AFACERI verificate de poliţişti. 400 de dosare noi de infracţiuni economice

AFACERI verificate de poliţişti. 400 de dosare noi de infracţiuni economice

Peste 100 de persoane bănuite de comiterea unor astfel de fapte sunt cercetate de polițiști după ce aceştia au verificat mai multe firme şi au constatat 400 de infracţiuni economice într-o săptămână.

În perioada 24– 29 aprilie a.c., în urma activităţilor desfăşurate sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice s-au constatat 391 de infracţiuni financiar-economice, a anunţat, astăzi, Poliţia Română.

103 persoane sunt bănuite de comiterea acestor fapte, dintre care 23 au fost reţinute şi una a fost arestată.

În cele şase zile de acțiuni, poliţiştii au constatat 111 infracţiuni de evaziune fiscală, 92 de fapte de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, 42 fapte de uz de fals, 33 infracțiuni de înșelăciune, 15 la Legea nr. 656/2003 privind spălarea banilor, 14 de complicitate la evaziune fiscală, 41 de falsuri în înscrisuri sub semnătură privată și 11 la Legea nr.86/2006 privind Codul vamal

De asemenea, poliţiştii cercetează 11 falsuri în declaraţii, câte patru infracțiuni de deținere produse accizabile în afara antrepozitului fiscal, respectiv de contrabandă și trei de delapidare.

Au mai fost constatate câte o infracțiune de tentativă la înşelăciune, abuz în serviciu, constituire grup infracţional organizat, trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, luare de mită, una la Legea nr. 571/2003 - Codul Fiscal și una la Legea nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice.

Suceava:  La data de 24 aprilie a.c., poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava au efectuat patru percheziții domiciliare și mai multe verificări la persoane de pe raza judeţului Suceava şi a municipiului Bucureşti, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în săvârşirea de infracţiuni economice în domeniul comerţului intern şi achiziţiei intracomunitare de legume şi fructe.

Au fost vizate persoane fizice şi juridice care, în perioada 2012 – 2015, ar fi dezvoltat un mecanism infracţional de eludare a plăţii impozitelor şi taxelor pe profitul realizat, precum şi de realizare de operaţiuni ilicite privind deducerile de T.V.A.. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de peste 3.000.000 de lei. Activităţile investigative şi de cercetare penală s-au desfăşurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, percheziţiile fiind efectuate în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Suceava.

București: La data de 28 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au descins la 75 de adrese din municipiul Bucureşti şi din judeţele Ilfov, Timiş, Călăraşi, Buzău, Teleorman, Bacău, Prahova şi Ialomiţa. Din cercetări a reieşit că cei în cauză, prin intermediul unor societăţi fantomă, ar fi înregistrat operaţiuni fictive, în scopul deducerii ilicite de T.V.A..

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 3.000.000 de euro, iar suma totală spălată prin circuitul evazionist se ridică la aproximativ 10 milioane de euro.

Au fost puse în aplicare 58 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la audieri şi dispunerea măsurilor legale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii. La activităţi participă poliţişti din cadrul inspectoratelor de poliţie  judeţene Ilfov, Timiş, Călăraşi, Buzău, Teleorman şi Bacău.

Constanța: La data de 29 aprilie a.c., poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au efectuat 10 percheziţii domiciliare, în municipiul Constanţa, la persoane bănuite de contrabandă cu ţigarete.  În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au ridicat în vederea continuării cercetărilor peste 20.000 de ţigarete, provenite din contrabandă.

Acțiunea s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal, instrumentat de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

Din cercetări a reieşit că, în cursul acestui an, persoanele în cauză ar fi comercializat, către diferite persoane, importante cantităţi de ţigarete netimbrate sau având aplicate banderole de marcare emise de către autorităţi străine.

Ţigaretele ar fi fost achiziţionate în mod fraudulos, în scop de revânzare, cunoscând faptul că proveneau din alte state şi că au fost introduse în România în scopuri ilicite. La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au fost conduse șase persoane, pentru audieri. Dintre acestea, patru au fost reţinute de poliţişti, iar faţă de una s-a dispus măsura controlului judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Ne puteți urmări și pe Google News