Editura Evenimentul si Capital

Alba Carolina, cetatea unde Horia, Cloșca și Crișan se duelează în like-uri cu soldați austrieci de secol al XVIII-lea

Un soldat înarmat cu o fl intă păzește zi și noapte cea mai frumoasă poartă a cetății Alba Iulia
Autor: | | 0 Comentarii | 632 Vizualizari

Restaurată cu fonduri europene, cetatea de la Alba Iulia a devenit, un adevărat magnet pentru turiști. Oameni de pretutindeni vin și se minunează de transformarea în bine a cetății. Iar schimbarea Gărzii este un spectacol unic în România.

Constructorii, atenți la detalii și culori, au încercat să redea măreția și frumusețea de altădată a fostei fortificații habsburgice, cea mai mare și mai bine conservată cetate de tip Vauban din Europa.

În sezonul turistic, din mai până la sfârșitul lui septembrie, fiecare zi este marcată de câte un eveniment. Cel mai spectaculos este ceremonialul de schimbare a gărzii Cetății, o paradă pe traseul strada Militari, Poarta a IV-a a Cetății, Poarta a III-a a Cetății.

Uniforme de epocă

Spectacol unic în România, schimbul gărzilor este un eveniment magnific. El presupune ca 28 de soldați să defileze îmbrăcați în uniforme identice cu cele purtate de armata austriacă în secolul 18. Marșul corpurilor de artilerie și de infanterie este încununat de trei salve de tun în onoarea spectatorilor. Cu aceste atuu-ri, Alba Iulia se „bate” la popularitate cu Sibiul, având în vedere că distanța dintre cele două orașe este de numai 80 de kilometri.


FOTO: În carceră erau trimiși tâlharii care nu respectau regulile stricte ale Cetății. Deseori, ei erau ținuți în cuști suspendateAm întâlnit la Alba Carolina turiști din întreaga lume. De altfel, 300.000 de străini vin aici anual și se arată încântați de locul din inima Transilvaniei. Pe renumitul portal turistic Trip Advisor, cetatea de la Alba Iulia ocupă locul doi în topul destinațiilor din România, după Castelul Peleș.

Liniște și pace

Impresionează plăcut lipsa mașinilor în interiorul centrului istoric. În incintă au acces numai bicicliștii și mașinile de aprovizionare. Un grup de motocicliști din Cehia și-au lăsat motoarele în parcarea civilizată de al porțile cetății și se fotografiază pe scările obeliscului ridicat în memoria martirilor Horia, Cloșca și Crișan. Gălăgioși de fel, motocicliștii au rămas cu gura căscată când au urcat pe zidurile cetății. Grație unor trasee atent delimitate, turiștii se pot plimba și admira de sus orașul. Adulții plătesc 15 lei, copii 7. Fosta închisoare a burgului este punctul principal de atracție, la fel tunurile vechi, atent îngrijite. La carceră se ajunge printr-un tunel îngust, iar în încăperea subterană sunt expuse câteva instrumente de tortură folosite în vechime.


FOTO: Turiștii își fac poze în fața memorialului ridicat în amintirea martirilor Horia, Cloșca și CrișanÎn apropierea porții a 3-a cetății (din cele șapte), cea mai frumoasă și bogat decorată, pe terasa unui restaurant cochet am dat peste primarul Timișoarei, Nicolae Robu. Admiră cu invidie realizările omologului său de la Alba Iulia.

Plimbare pe cai

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate