Efectele interzicerii fumatului. 70% dintre comercianții de trabucuri pot dispărea
- Ileana Ilie Ungureanu
- 5 octombrie 2016, 00:00
Fumatul rămâne interzis în spațiile publice închise. Într-un interviu acordat EVZ, Rareș Hopincă, președintele Asociației Importatorilor și Distribuitorilor de Trabucuri, atrage atenția că piața de trabucuri și țigări de foi e diferită de cea a țigaretelor și trebuie tratată diferit din punct de vedere legislativ
Deputații din comisiile de specialitate au decis, ieri, că aspectul pachetului de țigări va fi modificat, iar țigările cu capsule aromate vor dispărea de pe piață. Ministerul Sănătăţii a salutat decizia Comisiei juridice şi Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor în cazul Legii antifumat. Proiectul va intra în dezbaterea plenului, Camera Deputaților fiind for decizional
„Printre modificările pe care voiau să le aducă unii parlamentari era şi aceea care redefinea spaţiul închis. Acest amendament ar fi repermis fumatul în spaţiile publice. Astfel, fumatul rămâne interzis în spaţiile publice închise, în spaţiile publice închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun şi în locurile de joacă pentru copii. Este un pas înainte pentru atingerea unui obiectiv ambiţios: 2035 - România fără tutun”, au reacționat reprezentanții MS pe Facebook.
În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, vor dispărea de pe piaţă produsele din tutun aromate -ţigările care au capsule aromate în filtru. Legea prevede şi schimbarea aspectului pachetului de ţigări. Acesta va avea o imagine grafică pe 65% din suprafaţa pachetului, aceste imagini vor fi pe ambele feţe, ca să nu mai fie posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. Amendamentele depuse de deputata PSD Aurelia Cristea, printre care cel cu fumatul în maşină în prezenţa copiilor sau a femeilor însărcinate, au fost respinse.
EVZ a stat de vorbă cu Rareş Hopincă, preşedintele Asociaţiei Importatorilor şi Distribuitorilor de Trabucuri – AIDT. În forma actuală, spune el, legea care interzice fumatul în spaţiile publice va duce la dispariția a 70% din piaţa românească de trabucuri, ţigări de foi şi cigarillos.
- EVZ: Care este valoarea pieței locale de trabucuri, ţigări de foi şi cigarillos?
- Rareș Hopincă: Cifra de afaceri anuală pe astfel de produse este între 15-20 milioane de euro. Nu e o piață mare, pentru că nu sunt foarte mulți consumatori de trabucuri. Ca să vă faceți o idee, există studii care arată că doar undeva la 3% dintre fumători au încercat o dată un trabuc sau o țigară de foi. Iar din această piață mică, 70% sunt expuși riscului de a dispărea, în principal din cauza problemei etichetării.
- În concluzie, spuneți că 70% din piața de trabucuri va dispărea, din cauză că normele de etichetare sunt nerealiste și nu pot fi aplicate din punct de vedere tehnic...
- Da, prin legea 15/ 2016, cea care a înăsprit condițiile pentru fumat, se interzice și vânzarea trabucurilor la bucată. Problema asta este, din câte știu eu, unică în Europa. Deși firmele au acceptul Ministerului Sănătății că pot vinde la bucată, pe inspectorii ANAF nu-i interesează. Prin urmare, e clar o interpretare neunitară la nivelul instituțiilor statului. Citiți continuarea interviului pe www.evz.ro.