Aici sunt banii pentru scăderea CAS! Topul domeniilor evazioniste din economie

Aici sunt banii pentru scăderea CAS! Topul domeniilor evazioniste din economie

Piața cel mai puternic marcată de evaziune este cea a cărnii, nefi scalizată în proporție de 80%, potrivit Consiliului Fiscal

Reducerea contribu țiilor sociale cu 5 puncte în acest moment ar arunca în aer bugetul de asigurări sociale și ar ridica deficitul fondului de pensii la circa 20 de miliarde de lei, a spus, ieri, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, într-o conferință organizată de Finmedia. În aceste condiții, generațiile viitoare nu ar mai avea din ce să își încaseze pensiile care le revin. „Transferăm povara pe umerii copiilor noștri”, a comentat Dumitru. „Avem un cerc vicios în ce privește numărul de contributori la sistemul de asistență socială. Avem peste cinci milioane de beneficiari și doar patru și ceva de contribuabili. Nu poți să ai pretenții de la sistemul ăsta decât dacă ai egalitate: unu la unu”, a spus și Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Ionuț Dumitru a explicat că principala preocupare a Executivului ar trebui să fie creșterea încasărilor, înainte de a face orice fel de reducere de taxe. Dacă taxele și impozitele ar fi încasate în proporție de 100%, atunci fondurile la buget ar crește cu 50%, potrivit calculelor Consiliului Fiscal, și ar exista și spațiu pentru relaxare fiscală.

Grad de colectare redus

Ne puteți urmări și pe Google News

Or, în ciuda programului pe care îl are în derulare cu Banca Mondială, România nu a reușit să reducă evaziunea, așa cum și-a propus.

„În continuare avem al doilea cel mai slab grad de colectare a impozitelor din Uniunea Europeană, după Lituania”, a indicat Dumitru. Astfel, veniturile bugetare reprezintă doar 32,7% din produsul intern brut (PIB). Spre comparație, veniturile bugetare ale celorlalte state din Uniunea Europeană reprezintă, în medie, 45,7% PIB. În România, evaziunea ajunge la un nivel de 16% din PIB.

Ce e de făcut

Reducerea birocrației este principalul factor care ar majora încasările la buget. În prezent, companiile din România achită 39 de taxe, în timp ce o companie din Bulgaria numai 13 taxe, iar una din Cehia - 8 taxe. „În România nu se poate face plata și declararea electronică a taxelor. Dacă ar exista această posibilitate, am urca 10 locuri în clasamentul competitivității”, a spus Dumitru.

„Cea mai mare problemă a evaziunii nu este că nu aduce bani la buget, ci că se distruge piața”, a completat Mugur Isărescu. În plus, același nivel de contribuții ar trebui impus celor care lucrează cu contract de muncă, cât și celor plătiți pe drepturi de autor sau PFA, a spus Dumitru. De asemenea, ar trebui să existe toleranță zero pentru munca la negru. Peste 1,6 milioane de persoane lucrează acum la negru, din care 500.000 în industrie și circa 360.000 în construcții.

Reducerea CAS, amânată pentru 1 ianuarie?

Guvernul a anunțat că va reduce contribuțiile sociale cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie, dar președintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea care ar permite implementarea măsurii. În aceste condiții, CAS vor fi reduse cel mai târziu de la 1 ianuarie, dacă președintele va ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională. „Pe mine mă interesează un singur lucru, ca de la 1 octombrie, sau eventual, dacă domnia sa atacă la Curtea Constituțională, de la 1 ianuarie cel mai târziu, să avem reducerea fiscalității muncii”, a spus ieri premierul Victor Ponta, citat de Ziarul Financiar.