4 controverse despre cardurile de sănătate

4 controverse despre cardurile de sănătate

Poșta Română a început ieri distribuirea cardului către asigurații cu vârsta peste 18 ani din țară. Puțini sunt însă cei care știu ce pot face cu respectivele documente. Mai mult, unele aspecte nu sunt cunoscute nici de cei care ar trebui să se ocupe de gestionarea lor.

În lunile septembrie și octombrie aproximativ 12,5 milioane de asigurați ar trebui să își primescă de la poștași cardurile. Autoritățile încă bâlbâie la unele întrebări legate de distribuirea, activarea și folosirea acestor carduri fără de care, teoretic, nu se vor mai acorda servicii medicale de anul viitor. Iată câteva dintre cele mai controversate aspecte.

1 În clinicile private, unde pacienții plătesc din buzunar serviciile, în cea mai mare parte dar există și contracte cu asigurările, va fi obligatorie folosirea cardului de asigurat? Are obligația de a folosi cardul de asigurat orice clinică privată care are contract cu asigurările de sănătate. „Fără asta, nu li se mai decontează serviciile cu sistemul public”, explică reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. „Avem medici care au contract cu asigurările, însă nu am stabilit încă detaliile. Așteptăm lămuriri”, ne-au transmis reprezentații clinicii Ponderas din București. Și Gral Medical, care oferă servicii în ambulatoriu, dar și internări în spital, are în plan cumpărarea cititoarelor de carduri. „Mai întâi trebuie să fie avizate toate modelele și apoi vom face demersurile pentru achiziție. Cu siguranță în momentul când vor fi obligatorii toți operatorii vor avea aceste cititoare”, ne-a declarat Robert Chițan, director de dezvoltare Gral Medical.

2 Copiii, pentru care nu se vor da carduri, vor primi servicii medicale pe cardurile părinților? Răspunsul la această întrebare nu este prea clar. În timp ce inițiatorii acestui sistem informatic susțin că pentru a se controla și serviciile acordate copiilor (printre cei mai mari consumatori de resurse) era de dorit ca micuții să primească servicii pe cardurile părinților, acum nu se cunoaște prea clar cum se va proceda. „Copiii sunt automat asigurați, nu vor primi servicii pe card”, mai susțin oficialii CNAS.

Ne puteți urmări și pe Google News

3 Poștașul trebuie să dea cardul personal sau îl poate da oricărui membru al familiei? Și aici răspunsurile diferă. „Cardul de sănătate va fi înmânat titularului în baza unui act de identitate și a semnăturii de primire. În situația în care, după minimum două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat asiguratului, acesta va fi predat Casei de Asigurări teritoriale în evidența căreia se află asiguratul. Avizul pe care operatorul poștal îl lasă la domiciliul asiguratului în cazul în care nu va fi găsit, va conține numărul de telefon al factorului poștal, astfel încât asiguratul să îl poată contacta pentru a stabili intervalul orar în care factorul poștal poate reveni în zilele următoare pentru a–i preda cardul de sănătate”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății. În fapt, însă poștașii au fost instruiți să lase cardurile oricărui membru apropiat al familiei și să obțină de la el o semnătură.

4Cardurile trebuie activate doar de medicul de familie sau poate fi activat la orice furnizor de servicii medicale?

Și aici părerile sunt împărțite. În timp ce în scrisoarea oficială, care însoțește cardul, oamenii sunt sfătuiți să meargă la medicii de familie, unii spun că acesta poate fi activat de orice furnizor de servicii medicale.