Afaceri ilegale cu terenuri în Giurgiu, anchetate de DIICOT

Afaceri ilegale cu terenuri în Giurgiu, anchetate de DIICOT

Mai multe persoane din judeţul Giurgiu au fost conduse la audieri după ce procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Giurgiu împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Bucureşti şi ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Giurgiu au efectuat percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale, specializată în infracţiuni de înşelăciune, abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Potrivit DIICOT, în această situaţie au avut loc şase percheziţii în urma cărora vor fi audiate 11 persoane. Surse apropiate anchetei susţin că, printre cei care vor fi audiaţi, se află şi un fost primar şi doi foşti viceprimari din localitatea Vărăşti din judeţul Giurgiu. Prefectul judeţului Giurgiu, Lavinia Crişu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că nu are cunoştiinţă de astfel de fapte petrecute în judeţ cel puţin pe perioada mandatului ei, şi crede că acest caz este unul singular, nefiind o practică a funcţionari din judeţ.

Acte false

În cauză există suspiciunea că membrii grupului infracţional, printre care funcţionari din primării, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au falsificat mai multe înscrisuri oficiale, cu prilejul încheierii acestora şi le-au folosit sau le-au încredinţat altor persoane spre folosire, în scopul inducerii în eroare a mai multor persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceştia, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au 'selectat' aproximativ 70 de persoane îndreptăţite să fie împroprietărite, conform Legii fondului funciar şi care se aflau în situaţii speciale (vârstă înaintată, stare de sănătate precară, stare materială precară, domiciliul în altă localitate, etc.), pe care le-au indus în eroare şi le-au determinat să semneze procese - verbale de punere în posesie pe anumite terenuri. În unele cazuri, semnăturile au fost falsificate, fără ca persoanele să cunoască amplasamentul real, având convingerea că sunt situate în locuri îndepărtate sau greu accesibile.

”Recomandări” pentru vânzare

Ulterior, la 'sugestia' funcţionarilor din primărie sau a celorlalte persoane ce fac parte din grupul infracţional, persoanele îndreptăţite împuterniceau unul dintre membrii grupării să vândă terenurile în cauză, fără ca actele să intre vreodată în posesia proprietarului de drept, acesta din urmă fiind în imposibilitatea de a lua cunoştinţă de amplasamentul terenurilor. Terenurile erau, ulterior, înstrăinate de către membrii grupării la preţuri ridicate din care remiteau proprietarilor doar o sumă modică. Conform surselor citate, prejudiciul cauzat este estimat la şapte sute de mii de euro