaşi lucru petrecându-se şi în Chişinău şi Stuttgart. În capitala Republicii Moldova, oamenii s-au strâns la vot de la ora 5 dimineaţa. La Consulatul din Torino dimineaţă erau aproape 3.000 de români care vor să voteze, transmite Realitatea TV. Potrivit Mediafax, la prânz, numărul acestora a crescut la 5.000, iar la Consulatul român de la Torino au sosit mai mulţi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea.

La Academia Română din Roma, unde au fost organizate două secţii de votare, aşteaptă în acest moment peste 1000 de persoane. Pentru cei aflaţi la capatul cozii, coadă care se întinde pe circa 300-400 de metri, se estimeaza o perioadă de aşteptare de cel puţin 2-3 ore.

Citiţi mai mult: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Mii de români aşteaptă să voteze în Paris. "Vrem sa votăm ca să ne putem întoarce la ceva"

Românii din Paris, la coadă:

Românii așteaptă la coadă să voteze în Viena. FOTO: Marin Brâncoveanu

Români la coadă la secţia de vot din Bruxelles. FOTO: Anca Andrei

Primul român din Diaspora care s-a prezentat la vot este un clujean stabilit în Noua Zeelandă. Acesta a votat în Auckland. Citiţi mai mult AICI.

Harta interactivă MAE cu secţiile de votare din diaspora:

Adresele secţiilor de votare se regăsesc pe site-ul MAE, în cadrul secţiunii dedicate alegerilor prezidenţiale. Reamintim că, pentru a facilita accesul cetăţenilor români din afara ţării la secţiile de votare, MAE a elaborat harta interactivă a secţiilor de votare din străinătate, o aplicaţie dezvoltată pe platforma Google Maps.

Aceştia au opţiunea de a selecta ţara, apoi oraşul cel mai apropiat şi se afişează numărul şi adresa secţiei de votare. Harta realizată cu Google Maps conţine de asemenea şi o legendă, care le explică tipul secţiei de votare şi al instituţiei unde pot merge să-şi exprime dreptul democratic al alegerii preşedintelui României. Există de asemenea postată ca document pdf lista completă a secţiilor de votare din străinătate, cu adresa fiecăreia. Conform legii, votarea începe la ora 7.00, ora locală şi se desfăşoară până la ora 21.00, ora locală, când secţia de votare se închide.

Biroul Electoral pentru Străinătate reaminteşte românilor din diaspora că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare, pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot. Într-un comunicat remis vineri seară, BES precizează că în sala de vot se pot afla "doar un număr de alegători egal cu numărul cabinelor de vot" şi că, în afară de membrii biroului electoral al secţiilor de votare, de candidaţi şi de persoanele acreditate, "nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare".

În condiţiile în care există sesizări de la preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate potrivit cărora anumiţi membri ai birourilor, propuşi de partide, au anunţat că nu vor mai participa la lucrările secţiilor de votare în turul al II-lea al alegerilor, BES adresează "un apel ferm tuturor membrilor desemnaţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate să participe la operaţiunile electorale".


VIDEO: Coada de la Munchen filmată de un român stabilit în Germania:
Află ușor și rapid, pe evz.ro, rezultatele sondajelor EXIT POLL realizate la ieșirea de la urne în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2014. EVZ.Ro prezintă în timp real REZULTATE EXIT POLL ALEGERI 2014, dar și REZULTATE VOT TURUL 2 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE: De asemenea, pe evz.ro poți afla cel mai simplu si rapid rezultatele votului din turul 2 de scrutin al acestor alegeri prezidențiale. Află pe evz.ro cum s-a votat în fiecare județ.

Rămâi pe evz.ro în 15 și 16 noiembrie pentru a afla și cele mai importante știri ale acestor zile, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.
Alte articole din categoria: Alegeri prezidentiale 2014

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:49 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate