A scăpat de Ceauşescu? Una dintre cele mai importante icoane FĂCĂTOARE DE MINUNI din România | VIDEO

A scăpat de Ceauşescu? Una dintre cele mai importante icoane FĂCĂTOARE DE MINUNI din România | VIDEO

Se află la Mănăstirea Mihai Vodă din Bucureşti. Ctitorie a Marelui Voievod Mihai Viteazul, mănăstirea fost ridicată la sfârşitul secolului al XVI-lea în urma unei făgăduinţe facută Sfântului Nicolae.

Este considerată una dintre cele mai importante icoane făcătoare de minuni din România. Din consemnările cronicarului muntean Radu Popescu şi ale cronicarului maghiar Szamosközy Istvan reiese că pe vremea când Mihai era Ban al Craiovei, fiind condamnat la moarte de către Alexandru Vodă cel Rău, în drum spre locul execuţiei, a cerut voie gărzilor să intre să se închine în Biserica Albă-Postăvari (demolată în timpul regimului comunist).

Şi-a ţinut făgăduiala

Aici s-a rugat în faţa icoanei Sfântului Nicolae, căruia i-a făgăduit că îi va înălţa o mănăstire în apropiere, dacă îl scapă de la moarte. Rugăciunea i-a fost ascultată şi, ajuns la locul execuţiei, călăul, speriat de chipul măreţ al Banului Craiovei, a aruncat securea spunând că nu poate să îl omoare pe acest om. Scăpând de la moarte, Mihai şi-a ţinut făgăduiala şi a ridicat Mănăstirea cu hramul Sfântului Nicolae, cunoscută sub numele de Mănăstirea Mihai Vodă, bijuterie arhitectonică şi monument UNESCO. În timpul regimului comunist, biserica a scăpat miraculos de buldozere, în legătură cu acest lucru circulând următoarea lergendă urbană: se spune că în preziua demolarii, Ceauşescu ar fi avut un vis cumplit, care l-a determinat să renunţe la demolare şi să accepte soluţia mutării.

Ne puteți urmări și pe Google News

A ieşit la iveală

Biserica a fost translatată 289 metri din Dealul Spirii (Dealul Uranus) în spatele clădirilor ce mărginesc Splaiul Independenţei, pe strada Sapienţei, după care a fost închisă şi nu s-a mai slujit în ea până în anul 1994. În timpul lucrării de restaurare a ieşit la iveală inscripţia cu numele Icoanei, Odighitria, însemnul donaţiei facute de monahul Ioan din Rusicon (Muntele Athos), anul 1666 şi semnătura acestuia. Odighitria (Hodighitria) înseamnă “cea care te povaţuieşte şi care te întâmpină”, “te previne înainte de necazuri”. Icoana era un dar pentru Mihai Viteazul, însa a ajuns la Bucureşti la mult timp după moartea voievodului.

Mai ales

Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea „Mihai Vodă“ este considerată una dintre cele mai importante icoane făcătoare de minuni, fiind cunoscută mai ales femeilor care îşi doresc copii şi nu îi pot avea. Se spune că le ajută pe femei să devină mame, „dându-le prunci sănătoşi şi puterea de a-i creşte”, după cum subliniază preoţii. Specialiştii o consideră o frumoasă icoană a Maicii Domnului, care pare că se uită la oameni şi zâmbeşte! Multe femei cărora medicii le-au spus că nu pot face copii au găsit alinare rugându-se la această icoană, prăznuită în fiecare an pe 21 ianuarie. Despre „Îndrumătoarea“ de la Mănăstirea Mihai Vodă“, cum mai este numită această icoană, se mai spune că tămăduieşte sufletele şi trupurile tuturor celor care nu mai au speranţă.

Alinare şi vindecare

De-a lungul timpului, atât preoţii, cât şi credincioşii au constatat cum Icoana „începe să li se descopere în mod miraculos”. Mărturiile vremii consemnează cea mai mare minune trăită de o credincioasă, care din cauza unei intervenţii chirurgicale a fost anunţată de doctori că nu va avea copii. Zdrobită de veste, s-a lăsat convinsă de o prietenă să vină la biserică. Părintele a sfătuit-o şi i-a dat canon să săvârşească neîntrerupt, timp de 40 de zile, Paraclisul Icoanei Maicii Domnului, iar la sfarşit Acatistul Bunei Vestiri. Nu după mult timp, femeia l-a anunţat pe părinte că va avea un prunc. S-a născut o fetiţă sănătoasa şi frumoasă, primul copil închinat Maicii Domnului Odighitria. Au urmat şi alte asemenea minuni: tineri care s-au căsătorit, bolnavi care primeau alinare şi vindecare.