200 de români suferă zilnic un atac vascular cerebral. Tratamentul salvator, o raritate
- Daniela Șerb
- 30 octombrie 2014, 00:00
Din cei 65.000 de români care sunt afectați în fi ecare an de AVC, o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate. Tratamentul care i-ar salva de paralizie și moarte se dă selectiv.
România ocupă locul trei în Europa, după Bulgaria și Macedonia atât la incidența atacului vascularcerebral (AVC), cât și la mortalitatea secundară bolilor cerebrovasculare, arată o statistică a Societății de Neurologie din România. Din cei 65.000 de români care suferă anual un AVC o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate. Tratamentul care poate preveni sechelele trebuie dat în câteva ore după AVC, însă nu este disponibil decât în foarte puține spitale din țară. Cifrele arată că o persoană care a supraviețuit unui AVC are 33% risc să mai sufere încă unul dacă nu este supravegheată medical.
Cum poate fi prevenit
„Cea mai importantă şi eficientă metodă de prevenţie a bolilor neurologice este modificarea stilului de viață. Și aici este vorba în principal despre dietă, activitatea fizică, consumul de băuturi alcoolice, fumatul, consumul de droguri. Tot în metodele eficiente de prevenţie intră şi vizitele periodice la medic pentru depistarea şi tratamentul adecvat al suferinţelor care favorizează apariţia bolilor neurologice”, a explicat prof. dr. Dafin Mureșanu, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi al Societăţii de Neurologie din România. La rândul lor, reprezentanții Asociației Naționale pentru Protecția Pacien ților au cerut ieri Ministerului Sănătății includerea AVC pe lista bolilor pentru care tratamentul este compensat 100%.
Rată uriașă de mortalitate
În țara noastră, rata mortalităţii de cauză cerebrovasculară la persoanele peste 65 ani este de 1.276 pacienți la suta de mii de locuitori, comparativ cu alte țări europene unde aceasta este mai mică de 300 pacienți. Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulți români decât alţi cetăţeni europeni și de șapte ori mai mulți decât în SUA. Importanța prevenției AVC precum și cele mai recente descoperiri în domeniul bolilor cerebrovasculare vor fi principalele teme de discuție la cea de-a X-a ediție a Congresului Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), care va avea loc în perioada 30 octombrie-2 noiembrie, la Atena.