Editura Evenimentul si Capital

ANCHETĂ DNA de PROPORŢII în clinicile ONCOLOGICE. Zeci de medici sunt acuzați că au primit șpăgi de la distribuitorii de medicamente. Excursii la Las Vegas și Paris pentru tratamente scumpe

Perchezitii DNA
Autor: | | 49 Comentarii | 15438 Vizualizari

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 - 2015. În afacerea anchetată de procurorii DNA sunt implicaţi 16 medici de renume, unii dintre ei persoane cu funcţii importante. Printre suspecţi este şi preşedintele Comisiei de Oncologie.

Update.10.59. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a precizat pentru Evenimentul zilei că va pune la dispoziția anchetatorilor toate documentele de care aceștia au nevoie. "Le vom da toate documentele pe care ni le vor cere pentru a-i ajuta în derularea investigației", a spus Vasile Ciurchea.

Update 10.28. Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a declarat pentru Evenimentul zilei că la ora actuală peste 850 de medicamente ieftine au dispărut din farmaciile românești. "E treaba parchetului să cerceteze. Ce pot să vă spun este că în prezent peste 850 de medicamente ieftine au dispărut din farmaciile românești, astfel că pacienții când ajung în farmacii cu rețetele de la medici nu au acces la medicamentele prescrise. Pacienții se întorc la medici și aceștia sunt nevoiți să caute alte scheme de tratament, înlocuitori medicamente mai scumpe", ne-a declarat Vasile Barbu.

Surse judiciare au explicat că în această afacere sunt implicati 16 medici inclusiv având functii de şefi ai Clinicilor, şi secţiilor de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori  şi responsabili ai  P.N.S.-Subprogramul Oncologie, medici oncologi, preşedintele Comisiei de Oncologie, un inspector la DSP Mureş- care avea ca atribuții  controlul farmaciilor. 

Update ora 10.00  Potrivit unor surse judiciare, sunt percheziţii la 61 de adrese: persoane fizice,  clinici oncologie din cadrul spitalelor judeţene Sibiu, Zalău, Târgu Mureş, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă”, Spitalul de zi  Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Sibiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Bistriţa,  şi la firme şi distribuitori de medicamente pentru cancer. La Cluj, procurorii au făcut percheziții în cabinetele medicilor Dana Iancu și Tudor Ciuleanu.

Sursele citate au explicat pentru "Evenimentul zilei" că aceste firme de medicamente oferă unor medici din cadrul unor spitale din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, excursii în diverse ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie şi optând pentru varianta medicamentelor, mai scumpă, în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă sunt mai ieftine. 

Medici, implicați

Unii dintre medicii implicaţi în această activitate fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi, pentru achiziţia anumitor medicamente, pretind şi primesc foloase sau furnizorii de medicamente le oferă avantaje în acest scop.

La nivel naţional  fenomenul este  îngrijorător în sistemul de sănătate,  acţiunile de „recompensare” a unor persoane din lumea medicală, în scopul creşterii vânzărilor de medicamente pe piaţa farmaceutică din România pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiţi distribuitori fiind larg răspândit.

Lanțul: distribuitori, medici, farmaciști, pacienți

Reprezentanţii zonali ai firmelor de medicamente sunt cei care ţin efectiv legătura cu medicii coordonatori de program şi cei de specialitate, pe care îi stimulează material pentru a prescrie, cu predilecţie, produse ale firmelor implicate, precum şi cu funcţionarii C.J.A.S. pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienţilor cărora li se decontează, în cadrul Programului Naţional de Sănătate, aceste medicamente. Din actele efectuate rezultă că, în unele situaţii, în această reţea sunt implicaţi şi reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii, care asigură eliberarea medicamentelor prescrise cu predilecţie de către medici şi care sunt aprovizionaţi, pe baza înţelegerilor existente, de către producătorii şi distribuitorii agreaţi. 

În multe situaţii, livrarea către farmacii a anumitor medicamente de către producătorii/distribuitorii agreaţi se realizează după emiterea reţetelor de către medici, urmărindu-se cu atenţie să nu fie eliberate alte medicamente alternative. În acest scop, există o comunicare strânsă între medicul prescriptor, farmacist şi reprezentantul medical sau managerul de produs, în vederea coordonării activităţii.

Care erau modalitățile de cointeresare

Surse judiciare au explicat că modalităţile de cointeresare a cadrelor medicale de către exponenţii operatorilor economici constau în perfectarea unor contracte de sponsorizare pentru participarea la diverse congrese/simpozioane organizate în ţară sau în străinătate, care le permit medicilor acumularea de puncte necesare obţinerii gradelor profesionale, plata unor taxe de speaker, remunerarea pentru studii de specialitate (unele neefectuate în realitate), asigurarea cheltuielilor pentru vacanţe în străinătate sau acordarea de diverse bunuri de valoare, cu titlu de materiale promoţionale.

Una din țintele distribuitorilor era creşterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată (Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul programelor Naţionale de Oncologie şi de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice),duce la creşterea artificială a numărului de pacienţi incluşi în scheme terapeutice, creşterea stocurilor de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul P.N.S., fapt ce conduce la direcţionarea fondurilor alocate în funcţie de interesele operatorilor farmaceutici agreaţi, prejudicierea F.N.U.A.S.S. şi apariţia unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienţilor, cu consecinţe în afectarea calităţii şi continuităţii actului medical.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate