20 de incendii de miriște au avut loc în județul Brașov, numai în ultimele 24 de ore

20 de incendii de miriște au avut loc în județul Brașov, numai în ultimele 24 de ore

Peste 50 de hectare au fost afectate de flăcări. în 14 localități din județul Brașov. Amenzile pentru arderea resturilor vegetale sunt imense. Pot ajunge până la 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 50.000 lei pentru cele juridice.

În ultimele 24 de ore, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brașov au avut 20 de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetaţie. Au ars peste 50 de hectare de vegetație în următoarele localităţi: Bod -  Colonie, Mândra, Ghimbav, Ucea de Sus, Brasov, Şinca, Victoria, Hălchiu, Zărneşti, Prejmer, Tărlungeni, Săcele, Cincu, Buneşti.

Astfel de intervenții sunt dificile deoarece de cele mai multe ori autospecialele pompierilor nu pot ajunge în zona focarelor de incendiu din cauza lipsei căilor de acces, pentru că nu există surse de alimentare cu apă în zonă sau suprafața care arde este foarte mare (zeci de hectare).

„Cetățenii ard miriştile, resturile menajere, ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, fără a asigura măsurile de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ,ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari”, avertizează purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, Ciprian Sfreja.    

Ne puteți urmări și pe Google News

„Arderea miriştilor şi vegetaţiei uscate se face numai după ce a fost obţinut acordul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului , permisul de lucru cu foc de la primărie şi după de a fost inştiinţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă de pe raza localităţii unde se defăşoara arderea”, mai spun specialiștii ISU Brașov.

Arderea miriștilor fără acordul celor de la protecția mediului constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3000 - 6000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice.